Platform voor de bouw
Advies van een verlichtingsfabrikant

Advies van een verlichtingsfabrikant

Armaturen ontwerpen, produceren en verkopen, dat is logischerwijs de corebusiness van elke verlichtingsfabrikant. Kreon gaat echter verder dan dat en maakt desgewenst ook lichtplannen. Een extra service, met de bedoeling om klanten bij te staan bij de realisatie van een perfecte verlichtingsinstallatie.

Kreon, dat gevestigd is in Oudsbergen, kijkt verder dan enkel het produceren en verkopen van producten. Op de website van de firma vinden we enkele filmpjes waarin uitgelegd wordt hoe gekende armaturen van Kreon tot stand zijn gekomen, wat de inspiratiebron was en welke (licht)effecten ontstaan. Daarnaast onderhoudt de fabrikant een blog, waarin op gezette tijden bericht wordt over een aspect van verlichting. Enkele onderwerpen die al online verschenen zijn: ‘warm vs koud licht: de invloed van kleurtemperatuur op uw interieur’, ‘wall washing: wat is het en wanneer maakt u er het best gebruik van?’, ‘unified glare rating’, ‘hoe dim ik het best ledverlichting’ en ‘het belang van een goed lichtplan’.

Een lichtplan toont hoe de ruimte op een efficiënte manier verlicht kan worden, rekening houdend met de functie, de inrichting en zelfs de kleur van de muren en het meubilair.

 

Heen en weer

“Een lichtplan is een ontwerp van de verlichting voor een woning, kantoor, enzovoort”, aldus Daan Van den Branden, een van de lichtconsulenten bij Kreon. “Het toont hoe de ruimte op een efficiënte manier verlicht kan worden, rekening houdend met de functie, de inrichting en zelfs de kleur van de muren en het meubilair. Let wel: er is niet slechts één lichtplan mogelijk voor bijvoorbeeld een woning. Naargelang de wensen en de vragen van de klanten zijn er meerdere oplossingen voorhanden. Meer zelfs: ik ben er zeker van dat mijn collega’s en ik voor dezelfde ruimte verschillende lichtplannen zouden opmaken. Een goed lichtplan is licht brengen waar het nodig is en weglaten waar het niet nodig is. Het komt erop aan om een juiste balans te vinden tussen schaduw en licht. De persoonlijke inbreng van de persoon die het maakt zit eveneens vervat in een lichtplan – uiteraard op basis van wat de klant vraagt. Ons eerste ontwerp is wat het is: een eerste aanzet om tot een definitief plan te komen. Er gebeuren steeds revisies, en dat is positief. Het betekent dat de klanten meedenken en goed weten wat ze al dan niet willen. Een plan dat een paar keer opnieuw op de tekentafel terechtkomt, is een plan waarover nagedacht wordt. Het zijn tenslotte de klanten die in het huis wonen of in het kantoor werken. Zij moeten tevreden zijn met het resultaat.”

Waarom een lichtplan?

Verlichting heeft een enorme impact op de manier waarop mensen een bepaalde ruimte ervaren. “En net daarom is een lichtplan zo belangrijk”, vult Van den Branden aan. “Welke sfeer wordt er uitgestraald? En hoe efficiënt kunnen mensen bepaalde taken uitvoeren in die ruimte? Elke ruimte wordt anders gebruikt, en dus moet de verlichting in elke ruimte apart bekeken worden. Een lichtplan brengt alle factoren in kaart en adviseert de klanten bij het kiezen van de juiste verlichting én de plaatsing in een ruimte. Communicatie gedurende het volledige tekenproces én bij het tonen van de plannen is heel belangrijk. Waarom tekenen we de verlichtingspunten net daar? Waarom laten we er net weg? We presenteren ons voorstel steeds met onderbouwde argumenten, zodat klanten meteen weten waarom we een bepaalde beslissing namen. We weten nooit op voorhand of ze al dan niet meegaan in die redenering. Dat is een van de voorbeelden waarom een revisie misschien nodig is. Het is niet omdat wij het zo getekend hebben dat de klanten maar meteen akkoord moeten gaan.”

Een render uit een lichtstudie, die de klant een zo goed mogelijk beeld geeft van het resultaat van de voorgestelde verlichtingsoplossing.

 

Extra service

“Is het de taak van een verlichtingsfabrikant om ook lichtplannen te tekenen?”, stelt Van den Branden zichzelf de vraag. “We hebben zeker niet de ambitie om de lichtstudiebureaus en lichtspeciaalzaken schaakmat te zetten. Kreon heeft echter de knowhow om lichtplannen aan te bieden als een extra service. Een door ons gemaakt lichtplan zal zeker de Kreon-stempel dragen, maar de klanten die bij ons langskomen kennen ons en weten dat we veel belang hechten aan vormgeving. Toch zijn we niet te beroerd om lichtpunten in te tekenen zonder er een product bij te vermelden. Als we een lichtpunt zouden weglaten omdat we het zelf niet in ons gamma hebben, ondanks het feit dat het een positieve bijdrage zou leveren aan het geheel, dan zouden we onze job niet goed doen!”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?