Een grote meerderheid van de bouwondernemingen is gewonnen voor het permanent instellen van de wintertijd, zo blijkt uit onderzoek van de Confederatie Bouw. Op die manier hoeven bouwbedrijven niet te lang te wachten om aan hun werkzaamheden met daglicht te kunnen beginnen.
Dat is de belangrijkste motivatie voor de keuze voor permanent winteruur. In de sectoren die het meest met buitenwerkzaamheden te maken hebben, zoals burgerlijke bouwkunde en ruwbouw, zijn zelfs 7 op de 10 bouwondernemingen gewonnen voor permanente wintertijd.
Als het van Europa afhangt, is het weldra gedaan met de halfjaarlijkse overschakeling naar wintertijd (die later deze week in de nacht van 24 naar 25 oktober 2020 plaatsvindt) en zomertijd (eind maart) af te schaffen. EU-lidstaten zouden ervoor kunnen kiezen om heel het jaar door in winter- of in zomertijd te leven.
Volgens de Confederatie Bouw moet daarbij ook rekening gehouden worden met de economische gevolgen van de twee opties. De conclusies van een onderzoek zijn in ieder geval duidelijk: twee derde van alle bouwbedrijven kiest voor een permanente wintertijd. Daardoor is het ’s morgens sneller dag, wat voor bouwbedrijven, die doorgaans heel vroeg aan hun werkzaamheden beginnen, veel beter uitkomt. Mocht men kiezen voor het permanent instellen van de zomertijd, zou het in volle winter pas klaar worden rond 10 uur ’s morgens.
Bouwbedrijven met veel buitenwerkzaamheden (ruwbouw, wegenbouw, …) zijn er nog meer van overtuigd dat het instellen van een permanente wintertijd de beste optie is: 7 op de 10 bouwondernemingen uit deze subsectoren zijn daarvan voorstander. Ook opvallend: er is geen verschil tussen kleine en grote bouwbedrijven voor wat betreft de keuze voor wintertijd.
Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “Het is de meest verstandige optie voor de bouw om voor het permanent instellen van de wintertijd te kiezen. Dat was voor 1977 trouwens zo goed als altijd het geval in ons land. Die keuze komt het best overeen met de modus operandi van de meeste bouwbedrijven. We merken trouwens dat bouwondernemingen die voor de zomertijd opteren dat vooral doen om extraprofessionele redenen, bijvoorbeeld om sociale activiteiten te vervullen.” De sectororganisatie hoopt evenwel dat er in heel Europa voor een zelfde standaardtijd wordt gekozen. Constant afwisselen van tijdzone binnen Europa zou te gek voor woorden zijn.