Vanhout-dochter verkocht al meer dan veertig sleutel-op-de-deurwoningen op maat
CIRCL, de dochter van Groep Vanhout die met zijn radicaal duurzame, snelle en betaalbare woningen voor innovatie zorgt in de bouwsector, heeft in zijn eerste levensjaar al meer dan veertig woningen verkocht. De pionier in circulair bouwen overtreft daarmee alle verwachtingen. Ook in zijn tweede levensjaar wil CIRCL onverminderd blijven innoveren: zo zet de start-up in op een 100% digitale customer journey, die de klant volledige controle, transparantie en prijszekerheid biedt doorheen het hele bouwproces, van ontwerp tot oplevering. CIRCL wil zo ook op het vlak van klantvriendelijkheid een nieuwe standaard zetten in de bouw.
Op 1 juni 2023 presenteerde CIRCL, in aanwezigheid van Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele, zijn eerste circulaire modelwoning aan het publiek, meteen ook de officiële lancering van de specialist in duurzaam bouwen, die als eerste in België circulaire sleutel-op-de-deurwoningen op maat aanbiedt. Vandaag, een jaar later, heeft CIRCL er daar al veertig van verkocht, met nog meer orders in de pijplijn. De CIRCL-mayonaise van duurzaam, snel en betaalbaar bouwen slaat dus duidelijk aan bij het Belgische publiek.
“Met CIRCL bieden we een geloofwaardig en aantrekkelijk alternatief voor de traditionele manier van bouwen”, stelt Wim Pieters, oprichter en CEO van CIRCL. “Ons concept – het eerste off-site bouwconcept dat maatwerk aanbiedt – is radicaal digitaal, duurzaam, flexibel en naar bouwnormen razendsnel: tussen de start van de bouwwerken en de oplevering zitten zes à acht weken. De initiële kost is vergelijkbaar met die van een klassieke woning, terwijl de TCO of Total Cost of Ownership op termijn zelfs een stuk lager ligt.”
Om die competitieve prijzen mogelijk te maken is maximaal doorgedreven efficiëntie het codewoord – op alle mogelijke vlakken.
“Over alles is heel goed nagedacht. Door gebruik te maken van onze compacte technische module en slimme wandsystemen winnen we bijvoorbeeld ook zeven procent netto-vloeroppervlakte tegenover een traditionele woning. Dat komt neer op een extra kamer”, vervolgt Wim Pieters. “Doordat de woningen modulair zijn, kunnen ze bovendien erg vlot gedemonteerd of aangepast worden, om ze te verkleinen of er net een verdieping bovenop te zetten – zonder dat er materiaal verloren gaat”.
Dat circulaire materiaalgebruik is geen overbodige luxe, want de milieu-impact van de traditionele manier van bouwen is nog steeds gigantisch. Zo wordt algemeen aangenomen dat de bouwsector verantwoordelijk is voor ongeveer 40% van onze collectieve CO₂-uitstoot, 50% van de energieconsumptie en een derde van het afval. Daarbij komen nog het enorme water- en grondstoffenverbruik. Er is dus een enorm potentieel voor verduurzaming – alleen stond de prijs daarbij tot nu toe vaak in de weg, omdat duurzaam doorgaans ook duurder betekende. Daar brengt CIRCL verandering in.
Maar, ook op andere vlakken innoveert CIRCL. Naast de milieu-impact is namelijk ook de klantervaring in de bouwsector voor verbetering vatbaar, en ook daar wil CIRCL iets aan doen, met een online ontwerpmodule die dit najaar gelanceerd wordt.
“Wat gaat alles kosten, welke zaken zijn inbegrepen in de prijs, hoeveel gaat er nog bijkomen bovenop de initiële offerte… Vaak is dit niet duidelijk. Bovendien is het bij sloop en heropbouw voor klanten ook erg moeilijk om in te schatten wat er ruimtelijk mogelijk is: krijg ik op deze ruimte een nieuwe woning met vier slaapkamers ingepast, hoeveel ruimte heb ik nog over als ik de badkamer beneden wil, enzovoort. Om die twijfel weg te nemen werken we momenteel met steun van VLAIO aan onze eigen ontwerpsoftware, waarmee klanten online zelf hun woning kunnen creëren in functie van hun perceel, en meteen de finale prijs kennen. Zo willen we een nieuwe standaard zetten qua klantvriendelijkheid in de bouw”, besluit Wim Pieters.
Zeventig percent van alle materialen in een CIRCL-woning zijn biogebaseerd, veertig percent van het volume aan materialen is gerecycleerd. Door gebruik te maken van de meest energiezuinige technieken (warmtepomp, zonnepanelen…) en grondige isolatie worden energiekost en -verbruik tot een minimum beperkt. Voor de productie, die grotendeels off-site gebeurt, steunt CIRCL op een reeks sterke, zorgvuldig geselecteerde vaste partners. Deze aanpak herleidt onverwachte moeilijkheden tot een minimum en zorgt voor een vaste prijs, zonder verrassingen.
Jaarlijks ambieert CIRCL op termijn meer dan honderd woningen te verkopen. Momenteel onderzoekt de innovatieve bouwspecialist de mogelijkheid om ook meergezinswoningen, appartementen en andere grote projecten te realiseren.