Platform voor de bouw
Aluminium raam- en deursystemen voor zwembad Durmehal in Lokeren
De architectuur van Durmehal werd bewust bescheiden gehouden, maar de 2,7 meter hoge glazen plint springt meteen in het oog.

Aluminium raam- en deursystemen voor zwembad Durmehal in Lokeren

Zwembad Durmehal in Lokeren opende midden maart de deuren voor het grote publiek. Na de krokusvakantie van 2022 werd het bestaande Durmebad immers volledig afgebroken en verrees op dezelfde locatie een compleet nieuw complex met sportbad, duikput, recreatiezone en cafetaria. Dit DBFM-project wordt gekenmerkt door een open, transparant en leesbaar ontwerp. Ook de aluminium systemen voor de ramen en deuren dragen in dit opzicht meer dan hun steentje bij.

Het oude Durmebad aan de Sportlaan in Lokeren dateerde van 1968 en was dringend aan vervanging toe. Stad Lokeren schreef een DBFM-project uit, waarvoor de bijbehorende wedstrijd gewonnen werd door het consortium B2Ai architects, VenhoevenCS architecture+urbanism, Pellikaan Bouwbedrijf, Sweco Belgium, Boydens Engineering part of Sweco en VMA Maintenance. Deze bouwpartners stonden respectievelijk in voor architecturaal en structureel ontwerp, bouw, stabiliteit, technieken en dertigjarig onderhoud van het gebouw. Tussen april 2022 en eind 2023 werd het oude complex afgebroken en kwam er een volledige nieuwbouw in de plaats. Zwembad Durmehal ging eerst open voor scholen, clubs en zwemlessen, maar vanaf midden maart kon ook het grote publiek er terecht. Het omvat een 25 metersportbad met beweegbare bodem in functie van het multifunctioneel gebruik, een duikput van 3 meter en een recreatiezone met instructiebad, stromende kreek, peuterbad, 50 meter lange glijbaan en whirlpool met sauna. 

Een zwembadomgeving is veeleisend. Zo werd er gekozen voor preanodisatie en een afwerklaag in seaside quality. In bepaalde gevallen werd de laagdikte opgeschaald.

Open, transparant en leesbaar

“Het nieuwbouwvolume werd tegen de bestaande sporthal gebouwd, maar toch hebben we qua kleur en materialen bewust voor een duidelijk contrast tussen beide gebouwen gekozen: beton en kleine raamopeningen in de sporthal, gebrand hout en veel glas in het zwembad. Het gebouw oogt bewust bescheiden, maar toch valt de 2,7 meter hoge glazen plint meteen op. Om de dynamiek van het zwemmen naar buiten te vertalen, gaven we de hoeken van het gebouw verschillende hoogtes. Zo creëerden we een speels schouwspel van op- en neergaande daken”, licht architect Kevin D’Hondt (B2Ai architects) toe. “Ons ontwerp draait rond openheid en transparantie: zicht op gebruikers en ruimtes van buitenaf, op omgeving en passanten van binnenuit. Ook duidelijke leesbaarheid was een kernwoord.”

Uitdagend project

Om het zwembad correct op de site in te planten, werd alles tot op de millimeter nauwkeurig opgemeten met behulp van een drone door bouwbedrijf Pellikaan. De gegevens werden vervolgens in een 3D-model gegoten als basis voor de rest van een project. “Het was een heel uitdagend bouwproject, niet alleen door de prijsstijgingen en leveringsproblemen in de nasleep van de coronacrisis en als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Zo zorgde het feit dat we tegen een bestaand complex bouwden voor een complexe fundering. Bovendien is het gebouw opgedeeld in twee helften, gescheiden door een wandel- en fietsweg, waardoor we de zwembadinstallaties onder de weg met elkaar moesten verbinden”, vertelt Wietse Mommaerts, senior projectleider bij Pellikaan. “Naast het hergebruik van materialen uit het oude zwembad was de materiaalkeuze heel divers en vaak met een natuurlijk karakter: kolommen, balken en welfsels uit hout of beton, staalbouw, betonnen gevelpanelen, gebrand hout, sandwichpanelen, aluminium schrijnwerk … Daardoor waren heel wat verschillende aannemers bij het project betrokken en dat vroeg een goede afstemming. Ons BIM-model speelde ook hierbij een cruciale rol.”

Het nieuwbouwvolume met grote glaspartijen en gebrand hout in de gevel werd tegen de bestaande sporthal in beton en met kleine raamopeningen gebouwd.

Grote glaspartijen 

Een open en transparant ontwerp vereist grote glaspartijen in de gevel en tussen de verschillende ruimtes. Zo werden de specialisten van Aliplast Aluminium Systems, samen met installateur DMS Windows, al in het voortraject nauw bij dit project betrokken om al het aluminium binnen- en buitenschrijnwerk vorm te geven. “Zoals bij elk project bekeek de fabrikant eerst de technische haalbaarheid van het architecturale ontwerp en speelde hij maximaal in op de wensen inzake openheid en transparantie. Zo was het MC Wall-gordijngevelsysteem ideaal voor de grote inkomzone en andere ruimtes waar veel
daglicht vereist is. 

Dit systeem blinkt dan ook uit door het slanke aanzicht in uitvoeringen met grote overspanningen en glasgewichten, waarbij ook dilataties binnen het systeem opgenomen worden”, stelt Sasha De Meulenare, zaakvoerder bij DMS Windows. “Voor de zone aan het zwembad viel de keuze op het Star 75-raamprofiel. Door de grootte en de gewichten van de glaspartijen was het immers interessant om de profielen gemakkelijk van buitenaf te kunnen beglazen. Bij het bepalen van de glasdikte moesten we rekening houden met een grote winddruk, wat ook weer impact heeft op het gewicht. De keuze voor ramen boven een vliesgevel werd mede bepaald door de pluvia’s tussen de ramen. Daardoor beslisten we om niet doorlopend voor de structuur te werken, maar met raamgehelen binnen de structuur.”

Voor de zone aan het zwembad werd er geopteerd voor het Star 75-raamprofiel. In de vluchtwegen werden RF-deuren uit de FR90-reeks van Aliplast gebruikt.

Mooi totaalproject

“Het buitenschrijnwerk met de raamelementen bevindt zich heel dicht bij het badwater en het risico op spatwater is dan ook groot. Daarom werd er geopteerd voor preanodisatie en een afwerklaag in seaside quality. Voor het binnenschrijnwerk in aluminium viel de keuze op champagnekleurige anodisatie. In de omgeving van de zwembaden werd de laagdikte van die anodisatie opgeschaald naar 25 mµ”, geeft Els Uvyn, project manager bij Aliplast, aan. “Bovendien was de akoestiek een belangrijk aspect. Tussen het bad- en horecagedeelte werd bijvoorbeeld gekozen voor Star 75-raamprofielen met een akoestische isolatie Rw tot 47 dB (-1;-4). Het geluid van het zwembadgedeelte wou men in de cafetaria immers niet horen. Voor de vluchtwegen werden dan weer RF-deuren uit onze FR90-reeks gebruikt. Het is alvast een mooi totaalproject, waarbij we de constructeur ook ondersteunden bij het opmaken van het draaiboek voor de zwembaduitvoering en bij het plooiwerk voor de gevel. Dat Durmehal in onze thuisstad verrees, gaf dit project uiteraard nog een extra dimensie. Alles gebeurt bij ons immers in onze fabriek in Lokeren: ontwikkeling, productie, verpakking en verzending. Net die verticale integratie, met extrusie, lakken, inrollen en onze afdeling voor plaat-, plooi- en laswerken, maakt het mogelijk om dergelijke totaalprojecten probleemloos te ondersteunen.”    

Heeft u vragen over artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Aliplast Aluminium Systems.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Adres Waaslandlaan 15
9160 Lokeren
België
Telefoonnummer +32 (0)9 340 55 64 E-mailadres [email protected] Website aliplast.com

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?