Platform voor de bouw
Duurzaam bouwen met lichtgewicht gipsplaten
Voor het nieuwe Medisch Centrum Maria Middelares in Gentbrugge werden de Weather Defence-platen van Siniat gebruikt.

Duurzaam bouwen met lichtgewicht gipsplaten

De gipsplaten van Siniat, een merk van Etex Building Performance, passen helemaal binnen de filosofie van duurzaam en circulair bouwen. Zo bestaan de bouwplaten volledig uit natuurlijke grondstoffen, is hun lichtgewicht ontwerp het resultaat van een doorgedreven focus op materiaalminimalisatie en zijn ze voor de volle 100 % recycleerbaar. 

“Mensen denken bij de term duurzame bouwmaterialen meestal meteen aan materialen zoals stro of hout, maar onze Siniat-gipsplaten horen daar zeker ook bij”, zet Toon Plompen, product & sustainability manager bij Etex Building Performance, meteen de toon. “Gipsplaten bestaan uit een mengeling van gips en water en papier als afwerking. Dat zijn allemaal natuurlijke materialen – het papier wordt uiteraard gemaakt van hout, grotendeels van gerecycleerde houtvezels. Daardoor zijn de platen 100 % recycleerbaar, wat ervoor zorgt dat niet voor elke nieuwe gipsplaat alleen maar zogenaamde virgin grondstoffen nodig zijn.”

“De CO2-uitstoot van bouwmaterialen zal in bestekteksten en voor gebouwinvesteerders alleen maar aan belang winnen”, zegt Toon Plompen.

Recyclagepotentieel maximaal benut

Van die recyclage maakt Siniat ook effectief werk. “We gebruiken in de productie gerecycleerde gipsplaten als grondstof – gipsplaten hergebruiken in hun bestaande vorm is helaas niet mogelijk doordat ze niet volledig schadeloos gedemonteerd kunnen worden”, legt de product & sustainability manager uit. “Voor de Siniat-productiesite in het Nederlandse Delfzijl, waarmee we België en Nederland beleveren, is het recyclaat afkomstig van de nabijgelegen gipsrecyclagefabrieken van Gips Recycling Benelux en Gipsrec.nl, die gipsafval verwerken. In Delfzijl kunnen we momenteel gipsplaten maken die voor meer dan 10 % uit gerecycleerde gipsplaten bestaan. We hebben elders in de wereld zelfs productiesites die platen kunnen maken met meer dan 25 % gerecycleerd materiaal. Het is uiteraard de bedoeling om het percentage gerecycleerd gips gradueel te verhogen. We zijn met Siniat ook volop samenwerkingen op poten aan het zetten voor het ophalen van gipsplaten, zodat we ons kunnen verzekeren van een constante toestroom. Ook productieafval hergebruiken we integraal.”

Europa kijkt mee

“Maar we doen nog veel meer om de inherent lage ecologische voetafdruk van de gipsplaten nog verder te reduceren”, gaat Toon Plompen voort. “Gezien de ecologische troeven die gipsplaten al uit zichzelf hebben, vormt Siniat immers een belangrijke focus voor de R&D-afdeling van Etex bij het verduurzamen van de activiteiten, een streven dat we hardmaakten met de ondertekening van de Europese Green Deal en het inschrijven op de Global Compact van de VN. Een eerste van die extra inspanningen is materiaalminimalisatie. Dankzij een uitgekiend ontwerpproces zijn de Siniat-gipsplaten heel licht. Daardoor zijn ze overigens ook heel makkelijk te plaatsen.”

“Daarnaast is 50 % van het water dat we gebruiken regenwater en hergebruiken we wateroverschotten uit de productie. Maar we kijken we ook verder dan louter het materiaaltechnische aspect. Zo gebruiken we de warmte die vrijkomt bij het drogen van de gipsplaten om met een warmtekrachtkoppelingsinstallatie energie voor onze site op te wekken. Onze productiesites liggen ook bewust dicht bij de afzetmarkt om transportbewegingen te beperken. Waar het kan, liggen ze ook aan het water, zoals in Delfzijl, om toe- en belevering over water, wat duurzamer is dan over de weg, te maximaliseren.”

Al die inspanningen zorgen ervoor dat de Siniat-gipsplaten, net als het overgrote deel van de producten binnen Etex, een EPD of Environmental Product Declaration hebben. “Een document waarin alle info over de milieu-impact van een bouwmateriaal te vinden is”, verduidelijkt Toon Plompen.

Weather Defence-platen van Siniat beschermen de structuur en isolatie in het nieuwe CHwapi-ziekenhuis in Doornik.

Weersbestendige bouwplaat in gips

Siniat heeft gipsplaten in het gamma die brandbestendig en vochtwerend zijn, platen die akoestisch hoog scoren en platen die een hoge impact kunnen verdragen. Uiteraard zijn ook combinaties mogelijk. 

Vooral de zogenaamde Weather Defence-plaat is volgens Toon Plompen emblematisch voor de doorgedreven focus op duurzaamheid bij Etex. “Dat is een luchtdichte gipsplaat die, gedurende twaalf maanden, ook in extreme buitenomstandigheden kan worden gebruikt – een gipsplaat kan normaal niet tegen overvloedig water. Ze wordt meestal gebruikt tussen isolatie en de gevelafwerking, als beschermplaat voor de structuur en de isolatie. De gevelafwerking hoeft dan niet onmiddellijk te worden geplaatst gezien de weersbestendigheid van de Weather Defence-plaat, die overigens een A1-brandreactieklasse heeft en een brandbeschermingsvermogen K2 10. Ze biedt zo een duurzamer alternatief dan sommige traditionele bouwmaterialen. Het Medisch Centrum Maria Middelares in Gentbrugge en het CHwapi-ziekenhuis in Doornik zijn maar enkele van de referentieprojecten die we kunnen aandragen voor de innovatieve Weather Defence-plaat.”

Ecologische én economische keuze

Het mag duidelijk zijn: Siniat vormt een fundamentele pijler van Etex Building Performance om de CO2-uitstoot van zijn producten naar beneden te halen. “Het is niet alleen een ecologische, maar ook een economische keuze. De CO2-uitstoot van bouwmaterialen zal in bestekteksten en voor gebouwinvesteerders immers alleen maar aan belang winnen”, besluit de product & sustainability manager.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?