Platform voor de bouw
Isolatie: van breed palet tot onmisbare schakel
De gevelisolatie van een appartementsblok en kantorencomplex in Assenede werd gerealiseerd met minerale wol. (Beeld: GBL Studio)

Isolatie: van breed palet tot onmisbare schakel

Duurzaamheid is vandaag de dag een hot topic binnen de bouwsector. Als er één cruciale schakel is in deze transitie, dan is het wel isoleren. Bovendien kent ook deze schakel nieuwe ontwikkelingen zoals natuurlijke en circulaire materialen. Isolteam – al decennialang een begrip op het vlak van isolatietechnieken – ziet de vraag alleen maar toenemen. 

Spuitisolatie is een efficiënte toepassing om een dak, vloer, spouwmuur of zelfs kruipruimte te isoleren. (Beeld: GBL Studio)

Dat isoleren een belangrijke rol speelt bij het verminderen van de ecologische footprint, daar hoeven we niemand van te overtuigen. Of zoals Hendrik Snauwaert, managing director bij Isolteam, het verwoordt: “Hoe minder energie je verbruikt, hoe minder CO2 je uitstoot. Isolatie bepaalt in belangrijke mate hoe goed een gebouw scoort op energetisch vlak. Energetisch bouwen of renoveren doe je echter niet alleen om te voldoen aan de BEN-normen of om de EPC-scores te verbeteren, maar ook omdat het bijdraagt aan een beter klimaat. En niet te vergeten: aan een gezondere leefomgeving en een lagere energiefactuur!

Warme winters en frisse zomers zijn gegarandeerd dankzij plafond- of dakisolatie. (Beeld: GBL Studio)

Experts in het vakgebied 

Dat Isolteam 100 % thuis is in de wereld van de isolatie, ook daar valt geen moment aan te twijfelen. Het isolatiebedrijf heeft ruim vijftig jaar ervaring op de teller en verwierf een ongeëvenaarde knowhow. Met meer dan dertig teams en tachtig medewerkers staat het in voor een professionele en kwalitatieve uitvoering. 

“Bij Isolteam plaatsen wij zowel traditionele als innovatieve isolatieproducten. Van glas- en rotswol tot inblaasisolatievlokken en gespoten isolatieschuim. Alles volgens de regels van de kunst. Zowel bij bedrijven en in openbare gebouwen als in particuliere woningen. Een weldoordachte investering in muur-, vloer- of dakisolatie verdient zichzelf sowieso terug. De energiefactuur daalt, terwijl het gebouw in waarde stijgt”, aldus Snauwaert.

Inblaastechnieken vormen een perfect alternatief voor isolatieplaten of dekens. (Beeld: GBL Studio)

Circulair isoleren

Bedrijfspanden of particuliere woningen, nieuwbouw of bestaande infrastructuur: elk project is anders. Met een breed scala aan mogelijkheden – uitgebreider kan je je bijna niet indenken – begeleidt Isolteam elke klant naar de juiste oplossing. Denk naast thermische isolatie ook aan buis- en brandbescherming of comfortverhogende toepassingen, zoals akoestische isolatie.

“Innovatie staat nooit stil. Bij Isolteam zijn we dan ook steeds op zoek naar nieuwe manieren om onze mooie planeet te beschermen. Zo is circulair isoleren een sterke, opkomende trend”, gaat Snauwaert verder.

Circulaire isolatiematerialen zijn producten die volgens het ‘Cradle to Cradle’-principe geproduceerd worden. Letterlijk vertaald betekent dit van wieg tot wieg, wat erop neerkomt dat de grondstoffen van een product later hergebruikt worden voor een andere toepassing, zonder aan waarde in te boeten. Bovendien is het materiaal biologisch afbreekbaar zonder milieuschade. “Isolatie herinblazen is een schoolvoorbeeld van een circulaire toepassing. Hierbij zuigen we de gebruikte isolatie op om ze vervolgens opnieuw toe te passen in een ander project. Zo kan ze perfect hergebruikt worden wanneer een woning of gebouw wordt gerenoveerd of afgebroken”, aldus Snauwaert.

Bij houtwolplaten horen bijzondere verwerkingstechnieken.

Biobased isolatiematerialen

Ook biobased isolatiematerialen, ofwel isolatie die samengesteld is op basis van natuurlijke grondstoffen zoals schapenwol, katoen, kurk, vlas, gras, hennep of strovezel, spelen in op de nieuwste trend. “Ook bij de producenten van traditionele isolatiematerialen – zoals minerale wol en PUR-PIR – is men grote stappen aan het zetten – of heeft men bepaalde stappen reeds gezet – om hun productie nog duurzamer te maken. Een aanzienlijk aandeel van deze isolatie bestaat uit of bevat gerecycleerde materialen. Snijafval bijvoorbeeld wordt op de werf verzameld en herwerkt als nieuwe grondstof”, voegt Snauwaert eraan toe.

“De nieuwste ecologische producten zijn prima geschikt als dak- en muurisolatie en zijn qua prestaties quasi vergelijkbaar met andere populaire isolatiesoorten, maar vormen vandaag nog een niche. Toch zien we dat de interesse stijgt, vooral in het Brussels Hoofdstedelijk en Waals Gewest, waar biobased isolatie een duwtje in de rug krijgt in de vorm van verhoogde premies. De taal vormt voor ons zeker geen barrière, zolang we klanten maar 100 % tevreden kunnen stellen. Dát is ons streefdoel.”

“Voor renovatie of nieuwbouw, voor bedrijfspanden of particuliere woningen: bij isoleren komt er meer kijken dan je denkt. Bij Isolteam ben je zeker van de juiste aanpak voor jouw project, gebaseerd op vijftig jaar vakkennis”, besluit Hendrik Snauwaert.    

Heeft u vragen over artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Isolteam.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Adres Makeveldstraat 5-B
8610 Kortemark
België
Telefoonnummer +32 51 79 79 00 E-mailadres [email protected] Website isolteam.be

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?