Wanneer je op zoek bent naar oplossingen voor dak- en gevelbekledingsmaterialen, word je waarschijnlijk overspoeld door fabrikanten die hun eigen productgaranties aanbieden met unieke beloften over de prestaties. Maar hoe weet je of een garantie al dan niet goed is? Dr. Peter Barker, Manager New Product Development bij Tata Steel, gaat in dit artikel dieper in op productgaranties, inclusief belangrijke aandachtspunten en hoe je ervoor zorgt dat ze voldoen aan de verwachtingen van de klant.
Peter Barker: “Stalen dakbedekkings- en bekledingssystemen zijn een populaire keuze voor de afwerking van gebouwen en bieden een eigentijdse esthetiek, ontwerpvrijheid en onderhoudsgemak. Het is echter net zo belangrijk dat het gebruikte materiaal de tand des tijds doorstaat, vooral wanneer deze systemen worden geïnstalleerd op de aan weersomstandigheden blootgestelde buitenkant van een gebouw.”
“De levensduur van een product vormt een integraal onderdeel van de efficiëntie van elke gebouwschil. Door duurzame en betrouwbare materialen te gebruiken, kan je de onderhoudskosten op lange termijn verlagen en de overlast voor de bewoners en de invulling van het gebouw tot een minimum beperken. Bij de materiaalkeuze voor de gebouwschil moet rekening worden gehouden met externe aspecten, omdat de duurzaamheid vaak afhangt van het vermogen van het materiaal om verschillende omgevingsfactoren te weerstaan, zoals zonlicht, water en zuurstof. Gebouwen in kustgebieden worden bijvoorbeeld blootgesteld aan nog veeleisendere omstandigheden en krijgen te maken met schurende elementen zoals opwaaiend zand en zout in de lucht. Producten die een verbeterde duurzaamheid bieden, kunnen ook een belangrijke rol spelen bij het verminderen van de ingebedde CO2 tijdens de gebruiksfase van een gebouw.”
“Garanties kunnen hierbij een rol spelen. Ze zijn er in de eerste plaats om eigenaars van gebouwen vertrouwen te geven in het product dat ze hebben gekocht, maar ze fungeren ook als een sterk bewijs van de prestaties van een product. Zo vormen ze een van de krachtigste statements die een bedrijf kan maken. De kwaliteit en inhoud van de garantie zijn van groot belang bij het vergelijken van producten, waarbij verschillende factoren in overweging moeten worden genomen.”
“De eerste cruciale factor is de duur van de garantieperiode. Algemeen geldt: hoe langer de garantieperiode, hoe hoger de kwaliteit en duurzaamheid van het product. Fabrikanten die garanties bieden die
tientallen jaren duren, zullen dat over het algemeen alleen doen indien ze veel vertrouwen hebben in hun product.
Vergeet echter niet de kleine lettertjes van de garantieovereenkomst te lezen om te zien of de duur afhankelijk is van bepaalde clausules of beperkingen.”
“Naast de garantie zelf moet je ook rekening houden met de fabrikant die de garantie biedt, inclusief zijn productexpertise, voortdurende evolutie en de uitgebreide tests die in zijn producten zijn ingebouwd.”
“Het spreekt voor zich dat het ook belangrijk is om je te verdiepen in de details van de garantie en verder te kijken dan de dekkingsduur. Zorg ervoor dat je de voorwaarden volledig begrijpt, zoals de onderhouds- en inspectievereisten gedurende de levensduur van het gebouw.”
“Sommige garanties kunnen verschillende uitzonderingen en beperkingen omvatten. Deze kunnen een beperkend effect hebben op de omvang van de dekking of zelfs een indicatie zijn van de technische prestaties of beperkingen van het product. Een veelvoorkomende beperking die wordt opgelegd aan productgaranties kan de locatie van het gebouw en de definitie van de externe omgeving zijn, waarbij blootstelling aan zonlicht, extreme weersomstandigheden en kustomgevingen stuk voor stuk externe factoren zijn die voorgelakt staal na verloop van tijd kunnen aantasten. Overweeg een product waarbij de garantie nog steeds uitgebreide bescherming biedt, ongeacht de locatie of de corrosieklasse van de omgeving.”
“Door te focussen op een ‘fabric first’-benadering kan je op een kosteneffectieve manier CO2 besparen en energie-efficiëntie garanderen gedurende de volledige levensduur van een gebouw. Door een duurzame, energie-efficiënte en fotovoltaïsche omhulling te realiseren, kan je het gebouw klaarmaken voor de toekomst, zodat er op elk moment PV-installaties kunnen worden geplaatst of uitgebreid. Daarom is het belangrijk om een garantie te kiezen die ‘zonnepaneelbestendig’ is – zonder dat dit invloed heeft op de dekking of duur van de garantie.”
“Garanties op bouwproducten zijn belangrijk in de bouwsector, omdat ze de kwaliteit en de prestaties van een product garanderen. Wanneer je een voorgelakt staalproduct kiest voor je volgende project, is het belangrijk dat je de details van de garantie volledig begrijpt en in overweging neemt. Zo kan je mogelijk dure complicaties verderop in de keten voorkomen en ervoor zorgen dat het gebouw voldoet aan de verwachtingen van de klant, met hoge prestaties en duurzaamheid tot gevolg.”
“Bij Tata Steel biedt de marktleidende Confidex® Garantie tot veertig jaar bescherming, die beschikbaar is voor de voorgelakte staalproducten Colorcoat HPS200 Ultra® en Colorcoat Prisma® voor industriële en commerciële gebouwen, indien online geregistreerd. De Confidex® Garantie, die al meer dan dertig jaar uniek is in de markt, is verfrissend eenvoudig. De garantie wordt rechtstreeks aan de gebouweigenaar aangeboden en kan worden overgedragen bij verandering van eigenaar. De garantie biedt volledige reparatie in het onwaarschijnlijke geval dat de coating niet goed werkt en is van toepassing op kustlocaties, gedefinieerd als locaties binnen 1 km van een kustlijn. Ze is ook geschikt voor zonnepanelen, zonder verkorting van de garantieperiode, waardoor op elk moment in de toekomst zonnepaneelframemodules kunnen worden toegevoegd.”