In de bouwsector wordt steeds meer gekeken naar duurzaamheid en circulariteit. Dat is ook zo voor ramen, deuren en gevelsystemen, of ze nu zijn gemaakt uit hout, aluminium, pvc of staal. Het is echter belangrijk om de kwaliteit van het schrijnwerkelement of gevelsysteem daarbij niet uit het oog te verliezen. Het certificaat ‘Duurzaam Schrijnwerk’ combineert als een van de eerste hoogwaardige technische kwaliteit met milieu- en sociale aspecten. De certificatie houdt ook rekening met de volledige levenscyclus van het schrijnwerk.
Duurzaam Schrijnwerk 2.0 is een herziene en uitgebreide versie van een vorig certificeringsprogramma dat de inspanningen van de buitenschrijnwerksector op het vlak van duurzaamheid erkent en stimuleert. Het biedt een gestructureerde en transparante manier om duurzame praktijken te bevorderen en te certificeren.
Enkele jaren geleden werd het label ‘Duurzaam Schrijnwerk’ geïntroduceerd. In de eerste fase werd, in overleg met betrokken stakeholders, een Duurzaamheidsverklaring opgesteld conform de internationale norm ISO 26000 voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Deze verklaring gaf inzicht in de reeds geleverde inspanningen van constructeurs van buitenschrijnwerk op bedrijfsniveau en bood een overzicht van de stand van zaken binnen de sector.
In de volgende fase evolueerde ‘Duurzaam schrijnwerk’ van een bedrijfscertificaat naar een productcertificaat en werden de inspanningen op het vlak van duurzaamheid op een eenduidige manier geëvalueerd. In overleg met alle stakeholders, waaronder constructeurs, systeemleveranciers, opdrachtgevers, voorschrijvers, aannemers, kennisinstellingen, non-profitorganisaties en vertegenwoordigers van de overheid, werd een puntensysteem ontwikkeld. Dit systeem bestaat uit zeven thema’s en drie duurzaamheidsniveaus: brons, zilver en goud. De nieuwe versie van het reglement Duurzaam Schrijnwerk 2.0 werd aanvaard door de stakeholders tijdens een uitgebreid stakeholdersoverleg begin 2024.
Duurzaam schrijnwerk wordt gedefinieerd door twee kernaspecten: durability en sustainability. Enerzijds moet een product zijn functie zo lang mogelijk op kwalitatieve wijze vervullen (durability), anderzijds moet het op milieuvriendelijke en sociale wijze tot stand komen en hergebruikt en/of gerecycleerd kunnen worden (sustainability). BCCA test en bewaakt de prestaties en gebruiksgeschiktheid van alle componenten van buitenschrijnwerk. Via de Technische Goedkeuring (ATG) worden alle elementen en systeemprestaties van het schrijnwerksysteem beoordeeld, inclusief profielen, hang- en sluitwerk, dichtingen en afwerking. Ook de prestaties van beglazing worden via productcertificatie BENOR meegenomen. Daarnaast wordt de eindkwaliteit van het buitenschrijnwerk bewaakt door controle op ontwerp en productie bij de constructeur. De duurzaamheid van het product wordt beoordeeld op basis van de impact op milieu en maatschappij in alle stappen van de waardeketen. Voor constructeurs gebeurt dit op basis van duidelijke, praktijkgerichte criteria, terwijl leveranciers een high-level beoordeling ondergaan (managementsysteembenadering). Bestaande labels zoals C2C, ASI, VinylPlus en PEFC kunnen als bewijsmiddel dienen voor geleverde duurzaamheidsinspanningen.
Het proces om het certificaat te verkrijgen omvat opleiding (basisprincipes van duurzaam ondernemen en uitleg over de productcertificatie), een kwaliteitsaudit (beoordeling van alle technische aspecten van het ontwerp en de productie van buitenschrijnwerkelementen) en een duurzaamheidsaudit (beoordeling van alle milieu- en sociale aspecten door gebruik van een handige checklist van criteria, gespreid over zeven thema’s). De productcertificatie ‘Duurzaam Schrijnwerk’ is erkend door het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling (FIDO) en opgenomen in hun ‘Gids voor duurzaam aankopen’. Het certificaat is zo ontworpen dat het zowel door publieke als door private opdrachtgevers kan worden voorgeschreven in het lastenboek. Door de integratie van de verschillende duurzaamheidsaspecten wordt het werk voor voorschrijvers vereenvoudigd.
Het productcertificaat ondersteunt en stimuleert alle betrokken partijen in de sector in hun streven naar een zo duurzaam mogelijk product. In de praktijk leveren heel wat bedrijven reeds een heleboel inspanningen. Het certificaat ‘Duurzaam Schrijnwerk’ valoriseert de inspanningen van individuele partijen en maakt deze op betrouwbare wijze zichtbaar voor opdrachtgevers, voorschrijvers en medewerkers. Daarnaast bereidt het hen ook beter voor op toekomstige (Europese) regelgeving. De maatschappelijke eisen evolueren voortdurend, beïnvloed door het maatschappelijk draagvlak, veranderende (Europese) regelgeving en de mogelijkheden van de sector. Het certificatiereglement voor ‘Duurzaam Schrijnwerk’ zal zich aanpassen aan deze evoluties, telkens als dit nodig is, in overleg met alle betrokken stakeholders om actueel te blijven.