In Nederland slaan blauwdaken – de combinatie van een groendak en een waterbuffer – heel erg aan. “Maar in Vlaanderen is er nog een inspanning nodig om overheden, beleidsmakers en architecten ermee vertrouwd te maken”, klinkt het bij Ecoworks, dat naast meer blauwdaken nog een andere ambitie koestert: doorbreken met openbare zwemvijvers.
Ecoworks uit Vilvoorde is enerzijds gespecialiseerd in groendaken en verticale tuinen op de meest uiteenlopende types gebouwen, en anderzijds in zwemvijvers – van ontwerp en aanleg tot en met onderhoud. In zijn drang om te innoveren, stoot het bedrijf in eigen land naar eigen zeggen vaak op archaïsche visies omtrent groendaken. “In Nederland is het groendak 2.0 – oftewel het ‘blauwdak’ – intussen al heel populair”, weet John Kinnen, CEO bij Ecoworks. “De combinatie van een groendak en een systeem voor regenwaterstockage is dan ook een stap vooruit, want zo kunnen neerslagpieken uitgevlakt worden. Door in te zetten op wat vegetatie echt nodig heeft – meer bepaald water – is het dak ook veel mooier geïntegreerd in de omgeving. Onze leverancier Optigrün won twee jaar geleden op de Duitse GaLaBau-beurs de Innovations-Medaille met de Smartflow-control, een nieuwe toepassing voor groendaken waarmee we de waterberging kunnen sturen aan de hand van artificiële intelligentie. Wij zijn dan ook helemaal klaar voor de omslag naar blauwdaken, maar in Vlaanderen is er nog een inspanning nodig bij overheden, beleidsmakers en architecten.”
Monitoren vanop afstand
Ook voor die andere ambitie die Ecoworks koestert – doorbreken met openbare zwemvijvers – is er nog werk aan de winkel. “Nochtans hebben wij vandaag alles in huis om dat mogelijk te maken. Wij zijn al in 2009, nog voor de Smartflow-control bestond, begonnen met afstandsbeheer van onze verticale tuinen, die opgevat worden als hydrocultuur en dus afhankelijk zijn van water. Intussen slagen we er dankzij onze kennis over deze technologie en doordachte aanpak in om binnen onze onderhoudscontracten garanties te bieden voor een schitterende, levende gevel. Het idee is eenvoudig: je bepaalt enkele belangrijke parameters en volgt deze op via sensoren die aan het internet worden gekoppeld. Intern hebben wij een dagelijkse permanentie, die het nodige onderneemt bij foutmeldingen en daarnaast proactief de instellingen bijstuurt op basis van de data. We zien de mogelijkheden intussen groeien naar daktuinen en zwemvijvers, waarbij we dankzij deze techniek een goede waterkwaliteit kunnen garanderen. We zijn er dan ook van overtuigd dat openbare zwemvijvers niet langer toekomstmuziek zijn.”
Garantie op kwaliteit
Het doel van Ecoworks is duidelijk: ervoor zorgen dat de natuur meer aandacht krijgt in onze leefwereld. Behalve op een gebrek aan stimulerende maatregelen en uniforme richtlijnen vanuit het beleid, botst het bedrijf nog op enkele andere vooroordelen. “Onze markt is nog steeds relatief nieuw, waardoor er nog vaak gezocht wordt naar de juiste aanpak en de kwaliteit niet altijd ten volle aanwezig is. Er wordt veel te snel teruggegrepen naar dunnere systemen met weinig substraat en slechte waterbuffering, waardoor het potentieel van bijvoorbeeld biodiversiteit te weinig benut wordt. Daardoor heersen er bij veel potentiële klanten nog twijfels, hoewel daktuinen zo geweldig mooi kunnen zijn. Wij bieden wél sterke garanties, onder meer dankzij onze partner Optigrün, dat tien jaar fabrieksgarantie geeft op de gebruikte producten en systemen. Anderzijds moet je natuurlijk ook realistisch zijn: zonder een waterbuffer is het utopisch om te veronderstellen dat groendaken lange periodes van droogte zelfstandig kunnen overleven. Daarnaast vraagt een mooie tuin tijd en dus geduld, waaraan het mensen soms ontbreekt, net als nederigheid ten aanzien van overmacht zoals het weer. Maar eens het resultaat er is, is de voldoening des te groter”, besluit Kinnen.