Duurzame horizonnen: Het bevorderen van architectuur door schaalbare innovaties
Door de snelle verstedelijking komen er elke vijf dagen gebouwen bij ter grootte van Parijs. De bouwsector is verreweg de grootste uitstoter van broeikasgassen en verantwoordelijk voor ongeveer 39% van de wereldwijde energie- en procesgerelateerde CO2-uitstoot. De sector heeft op alle niveaus snelle veranderingen nodig. Nieuwe gezamenlijke benaderingen en innovatieve oplossingen op alle schaalniveaus staan voor de deur.
Er moeten nieuwe duurzame materialen worden ontwikkeld, er is meer hergebruik, behoud en transformatie van bestaande gebouwen nodig en daarmee ook nieuwe bedrijfsmodellen, onderzoek en kennis. De waardetoevoeging van lokaal ontwikkelde ambachten en bouwmethoden en het behoud van natuurlijke en culturele ecosystemen, menselijk of niet-menselijk, in talrijke dimensies en op verschillende schalen zijn waardevolle bronnen om rekening mee te houden.
In het kader van Brick Award 24 nodigt wienerberger vier vooraanstaande architecten uit Zuid-Amerika, Azië en Europa uit om op 7 juni in Wenen keynote-speeches te geven voor een internationaal publiek van experts die de Brick Award-uitreiking bijwonen.
Jennifer Beningfield (Verenigd Koninkrijk), Gabriela Carrillo (Mexico), Jens Linnet (Denemarken) en Boonserm Premthada (Thailand) zijn vier gevestigde architecten die nieuwe banden smeden met hun lokale omgeving en hun gemeenschappen. Tijdens het symposium “Sustainable horizons: Advancing architecture through scalable innovations” op 7 juni 2024 in Wenen zullen zij hun overtuiging delen dat architectuur de kracht heeft om zich bezig te houden met meerdere scenario’s voor de toekomst.
Het symposium wordt gemodereerd door Veronica Hejdelind (Zweden) en zal meer dan 200 professionals samenbrengen in de Lecture Hall van het Museum of Applied Arts (MAK) in Wenen.
Het symposium wordt live gestreamd op 7 juni vanaf 10:30 uur. U vindt de stream hier.
Nieuwe horizonnen: De perspectieven van vier internationale architecten
Jennifer Beningfield, Verenigd Koninkrijk
“Wij brengen de relatie tussen de mens en de natuurlijke wereld naar de voorgrond in ons werk. Het is een impliciet onderdeel van onze gebouwen om een gevoel van aanwezigheid te versterken, waardoor een bewustzijn van natuur, plaats en landschap ontstaat dat zich met de tijd en het gebruik ontvouwt. We gebruiken natuurlijke materialen op onverwachte manieren om textuur en diepte toe te voegen aan ons werk en om onze gebouwen te verbinden met de externe omgeving.”
“The Frightened Land: Land, Landscape, and Politics in South Africa in the Twentieth Century” (Routledge, 2006)
De duurzame, redelijk geprijsde en kwalitatief hoogstaande projecten die Jennifer Beningfield centraal stelt in haar beloften, moeten bijdragen aan het herstel van de intieme band tussen de mens en zijn omgeving. Bekroond met de RIBA Housing and Homes of 2030 Award en genomineerd voor de Brick Award 24 voor haar ombouw van de oude brandweerkazerne van Westminster tot woningen, promoot ze een humanistische kijk op huisvesting waarbij het potentieel van de bewoners centraal staat.
Boonserm Premthada, Thailand
De olifant is voor de Kuy (Thailand) “de paraplu” van hun hele ecologie. Om hun leefomgeving te behouden, moeten ze deze beschermen. Boonserm Premthada is over de hele wereld bekend vanwege het creëren van Elephant World, een enorm complex dat een ethische behandeling van dieren garandeert en een vast inkomen voor de Kuy-gemeenschap die het huisvest. Hij gebruikt ook bakstenen die door Kuy-boeren zijn gemaakt van de vezels die hun olifanten weggooien, waarmee hij een sociaal bewuste en quasi-dierlijke benadering van architectuur ondersteunt. Op de Architectuurbiënnale van Venetië 2021 vertegenwoordigde zijn Elephant-project Thailand. Boonserm Premthada groeide op in Thailand in zeer bescheiden omstandigheden en is 70% doof. In de film “Big Ears Listen With Feet” van Bêka & Lemoine uit 2023 beschrijft de architect hoe zijn jeugd en zijn beperkte gehoor zijn perceptie van de wereld hebben aangescherpt. Hij is categoriewinnaar van Brick Award 14 met zijn project Katana Film and Animation Institute en ontvangt ook de Global Award for Sustainable Architecture in 2018 en de Royal Academy Dorfman Award in 2019.
Gabriela Carrillo, Mexico
Gabriela Carrillo, bijna negen jaar lang een voormalige partner van Taller Rocha Carrillo en medeoprichtster van het Colectivo C733 dat zich inzet voor de productie van openbare projecten in Mexico, richtte in 2019 haar eigen studio op in Mexico-Stad. Gabriela Carrillo werd bekroond als “Architect van het Jaar” door Architectural Review in Londen in 2017 en door Architectural Digest in Mexico in 2020. Ze heeft een politieke visie op architectuur met als doel een sfeer van vrede en sereniteit te creëren in haar gebouwen die het welzijn van de gemeenschap bevorderen. Ze heeft deze benadering getest door speciaal voor blinden apparatuur te creëren. Gabriela, die toegewijd is aan regionale hulpbronnen en de gebruiken van haar voorouders, in het bijzonder de Maya’s, heeft meerdere prijzen gewonnen, zoals de Emerging Voices Award in 2014, de Federico Mariscal Chair, de hoogste eer voor beroepspraktijk van de Faculteit Architectuur van UNAM, en de Gouden Medaille van de Franse Academie van Bouwkunst in 2019.
Jens Linnet, Denemarken
“Zelfs kleine veranderingen kunnen een groot effect hebben; de sleutel is om de theorie met de praktijk te verbinden en het verleden met de behoeften van de toekomst.” Als medeoprichter van BOGL ontwerpt en plant Jens Linnet al 20 jaar landschappen die bekend staan om zowel hun esthetische aantrekkingskracht als hun praktische bruikbaarheid. Hij interageert met de omgeving en op de gebouwen, binnen of buiten, afhankelijk van de bijzondere kenmerken van de locaties waarop hij actief is, en opereert zowel op de schaal van stedelijke ontwikkelingen en parken als faciliteiten. Hij is ervan overtuigd dat het lokale en het globale opnieuw met elkaar verbonden moeten worden, evenals het kleine en het enorme. Jens Linnet pleit voor een positieve en Scandinavische benadering van duurzame ontwikkeling. Hij is de auteur van Balancing Beauty and Sustainability in a Time of Crisis in de collectieve publicatie Mission Neighbourhood – (Re)forming communities (C.Pagh & T.Cook, 2023).