Platform voor de bouw
Green Deal Klimaatbestendige Omgeving gelanceerd
Jan Parys, voorzitter van ORI en CEO van Antea Group Belgium, ondertekent de Green Deal Klimaatbestendige Omgeving.

Green Deal Klimaatbestendige Omgeving gelanceerd

Hitte, droogte, overstromingen, stijging van de zeespiegel … Ondanks de essentiële inspanningen om de CO2-uitstoot te verminderen, is klimaatverandering onvermijdelijk en laten de gevolgen ervan zich steeds vaker voelen. Hetzelfde geldt voor de achteruitgang van de biodiversiteit. Deze verschijnselen zijn nauw verbonden met ruimtelijke ordening. Er worden maatregelen genomen en er komen steeds meer initiatieven op het terrein om Vlaanderen beter in staat te stellen om zich aan te passen aan de klimaatverandering. Nu is het tijd om te systematiseren, kennis te delen en samen te werken om een klimaatadaptatie- en landschapsreflex te creëren.

Dit is het doel van de Green Deal Klimaatbestendige Omgeving (www.klimaatbestendig.be), die op 18 januari 2024 werd gelanceerd voor een periode van drie jaar. Dit project mobiliseert een breed netwerk van Vlaamse overheden, milieuorganisaties en spelers uit de bouwsector die betrokken zijn bij de verschillende facetten van ruimtelijke ontwikkeling om samen te werken en goede praktijkvoorbeelden op te schalen en te vertalen naar een effectief klimaatbestendig beleid.

Verschillende aspecten zullen onder de loep worden genomen, onder meer op het vlak van stedenbouw, inrichting van openbare ruimtes, bestendigheid van gebouwen en infrastructuur … Ook onderwerpen als opleiding, integrale samenwerking, beleidsimpact en klimaatrechtvaardigheid zullen worden aangepakt.

ORI is een enthousiaste partner in deze Green Deal. Haar rol is om ingenieursbureaus te mobiliseren om hun expertise in deze verschillende dimensies in te brengen, en meer specifiek om de focusgroep Klimaatbestendige infrastructuur samen met het Departement Mobiliteit en Openbare Werken te begeleiden. Verschillende bureaus hebben zich al aangemeld om
mee te doen.

Infrastructuur is essentieel voor het functioneren van onze maatschappij en economie. Ze vormen de fysieke basisstructuren die veel van onze activiteiten ondersteunen en hebben een lange levensduur. Het is belangrijk om klimaatrisico’s goed in te schatten, zowel bij het ontwerp van nieuwe projecten als bij het beheer van bestaande infrastructuren. Om deze te voorkomen, bestaan er verschillende oplossingen, afhankelijk van de context: op de natuur gebaseerd, geschikte materialen en dimensionering voor de te voorspellen omstandigheden, beschermingsmiddelen of gewoonweg frequenter onderhoud. Naast de klimaatbestendigheid van infrastructuur is de uitdaging ook om infrastructuur te ontwikkelen die bijdraagt tot de bestendigheid van de natuurlijke en gebouwde omgeving. Ook in dit opzicht hebben ingenieursbureaus veel te bieden.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?