Praktisch ieder groot gebouw heeft er één: een kooiladder. Ze moeten wel, want er is de verplichting om veilige vluchtroutes te bieden. Maar een kooiladder kan ook om hele andere redenen geplaatst worden.
Een kooiladder moet voldoen aan wettelijke eisen, zoals de Arbowet, maar er zijn ook ISO-normen. Alles om de veiligheid van het personeel te waarborgen. Om ook werkelijk een veilige route te maken, zal er een kooiladder op maat gemaakt moeten worden. Koop bijvoorbeeld een ladder via de Kooiladder specialist, zodat het wel goed zit met de kwaliteit. Ook zal er dan gelet worden op de eventuele regels rondom de ladder, zodat er altijd aan de eisen wordt voldaan.
Een kooiladder plaatsen heeft vaak te maken met een ontsnappingsroute creëren, maar de ladder kan ook juist geplaatst worden om het dak op te kunnen voor onderhoud. Of om een extra route te maken waardoor je veel tijd bespaart vanwege de kortere verbinding. Wat de reden ook mag zijn, de ladder zal wel veilig moeten zijn. Daarom is de kooiladder op de markt gekomen. Een kooiladder kopen doe je als de ladder langer dan drie meter zal zijn. Is het korter, dan volstaat een gewone gevelladder ook. Onder de drie meter zal de kooi geplaatst moeten worden en deze zal doorlopen tot minstens een meter boven het dak waar men uitkomt. De kooi biedt veiligheid, net als de passeerruimtes die iedere zes meter geplaatst moeten worden als de ladder langer dan tien meter is. Waarom je kiest voor een kooiladder als vluchtroute heeft natuurlijk een logische reden. Bij brand zal je zo snel mogelijk het gebouw moeten verlaten. De meest veilige manier is om dit aan de buitenkant te doen! Door al het extra hekwerk en de kooi op zich, zal er in paniek minder ongelukken gebeuren. Het blijkt overigens ook al dat alleen al het zien van de kooiladder mensen gerust kan stellen dat het wel veilig is mocht er brand uitbreken.