Het Old Road Business Park speelt perfect in op de vraag van de kmo-markt in de Mechelse regio. Het huisvest niet alleen kantoren, maar beschikt ook over een omvangrijk loods- en magazijngedeelte. Opvallend is dat het gloednieuwe gebouw in architecturaal opzicht heel wat meer te bieden heeft in vergelijking met gelijkaardige realisaties.
Tekst Tim Janssens | Beeld Aikon Producties
Het Old Road Business Park is een ontwikkeling van Resolve, dat de strategische ligging van de site optimaal heeft uitgespeeld. Er is geïnvesteerd in de bouw van een stijlvol én functioneel bedrijven-
complex. “Aanvankelijk was het de bedoeling om dertien units te voorzien, maar uiteindelijk zijn we geland op drie. Dit omdat de grootste afnemer een flink aantal vierkante meters nodig had. Er zijn dus heel wat units samengevoegd, waardoor er één grote en twee kleinere units overbleven”, vertelt Joeri Windmolders, projectarchitect bij Tecro & Krea.
Resolve legt de lat hoog en wil dan ook steeds een gebouw met de nodige uitstraling. Het Old Road Business Park is dus geen klassieke kmo-industriebouw die zweert bij het adagium ‘less is more’, maar een complex met een herkenbare en verantwoorde architecturale identiteit. “Zo zijn er twee riant beglaasde kopvolumes voorzien, die een extra bouwlaag hebben (drie in plaats van twee) en bovendien gedeeltelijk op schuine betonkolommen rusten”, legt Joeri Windmolders uit. “Voorts hebben we een dambordpatroon ontworpen om de gevels van het loods- en magazijngedeelte dynamischer te maken. Hiervoor is een samenspel gecreëerd tussen geschilderde betonnen panelen, speciaal ontwikkelde zwarte polycarbonaatpanelen en de sectionaalpoorten. Door met de dikte van de verschillende vlakken in de buitenschil te spelen, konden we een levendig gevelbeeld realiseren.”
Het Old Road Business Park groepeert drie bedrijven, maar vormt aan de buitenzijde één geheel. “Een bewuste keuze, want het gebouw is bestemd voor de verhuurmarkt”, zegt Jan Celis, senior projectleider bij hoofdaannemer Verelst. “Dit had qua uitvoering de nodige implicaties, want flexibiliteit was de essentie. Aangezien het de bedoeling was dat we qua inrichting de nodige flexibiliteit konden bieden, was het een behoorlijke uitdaging om tegelijkertijd de nutsleidingen aan te leggen, de technieken te installeren en het brandtechnische plaatje te laten kloppen – uiteraard allemaal binnen de strakke vooropgestelde termijnen. Er moest geanticipeerd worden op verschillende mogelijke scenario’s, dus dat vergde heel wat denkwerk. De corona-crisis heeft weinig impact gehad op de timing. De meeste materialen waren reeds geleverd en de buitenafwerking was net achter de rug wanneer de ‘lockdown’ werd afgekondigd. Dankzij de goede coördinatie slaagde Verelst erin om de vereiste ‘social distance’ en de andere coronamaatregelen te handhaven bij de binneninrichting. De omgevingsaanleg en de realisatie van de groenbuffer staan nog op de planning, maar het gebouw mag er alvast wezen!
Dakconstruct – pvc-dakbedekking
Zowel het loods- en magazijngedeelte (2700 m²) als de kantoren en terrassen (800 m²) van het Old Road Business Park in Mechelen zijn uitgerust met een kwalitatieve pvc-dakbedekking. Een kolfje naar de hand van Dakconstruct (Herentals). “De dakbedekking van de loodsen is mechanisch verankerd in de staalplaten, wat courant is in de industriebouw, maar op de kantoren is ze verankerd in de betonstructuur”, vertelt projectleider Jochen Fonteyn. “Dit laatste is arbeidsintensiever omdat er manueel voorgeboord moet worden. De dakbedekking wordt bevestigd op basis van een windlastberekening, die de baanbreedtes en het aantal bevestigers bepaalt. Dat zorgt ervoor dat de isolatie en de dakbedekking bij wijze van spreken een orkaan kunnen overleven. Het gebruik van pvc-dakbedekking in grote industriële bouwprojecten is hoe dan ook voordelig, zeker gezien de alsmaar strakkere planningen en termijnen. Qua duurzaamheid, kwaliteit en uitvoeringssnelheid scoort kunststof zeer goed. Een ander voordeel is dat het om een eenlagige dakbedekking gaat, waarvan de banen met hete lucht aan elkaar gelast worden, zodat het dak proper kan worden afgewerkt en het risico op lekkages miniem is. Mochten er toch ooit lekken ontstaan door bijvoorbeeld stormschade, dan zijn deze snel te traceren en even snel te herstellen. Dat zijn troeven die zeker ook tot uiting komen in het Old Road Business Park. De samenwerking met hoofdaannemer Verelst is zoals altijd vlekkeloos verlopen. Het zijn dergelijke projecten die we het liefst doen.”
Bouwheer Resolve (Antwerpen)
Architect Tecro & Krea (Mechelen, Gent)
Hoofdaannemer(s) Groep Verelst (Putte)