Platform voor de bouw
Langer zelfstandig thuis wonen: de hulp van domotica

Langer zelfstandig thuis wonen: de hulp van domotica

Een verminderde gezondheid zorgt ervoor dat ouderen vaak lastig thuis kunnen blijven wonen. Dit is een bittere pil om te slikken aangezien zij het liefst zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving blijven. Gelukkig zijn er steeds meer technologische ontwikkelingen die mensen kunnen helpen zelfstandig te blijven wonen.

De verzamelnaam voor dit soort technologieën is domotica: slimme technologie die je huis leefbaarder maakt. In dit artikel lees je enkele van deze toepassingen.

  1. Traplift

Wanneer iemand minder mobiel wordt kan de trap op- en aflopen een hele uitdaging zijn. Een traplift helpt om op een veilige manier naar boven en beneden te gaan. Zo kunnen ouderen prettig gebruik blijven maken van het hele huis.

Trapliften zijn aan te passen aan allerlei wensen en behoeften. Zo zijn er modellen voor rechte of gebogen trappen en kan er zelfs buiten een worden geïnstalleerd. Een groot voordeel van een traplift is dat ze in veel gevallen makkelijk te installeren zijn, zonder enorme ingrepen in huis.

  1. Medicijndispenser

Ouderen kunnen het moeilijk vinden om te onthouden wanneer en hoeveel medicijnen ze moeten innemen. Een slimme medicijndispenser kan hierbij helpen.

Dit apparaat wordt gevuld met de medicatie. Wanneer het tijd is om medicatie in te nemen, klinkt er een signaal. Door op een knop te drukken komen de medicijnen uit de dispenser. Wordt de medicatie een keer overgeslagen, dan krijgt de thuiszorg of familie een melding. Via een gekoppelde app kunnen zij alle afnames eenvoudig in de gaten houden.

  1. Dwaaldetectie

Als mensen ouder worden, neemt de kans op dementie toe. In een verder stadium van deze ziekte is het vaak niet meer veilig om thuis te wonen, maar in het begin kunnen bepaalde hulpmiddelen ondersteuning bieden, bijvoorbeeld bij het voorkomen van dwaalgedrag.

Dwaalgedrag is een veelvoorkomend symptoom van dementie. Hierbij loopt iemand weg zonder gedag te zeggen of loopt de persoon rond zonder doel. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties, vooral als niemand weet waar de persoon is en dus niet snel actie kan ondernemen.

Een horloge met GPS-tracker helpt zulke situaties te voorkomen. Met behulp van sensoren stellen verzorgers of familieleden gebieden in waar de persoon zich veilig kan begeven. Verlaat diegene de zone? Dan gaat er een signaal af en / of wordt er een noodcontact gebeld. Daarbij kunnen dierbaren door de tracker op elk moment zien waar de persoon zich begeeft. Wanneer zij het niet vertrouwen, kunnen ze bellen naar het horloge.

  1. Spraakassistent

Verschillende technologieën in huis kunnen gekoppeld worden aan een spraakassistent. Deze computerstem kan dan helpen met alledaagse dingen. Zo kan je vragen om de televisie aan te zetten of de gordijnen dicht te doen. Maar het komt ook van pas wanneer iemand valt en een dierbare wil bellen.

Verder kan de stem omroepen wanneer het tijd is voor medicijnen of het vuilnis naar buiten moet. Op die manier voelt het voor ouderen alsof er toch ‘iemand’ is die hen kan helpen. Dit kan ook gevoelens van eenzaamheid deels wegnemen.

  1. Slimme rookmelder

Wanneer een rookmelder afgaat is het belangrijk dat er snel gehandeld wordt. Voor ouderen kan dit lastig zijn. Misschien horen zij het alarm niet goed, snappen ze niet goed wat er aan de hand is of kunnen ze niet snel handelen in geval van nood. Een slimme rookmelder kan in dit geval een uitkomst bieden: hierbij legt een stem uit wat er gebeurt en in welke kamer dit is. Verder stuurt het een melding naar telefoons van familie of thuiszorg, zodat zij direct kunnen ingrijpen.

Klaar voor later

Door deze toepassingen aan te brengen in een woning kunnen de bewoners langer zelfstandig blijven wonen. Oud worden op hun eigen vertrouwde plek is immers de wens van veel ouderen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?