Platform voor de bouw
Nieuwe HVAC-sturing optimaliseert comfort in Brugs Concertgebouw

Nieuwe HVAC-sturing optimaliseert comfort in Brugs Concertgebouw

Het Concertgebouw in Brugge is wereldberoemd dankzij zijn prima akoestiek. Liefhebbers van klassieke muziek komen van heinde en verre om er hoogstaande concerten bij te wonen, en dus zijn tocht of temperatuurproblemen uit den boze. Vandaar dat FixSus onlangs een nieuwe HVAC-sturing implementeerde, die uniek is in haar soort. “Aangezien we de achterliggende algoritmen grafisch weergeven in overzichtelijke schema’s, kan de eindklant zelf ingrijpen op alle parameters die bepalend zijn voor het comfort en de binnentemperatuur”, zegt general manager Koen Verschuere.

Iedereen die weleens een concert meepikt, weet dat warmte, koude of vervelende luchtstromen nefast kunnen zijn voor de muzikale beleving. Zeker in een cultuurtempel als het Brugse Concertgebouw moeten de omstandigheden perfect zijn. Aangezien de betrouwbaarheid van de voormalige HVAC-installatie ver te zoeken was en het comfort soms te wensen overliet, werd er afgelopen zomer een nieuwe HVAC-sturing geplaatst. “Het ging niet zozeer om een ‘een-op-eenvervanging’, maar om een heuse zoektocht naar een optimale oplossing. Het was immers de bedoeling om met de bestaande infrastructuur en een minimum aan energie toch een uitmuntend comfort te garanderen”, vertelt Coördinator Infrastructuur Piet De Meester. “We wilden in de eerste plaats een systeem op basis van een open industriële standaard, waarvoor vlot wisselstukken te verkrijgen zijn. Bovendien wilden we niet afhankelijk zijn van een integrator en moest de planning van de werken afgestemd zijn op de drukke exploitatie en de specifieke functie van het gebouw. Tot slot was het ook de bedoeling om op ecologisch vlak een grote stap vooruit te zetten.” 

Een luchtbeeld van het iconische Concertgebouw in Brugge.

HVAC-installatie finetunen

Concertgebouw Brugge schreef een openbare aanbesteding uit voor dit prioritaire investeringsdossier. Het was FixSus dat perfect aan alle eisen wist te voldoen. “Waar heel wat andere ontwikkelaars hun algoritmen afschermen, kiezen wij er bewust voor om ze grafisch weer te geven in overzichtelijke schema’s. Daar zijn we – zeker buiten een industriële context – uniek in”, aldus General Manager Koen Verschuere. “Onze eindklanten krijgen het volledige regelschema te zien op een scherm naar keuze – niet alleen aan de regelkast, maar desgewenst ook op hun laptop, tablet of smartphone. Zo kunnen ze meteen ingrijpen op de juiste parameters en kunnen ze hun HVAC-installatie echt finetunen. Dat biedt ook voor ons de nodige voordelen, want zo kunnen we bij 95 % van de interventies gewoon ‘op het scherm’ werken in plaats van in de broncode te moeten gaan kijken. We proberen eventuele problemen ook altijd samen met de klant op te lossen. Zo leren we ze stap voor stap omgaan met hun systeem, wat veel effectiever is dan alles in één keer uitleggen. We zijn permanent beschikbaar om bepaalde vragen te beantwoorden en het nodige advies te verstrekken.”  

Makkelijk onderhoud, ecologisch voordelig

“Wat eveneens bijzonder is aan ons systeem, is dat we ‘in the field’ in principe nooit een intelligent toestel plaatsen, waardoor de klant zijn installatie zelf kan onderhouden. De CPU stuurt alles aan, maar voor het overige is het pure hardware. Zelfs in geval van panne volstaan een voltmeter en een schroevendraaier om de installatie opnieuw aan de praat te krijgen. En vermits we met open, industriële PLC-systemen van Beckhoff Automation werken, kunnen we een verkrijgbaarheid van wisselstukken en technologische ondersteuning van maar liefst 25 jaar garanderen”, pikt Project Engineer Michael De Saedeleir in. “Bovendien hebben we frequentieregelingen geplaatst op de luchtgroepen, waardoor ze gradueel bij te regelen zijn. Een enorm voordeel op ecologisch vlak: de luchtgroepen hebben zelf minder energie nodig, hun warmtevraag voor de voorverwarming van de ingeblazen lucht is kleiner en ook het waterverbruik voor de luchtbevochtigingsinstallaties in de concertzalen ligt een pak lager.” 

“Vermits we met open, industriële PLC-systemen van Beckhoff Automation werken, kunnen we een verkrijgbaarheid van wisselstukken en technologische ondersteuning van maar liefst 25 jaar garanderen”, zegt Michael De Saedeleir.

Noden perfect ingevuld

Piet De Meester en zijn collega’s bij Concertgebouw Brugge zijn zeer enthousiast over de nieuwe HVAC-sturing: “Het is fijn dat je kan ‘meeredeneren’. Je ziet meteen waarom een luchtgroep aan een bepaald debiet draait en waarom de ingeblazen lucht een specifieke temperatuur heeft. De openheid van het systeem en het gevoel van ‘betrokkenheid’ scheppen vertrouwen. Het is zeer handig dat we bij eventuele ongemakken meteen kunnen ingrijpen. Onlangs heb ik de installatie zelfs nog bijgestuurd vanop de fiets! Kortom: we zijn zeer tevreden over de oplossing van FixSus, dat onze noden perfect heeft ingevuld en dat ook tijdens de exploitatie een prima service biedt.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?