Platform voor de bouw
Nieuwe Vakgroep Erfgoedrestauratie boven de doopvont gehouden binnen Confederatie Bouw

Nieuwe Vakgroep Erfgoedrestauratie boven de doopvont gehouden binnen Confederatie Bouw

De instellingen op zowel federaal niveau (Regie der gebouwen, Infrabel, …), als op regionaal, provinciaal en gemeentelijk niveau bezitten immers duizenden gebouwen, kunstwerken en infrastructuren. De overheid, via de aannemers, is het aan zichzelf verplicht om dit deels geklasseerd erfgoed te onderhouden en te restaureren met het oog op kwaliteit. Daarnaast beschikken talrijke privépersonen en bedrijven over goederen met een onmiskenbare patrimoniale waarde. ”Onze Vakgroep Erfgoedrestauratie moet voor al die partijen een sterke partner worden”, zegt Patrice Dresse, algemeen directeur van de Vakgroep.

Mevrouw Ans Persoons, Schepen van Stedenbouw en Openbare Ruimte van de Stad Brussel, moest normaal deze week op het stadhuis de eerste algemene vergadering van de nieuwe “vakgroep erfgoedrestauratie”, gelanceerd binnen de Cluster “Ruwbouw en Algemene Aanneming” van de Confederatie Bouw, verwelkomen, maar omwille van de coronacrisis kon dit niet plaatsvinden. “De Stad Brussel heeft een belangrijk geklasseerd erfgoed, waaronder de Grote Markt die sinds 1998 ingeschreven staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. Het ware dus vanzelfsprekend geweest om de professionals van de erfgoedrestauratie hier te verwelkomen voor de lancering van hun nieuwe vakgroep”, aldus de Brusselse schepen.

Volgens Claude Nijs, van het bedrijf P. Nijs uit Deinze, de nieuwe Voorzitter van de vakgroep, “brengt de restauratie van erfgoed een specifieke expertise met zich mee. Onze medewerkers en onderaannemers zijn vaklui die gepassioneerd zijn door hun beroep en die over een high-level expertise beschikken. Hun knowhow moet worden opgewaardeerd, het gaat hier om een kwaliteitsvolle restauratie van ons Erfgoed voor de toekomstige generaties. Een in elkaar geflanste restauratie is een drama voor het algemeen welzijn.” 

Julie Bajart, van het bedrijf Bajart uit Suarlée, Covoorzitter van de vakgroep voor Wallonië, is het hiermee volledig eens. “De restauratiewerken worden vaak in grote mate gesubsidieerd door de overheid. Deze mag dus terecht rekenen op een echt partnerschap van de aannemers. Het in de kijker zetten van ons vakmanschap moet gezien worden in de lijn van het streven naar expertise en kwaliteit. In die zin wil deze vakgroep een proactieve partner zijn om constructief in dialoog te gaan met alle stakeholders van de restauratiesector (architecten, publieke en private opdrachtgevers, …).”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?