Platform voor de bouw
“Onderling vertrouwen is de basis van elk bouwtraject”
Alheembouw onderscheidt zich door zijn expertise in geavanceerde fabrieksbouw. Daarvan getuigt de hoogste zouttoren ter wereld.

“Onderling vertrouwen is de basis van elk bouwtraject”

Door zijn indrukwekkende groei van de afgelopen jaren en de veelbelovende projecten in het vooruitzicht kijkt Alheembouw optimistisch naar de toekomst. Een toekomst die ze zelf vormgeven door hun authentieke benadering van aannemerij, vastgoed en ontwikkeling, waarbij onderling vertrouwen, een flinke dosis gezond verstand en maatschappelijk engagement hand in hand gaan. Een gesprek met CEO Peter Temmerman.

Peter Temmerman: “We gaan graag uitdagingen aan, zolang we voldoende ruimte krijgen om onze stempel op het project te drukken.”

Met activiteiten in België en Frankrijk – zowel in industrie-, kantoor- en scholenbouw als DBFM(O)-projecten en publiek-private samenwerkingen – behoeft Alheembouw al lang geen introductie meer. Sinds twee jaar versterkt ook projectontwikkelaar Steenoven de groep. Het bedrijf uit Staden groeide gestaag uit tot een gerenommeerde speler in de bouwsector en onderscheidt zich door de complexiteit van zijn projecten. “We zijn in heel wat nichemarkten actief, zoals complete productiesites in combinatie met hoogbouwmagazijnen en scholenbouw, en beschikken over een grondige expertise in diverse specialisaties”, steekt CEO Peter Temmerman van wal. Die knowhow en jarenlange ervaring worden duidelijk gewaardeerd door de markt, met veelbelovende vooruitzichten voor de volgende jaren als resultaat. “Al betekent dat uiteraard niet dat elk project een ‘done deal’ is van bij de start. Om nieuwe ontwikkelingen vorm te geven, moeten we onze klanten overtuigen van onze visie.”

Net die uitgesproken visie op aannemerij en ontwikkeling vormen het DNA van het bedrijf. “Bouwen doe je in vertrouwen, het is de basis van elk project. Daarnaast is het belangrijk om verder te kijken dan het gebouw op zich. Vastgoed is geen Exceltabel met positieve en negatieve bedragen. Je moet je afvragen wat voor eindresultaat je wil bereiken. Welke functie moet het vervullen? Hoe ondersteunt het de mensen die erin werken of leren? Bij Alheembouw zijn we oprecht bezorgd over het product dat we afleveren en hoe het bijdraagt aan de maatschappij.” Een mooi voorbeeld is de Nederlandstalige jezuïetenschool die het bedrijf ontwikkelt in Sint-Jans-Molenbeek. De nieuwbouw biedt niet alleen het juiste educatieve programma aan een brede waaier van leerlingen, maar streeft er tegelijk naar om de sociale cohesie in de buurt te versterken.

Voor de logistieke speler ECS realiseerde Alheembouw onder meer een volautomatisch hoogbouwmagazijn van zo’n 41 meter hoog.

Maatschappelijk engagement

De voortrekkersrol die Alheembouw kan en moet opnemen op sociaaleconomisch en ecologisch vlak is volgens de CEO evident. Duurzaamheid en circulair bouwen zijn dan ook geen modewoorden voor Temmerman, maar een oprechte overtuiging: “Alle gebouwen die we realiseren, zijn energieneutraal. We zetten al jaren in op ESG – Environmental, Social, Governance – en hebben dus aandacht voor het behalen van certificaten zoals BREEAM, en dit doorgedreven toegepast op al onze nichemarkten. Circulariteit past in dat plaatje. We moeten out of the box durven denken, bijvoorbeeld door gebouwen in de toekomst niet meer aan te sluiten op drinkwater, maar een ecologisch alternatief uit te werken. Ook hierbij willen we sterke partnerships uitwerken. Duurzaamheid is een substantieel onderdeel van ons beleid en iedereen die bij Alheembouw werkt, moet de noodzaak ervan inzien. Dat is mijn persoonlijke missie.” Die filosofie beperkt zich zeker niet tot kantoorbouw of residentiële ontwikkeling, maar richt zich ook op de bouw van fabrieken, die energiezuiniger worden als hun ontwerp doordachter wordt aangepakt.

Alheembouw drukt tevens zijn stempel op Noord-Frankrijk met onder meer deze fabriek van 140.000 m².

Met plezier ondernemen

Niet alleen een diepgaande expertise en jarenlange ervaring zijn nodig om klanten te overtuigen van de unieke visie van Alheembouw. Soms is ook een gezonde portie durf aan de orde. “Onze meerwaarde zit in de combinatie van onze filosofie met de synergie die we creëren tussen klanten, leveranciers, architecten, studiebureaus … Dat betekent dat we heel open en transparant ons standpunt uiteenzetten van bij de start van een project”, aldus Peter Temmerman. “We engageren ons pas als we honderd procent achter het concept staan en werken enkel samen met partners die we door en door vertrouwen. Het is essentieel om met de betrokken partners op eenzelfde lijn te zitten, want dat bepaalt of je een project al dan niet tot een goed einde kan brengen.”

Projecten uitvoeren bij Alheembouw gaat dus over knopen doorhakken, keuzes maken en je volop inzetten voor de zaken waar je achter staat. Dat soort engagement verwacht de CEO ook van zijn eigen medewerkers. “In eerste instantie willen we dat iedereen hier plezier beleeft aan de job en fier is op zijn of haar realisaties. Met iedereen bedoelen we niet alleen onze eigen medewerkers, maar ook onze klanten, architecten, studiebureaus en leveranciers. 

Ik vraag misschien veel van onze medewerkers, maar tegelijkertijd bieden we hen heel wat kansen. De profielen die we hier aantrekken, zijn miniondernemers. Mensen die technische kennis combineren met sterke ‘people skills’, financieel inzicht, een goede dosis creativiteit en gezond verstand.”

Regisseur van de hele site

Bij elk project denkt Alheembouw na over het totaalplaatje, wat zich niet beperkt tot het fysieke gebouw. Peter Temmerman: “Bij silobouw of een hoogbouwmagazijn zijn we meer dan aannemer: we zijn regisseur van de volledige site. We analyseren logistieke processen, bekijken wat softwarematig nodig is en voeren de bouw van a tot z uit, zodat die volledig operationeel wordt opgeleverd. Tegelijkertijd bekijken we hoe onze huidige ontwerpen zo goed mogelijk rekening kunnen houden met latere uitbreidingen. Hetzelfde geldt voor het ontwerpen en uitwerken van een nieuwe fabriek. We verzamelen partners met de juiste expertise rond de tafel, zodat we van meet af aan de best mogelijke oplossing uitdenken en geen tijd verliezen aan onrealistische scenario’s, planningen en budgetten. Dat vertaalt zich in een win-winsituatie voor iedereen en niet in het minst voor de klant, die zijn fabriek sneller opgeleverd krijgt en dus vroeger kan produceren.”

Het hoeft dus niet te verbazen dat Alheembouw regelmatig een vraagstelling voorgeschoteld krijgt die voor anderen te complex is. “Die uitdagingen gaan we graag aan, zolang we voldoende ruimte krijgen om onze stempel op het project te drukken. In Noord-Frankrijk voltooiden we onder meer een fabriek van 140.000 m² en enkele kilometers verderop een automatische diepvriessilobouw voor dezelfde klant. We werken er nu aan de grootste batterijproductiesite van het land, volledig ondersteund door de Franse overheid om haar automobielsector geostrategisch onafhankelijker te krijgen van China. Dat we als Vlaams bedrijf projecten van deze schaal binnenhalen in de Franse markt, waar we toch heel wat lokale concurrentie hebben, maakt ons dan ook bijzonder trots.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?