‘Welzijn en duurzaamheid op de werkplek’, zo heet de gids waarmee Priva, specialist in gebouwautomatisering, vandaag uitpakt. Geen dag te vroeg, want veel kantooreigenaars, ontwikkelaars en investeerders weten te weinig over de winsten die duurzame maatregelen hen kunnen opleveren. “We willen bedrijven bewust maken van de waarde van een BREEAM-label”, vertelt Martijn Oprel, Portfolio Manager Building Automation bij Priva.
BREEAM is wereldwijd de meest alomvattende en best erkende standaard voor duurzaam bouwen. Kantoren die het label willen behalen, worden beoordeeld op tien categorieën, waaronder energie, gezondheid en welzijn, innovatie en gebouwbeheer.
De nieuwe gids van Priva toont hoe een BREEAM-certificering samengaat met verbeterde productiviteit en grotere winsten. “70 procent van de klimaatinstallaties presteert vandaag niet optimaal”, zegt Martijn Oprel. “Kantoren kunnen gemiddeld 30 procent energie besparen door hun BREEAM-certificaat te behalen.” Ook werknemers presteren beter in een BREEAM-kantoorgebouw. “Met de juiste temperatuur, persoonlijke HVAC-regeling, optimale luchtkwaliteit, … verbeter je de productiviteit gemakkelijk met 10 procent.”
“Een kantoor met een BREEAM-label straalt duurzaamheid uit”, vertelt Gert Jan Jacobse, Senior Consultant End Users en BREEAM-expert bij Priva. “Die reputatie brengt op: de marktwaarde van het pand schiet de hoogte in. Dat vertaalt zich in een hogere huur- en verkoopprijs, want je garandeert de gebruikers optimale werkomstandigheden op lange termijn.”
Martijn beaamt: “Het label bevestigt je positie als duurzame speler op de arbeidsmarkt en je maatschappelijke verantwoordelijkheid. Zo trek je huurders aan. De verkoopprijs en de bezettingsgraad van kantoren, dat zijn twee factoren waar investeerders op letten.”
Priva gidst eigenaars, ontwikkelaars en investeerders naar een BREEAM-gecertificeerd kantoor via gebouwautomatisering: van het optimaal gebruik van daglicht, over lekdetectie in waterleidingen tot de gedetailleerde monitoring van energiesystemen. Toch is de investeringskost vaak een struikelblok.
“Dat hoeft niet zo te zijn”, zegt Gert Jan, “Van de operationele kosten van een kantoor gaat 1 procent naar energie, 9 procent naar beheer en onderhoud en 90 procent naar personeelskosten. Slaag je er dus al in om je productiviteit met 2 à 3 procent te doen stijgen? Dan genereer je meteen een hoge return.”
De investering hoeft ook niet enorm te zijn. “Kantoorgebouwen met een rating Good (2 sterren) kunnen met een snelle BREEAM-scan en enkele gerichte maatregelen een Very Good-classificatie (3 sterren) behalen. Hou daarbij alvast rekening met alle voorzieningen, zodat je gebouw in de toekomst vlot opnieuw een trede hoger kan klimmen op de BREEAM-ladder.”
BREEAM is dan wel gekend als label, toch is de kennis over het proces en de certificering nog niet in elke organisatie aanwezig. Daardoor ontstaan veel gemiste kansen. “Ik raad ondernemingen aan om een BREEAM-expert te raadplegen. Of om zelf een BREEAM-opleiding te volgen”, adviseert Gert Jan. “Je ontdekt het belang van meer efficiëntie en begrijpt ook beter hoe je een certificeringsdossier opbouwt voor je kantoor. Zo behaal je uiteindelijk meer BREEAM-credits.”
DOWNLOAD de gids ‘Welzijn en duurzaamheid op de werkplek’ op www.priva.com/be/breeam