Alle info rond gecertificeerde bouwproducten, bedrijven en diensten vlotter toegankelijk maken en de administratieve flow die certificatie met zich meebrengt volledig digitaliseren: dat is al enkele jaren de steile ambitie van de certificatie-instellingen die actief zijn in de Belgische bouwsector. Via de ontwikkeling van Quality2Build (Q2B) hebben ze al een belangrijke eerste stap gezet om deze doelstelling waar te maken. Dit gebruiksvriendelijke digitale platform groepeert immers alle BENOR-, COPRO- en ATG-certificaten, inclusief handige zoekfunctie. Caroline Ladang, algemeen directeur bij PROCERTUS, legt uit hoe Q2B bijdraagt tot een (nog) kwalitatievere en duurzamere bouwpraktijk.
Bouwheren, architecten en aannemers die belang hechten aan kwaliteit en betrouwbaarheid laten niets aan het toeval over en doen een beroep op gecertificeerde bouwproducten, bedrijven en diensten. De info hierover werd in het verleden ter beschikking gesteld via de afzonderlijke (web)platformen van de instellingen die de certificatie in goede banen leiden. Wie gebruikmaakte van verschillende gecertificeerde producten, bedrijven en diensten moest eerst al zeer goed weten welke instantie de certificaten had uitgereikt, om vervolgens op diverse plaatsen te gaan zoeken naar de benodigde gegevens. De sector was dan ook vragende partij voor één centraal platform waarop alle relevante info snel en efficiënt terug te vinden is. Die langgekoesterde wens werd in 2022 werkelijkheid toen Q2B het levenslicht zag.
Q2B is een gezamenlijk initiatief van de eigenaars en beheerders van de Belgische kwaliteitsmerken BENOR, COPRO en ATG. Vzw BENOR, vzw BUtgb en vzw COPRO bundelden de krachten met vzw BUCP, de vereniging van certificatie-, inspectie- en attesteringsinstellingen en laboratoria in België, om hun certificaten en alle bijbehorende info gestructureerd en digitaal toegankelijk te maken. “Het platform is hoofdzakelijk bestemd voor publieke en private gebruikers (overheid, architecten, aannemers …), die via vier verschillende categorieën kunnen zoeken naar gecertificeerde producten, bedrijven en diensten: producten (1), systemen (2), bouwwerktypes en bouwwerkdelen (3) en processen en diensten/bedrijven (4). Daarnaast kunnen ze uiteraard ook een term ingeven in het zoekveld bovenaan de homepage, zoals de naam van het product of de producent. Op die manier kunnen ze volledig kosteloos BENOR-certificaten, reglementen, technische fiches en technische specificaties terugvinden”, vertelt Caroline Ladang, die als algemeen directeur van PROCERTUS – een samensmelting van de drie aparte certificatie-instellingen BE-CERT, PROBETON en OCBS en lid van vzw BUCP– nauw betrokken was bij de ontwikkeling van Q2B.
Twee jaar na de lancering is Q2B goed en wel ingeburgerd in de sector. Het was een titanenwerk om alle beschikbare info te ontsluiten en in één gezamenlijke vorm te gieten, maar het was de moeite waard, benadrukt Caroline Ladang. “Risicobeheersing is en blijft een cruciale prioriteit in de bouwsector. Gebruikmaken van gecertificeerde bouwproducten, -bedrijven en -diensten impliceert dat je essentiële technische en duurzaamheidsrisico’s, een gebrek aan kwaliteit en onvoorziene kosten vermijdt. Q2B zorgt ervoor dat alle relevante info, die permanent up-to-date gehouden wordt door alle betrokken certificatie-instellingen, nog vlotter beschikbaar is, zodat ze kan worden ingezet bij het ontwerpen, voorschrijven, bestellen en keuren van producten en bouwsystemen of het kiezen of beoordelen van competente bouwbedrijven. Dit heeft dan weer tot gevolg dat kwaliteitsmerken nog beter kunnen doordringen in de markt. Het heeft wat tijd gevergd om Q2B ingang te doen vinden, maar intussen is het gros van de sector wel mee met ons verhaal. En we blijven uiteraard inspanningen leveren om het platform nog efficiënter en gebruiksvriendelijker te maken, dat spreekt voor zich.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Quality2Build.
Contact opnemen