Langs de Burgemeester Vercruysselaan in Kortrijk verrees op korte tijd een imposante studentenhuisvesting. The Wing bestaat uit twee gespiegelde bouwblokken die met elkaar verbonden zijn. “Door een H-vorm te kiezen, wisten we de beschikbare ruimte te optimaliseren”, aldus de architecten. Een slim ontwerp en een uitgekiende planning van de hoofdaannemer maakten het mogelijk om het gebouw in slechts een jaar tijd te realiseren.
Het centrum van Kortrijk is sinds kort 172 studentenkoten rijker. De bewoners komen er thuis in ruime bemeubelde kamers met een eigen badkamer, microgolfoven en minikoelkast. Ze ontmoeten elkaar in gedeelde keukens in de middenruimte die de twee bouwblokken verbindt. De onderste helft van de acht bouwlagen zit onder de grond. Zo garandeert het ontwerp de privacy van de studenten en is de inkijk van wandelaars beperkt. De onderste bouwlaag is ingericht als gemeenschappelijk deel met twee functies. Architect Heleen Decuypere van MARKLAND architecten: “Onze visie was om er enerzijds een echte ontspanningsplek met zetels en een pooltafel te creëren en anderzijds een zaal in te richten waar de bewoners samen kunnen studeren. Beide ruimtes komen uit op een semiondergrondse patio, inclusief zitbanken die verwerkt zijn in de trap naar het maaiveldniveau. De bovenste bouwlaag van één bouwblok bevat een gedeeltelijk overdekt dakterras dat enkel toegankelijk is voor de studenten. Het uitzicht over de stad Kortrijk is een extra troef.”
Het Kortrijkse MARKLAND architecten tekende het ontwerp uit voor bouwheer Kortrijk Student House. In het masterplan voor de site waren vijf identieke bouwblokken met een gelijke afstandsmaat voorzien. In een eerste fase zijn twee bouwblokken aan elkaar gekoppeld door middel van een H-vorm. Door de trapkern en lift in het midden van het gebouw te positioneren en te omgeven door doodlopende gangen met kamers passen er 28 studentenkamers per bouwlaag in The Wing. Heleen Decuypere: “Op vraag van de bouwheer kreeg elke studentenkamer een eigen badkamer. Alles is ontworpen met het oog op zo min mogelijk ruimteverlies, zonder in te boeten aan comfort. Elke kamer is uitgerust met een eigen inloopdouche.
In functie van het architecturaal effect ging er heel wat aandacht naar het raamdetail. De vaste glaspartij is onderaan afgewerkt met een zitbank in de kamer. Opendraaiende panelen naast het vaste venster creëren een speels effect in de gevel doordat ze willekeurig gespiegeld zijn.”
Naast de ruimtelijkheid van het gebouw was ook de uitvoeringssnelheid van belang. Dat had vooral een impact op de gekozen materialen. “We werkten met prefabbeton, wat niet alleen tijdswinst opleverde, maar er ook voor zorgde dat we met raampartijen in standaardmaten konden werken. De afmetingen lagen tot op de millimeter vast. Zo konden we de ramen bestellen voor de muren er stonden.”
Het bouwteam had een jaar de tijd om het gebouw vanbinnen en vanbuiten te finaliseren. Hoofdaannemer Govaere is gelukkig voor geen kleintje vervaard en wist The Wing op tijd op te leveren dankzij een slimme planning. Projectleider Hugo Claeys: “We zijn op 1 juni 2022 gestart met de bouw en de oplevering was voorzien op 1 augustus 2023. Trek daar je bouwverlof af en je komt uit op een krappe twaalf maanden. Naast de gekozen materialen vertrouwden we vooral op enkele creatieve ingrepen in de planning.”
De leidingen voor ventilatie en elektriciteit werden mee in de betonplaat gegoten, waardoor een deel van de technieken al in de ruwbouwfase kon worden uitgevoerd. “Wat je op die manier verliest aan tijd bij het bekisten van je betonplaat win je meer dan dubbel terug in de afwerkingsfase”, zegt Hugo Claeys. “Het buitenschrijnwerk werd geïnstalleerd voor het gevelmetselwerk, zodat de ruwbouw sneller wind- en waterdicht was. Door het vroegtijdig plaatsen van het buitenschrijnwerk in combinatie met een voorlopige dichting van de technische schachten boven de derde verdieping konden we sneller starten met de binnenafwerking. De badkamers werden opgeschilderd vooraleer het sanitair werd geïnstalleerd, zodat schilders en techniekers efficiënter konden werken. Door op voorhand goed na te denken over de fasering en de werken dagelijks op te volgen, konden we The Wing zoals voorzien opleveren in de zomer van 2023.”
TECHNISCHE FICHE
Bouwheer Kortrijk Student House (Kortrijk)
Architect MARKLAND architecten (Kortrijk)
Hoofdaannemer(s) Govaere (Kuurne)
De Jaeghere – Aluminium buitenschrijnwerk
De Jaeghere uit Meulebeke plaatst al meer dan 55 jaar ramen en deuren. Met zijn team van ruim 35 medewerkers is het familiebedrijf actief in de residentiële en projectmarkt in Oost- en West-Vlaanderen. Voor de plaatsing van meer dan tweehonderd ramen in The Wing was drie maanden lang een zeskoppig team aan de slag in Kortrijk, terwijl de productie simultaan in sneltempo gebeurde. Zaakvoerder Frederic De Jaeghere: “De architect koos voor aluminium buitenschrijnwerk met een bronsimitatielak. Naast de glaspartijen installeerden we ook ramen met uitgelaserd plaatwerk van FenekO om de opvallende gevel te bekomen. In onze zoektocht naar het juiste materiaal kwamen we samen met de architect en bouwheer via enkele mock-upopstellingen tot deze oplossing. Die detaillering uitfrezen en aanbrengen was een technisch huzarenstukje binnen een strak opgelegd tijdsschema, waar we bijzonder trots op zijn. Het resultaat bepaalt namelijk de look van het hele gebouw.”
Roofworkx – Dakbedekking
Voor de uitvoering van het platte dak van The Wing rekende de bouwheer op Roofworkx uit Zwevegem. Geen onbekende, want deze dakwerker werkt regelmatig samen met Govaere. “We zijn het gewend om dit soort projecten tot een goed einde te brengen”, vertelt zaakvoerder Karl De Preter. “We hebben de ervaring en de kennis om ook wanneer de deadline kort is een kwalitatief resultaat neer te zetten. Daarvoor is een goede samenwerking tussen de medewerkers op kantoor en op de werf belangrijk. Gelukkig hebben we een gestructureerd bureau dat de planning aanstuurt. In Kortrijk waren we elke dag met zes man aan de slag. Onze dakwerkers hebben intussen een goede band met de projectleiders van Govaere. Belangrijk, want zo kunnen ze elkaar goed inschatten.” Roofworkx is expert in het aanbrengen van tweelaagse roofing op platte daken. Een groot voordeel wanneer je een strakke deadline hebt, want voor het plaatsen van roofing ben je minder weersafhankelijk dan bij andere dakbedekkingen. “We werken met Pirotherm, een systeem waarbij we de hellings-chape en de isolatie in één keer aanbrengen. Daarna plaatsen we nog een onder- en een bovenlaag, zodat de klant van een waterdicht en goed geïsoleerd dak kan genieten.”