Met bijna vierhonderd huishoudens krijgt Tivoli GreenCity ook heel wat afval te verwerken. Al gebeurt dat subtiel. Geen vuilniszakken voor de deur op de ophaaldag, wel gescheiden inzameling in ondergrondse containers. Netjes, overzichtelijk en plaatsbesparend.
Twintig state-of-the-artafvalcontainers, verspreid over vijf eilanden. Meer hebben de bewoners van Tivoli GreenCity niet nodig om hun afval netjes te sorteren. Per eiland tonen de kleuren en opschriften duidelijk de verschillende fracties aan: papier en karton, pmd, voedingsafval en restafval. “De kleuren zijn bepaald door Net Brussel, het agentschap dat de afvalverwerking van negentien Brusselse gemeentes verzorgt”, vertelt Gita Bessemans, senior accountmanager bij Engels Logistics uit Beringen. “Zij schrijven trouwens voor dat afval in grote woonprojecten ondergronds moet worden verzameld. Met Engels zorgen we voor afvalcontainers op maat.”
Onder elk platform van slechts 1,80 op 1,80 meter huist een container van maar liefst 5.000 liter. Enkel voor het voedingsafval is dat minder – 3.000 liter – omdat die volumes kleiner zijn. Bessemans: “Voor de architect en de bouwheer biedt dat verschillende voordelen. Het is een plaatsbesparende manier om het afval te verzamelen. Er moet geen lokaal voorzien worden. Tegelijk wordt het straatbeeld niet ontsierd door vuilniszakken.”
Na de oplevering neemt Net Brussel het onderhoud en de lediging van de containers voor zijn rekening. Ook voor de bewoners is het dus een aangenaam systeem. Ze moeten zelf niet aan de ophaling denken en hoeven geen afvallokaal schoon te maken als er bijvoorbeeld een vuilniszak lekt.
Niet enkel de afvalinzameling is modern, ook de technologie is up-to-date. Bewoners van Tivoli GreenCity krijgen een pasje waarmee ze zich kunnen aanmelden bij de afvalcontainers. Zo verzekert Net Brussel er zich van dat omwonenden geen misbruik maken van de afvalpunten en kan het agentschap tegelijk het verloop van de inzameling monitoren. Ze ziet wie hoeveel afval stort en hoe vol elke container zit. Het is de ideale manier om de afvalophaling te optimaliseren. En om nodeloze vrachtwagenritten te vermijden. “Die toegangscontrole werkt op batterijen. De aannemer moet dus geen bijkomende elektriciteitsleidingen voorzien. Het enige logistieke aandachtspunt is de ruimte rond de afvaleilanden. Je moet er natuurlijk met een vrachtwagen bij kunnen voor de ophaling”, weet Gita Bessemans. Die vrachtwagen tilt de volledige ondergrondse container integraal omhoog. Eens in de juiste positie, klapt de bodemplaat open en valt het afval eruit. Na de sluiting wordt de container gewoon teruggeplaatst. Het ledigen duurt zo’n zeven minuten.
Engels Logistics ontstond in de jaren 60 in Nederland. Het familiebedrijf is ondertussen ook actief in België, Frankrijk, Duitsland en Portugal. Van een groothandel in kunststofbakjes heeft Engels zich verder ontplooid tot een partner voor logistiek, milieu en voeding die een aanpak op maat hanteert. Ook bij kleine volumes. “Afvalbeheer is daar een belangrijke pijler van geworden. Zeker het ondergronds inzamelen zit in de lift. In navolging van Tivoli GreenCity installeren we het systeem ook in de Erasmus Gardens-wijk in Anderlecht. Daar komen 32 containers voor 1.300 wooneenheden. Deze vorm van afvalinzameling past perfect in het plaatje van kwalitatief wonen, wat deze projecten onderscheidt van al de rest”, besluit Gita Bessemans.