Platform voor de bouw
Voorgelakt staal voor gevelbekleding en dakbedekking biedt esthetische en duurzame mogelijkheden
Met de Confidex®-Garantie slapen eigenaars van industriële en commerciële gebouwen op twee oren. (Project: KAVA Congres Centrum, Antwerpen)

Voorgelakt staal voor gevelbekleding en dakbedekking biedt esthetische en duurzame mogelijkheden

Voorgelakt staal is erg populair in de bouwsector en wordt al vele jaren gebruikt. Tata Steel ontwikkelt al meer dan een halve eeuw voorgelakte staalproducten onder het merk Colorcoat®. Bij elke generatie voorgelakt staal heeft het onderzoek gedaan naar de lagen van de producten om de prestaties te optimaliseren en eigenaars meer waar voor hun geld te bieden gedurende de volledige levensduur van hun gebouw.

De hoogwaardige merkproducten Colorcoat HPS200 Ultra® en Colorcoat Prisma® maken gebruik van een unieke Galvalloy™ metallische coating, die een verbeterde corrosiebescherming en een duurzame oplossing voor bouwschilprojecten biedt. Ze zijn ontwikkeld en uitgebreid getest om een superieure duurzaamheid en uv-bescherming te bieden. Beide producten worden ondersteund door de Confidex®-Garantie, de meest uitgebreide garantie voor voorgelakte staalproducten in Europa, die gebouweigenaars tot veertig jaar lang gemoedsrust biedt. 

De productiefabriek in Shotton, die al meer dan 125 jaar staalproducten maakt, heeft haar eigen ambitieuze duurzaamheidsbelofte opgesteld.

Ongeëvenaarde prestaties, jarenlange garantie

Tata Steel is een van de grootste staalproducenten in Europa en levert wereldwijd staalproducten van hoge kwaliteit aan veeleisende sectoren. Dit staal wordt veel gebruikt in onder andere de automobielindustrie, de verpakkingssector, machinebouw en de bouwsector. Het bedrijf spitst zich al meer dan vijftig jaar toe op voorgelakte staalproducten. 

“Dat stelt onze strategische partners in staat om prachtige gevels en daken te creëren voor kantoren, hallen, scholen, stadions of zelfs voor landbouwtoepassingen. De Colorcoat® voorgelakte staalproducten zijn uitgebreid getest en geproduceerd volgens de strengste Europese normen om te garanderen dat ze hoog scoren op het vlak van prestaties op lange termijn, esthetiek en duurzaamheid. Ze worden wereldwijd onderworpen aan onafhankelijke testen: in Florida (VS), waar het heet en vochtig is, en in Brest (Frankrijk), waar sprake is van een extreme invloed op corrosie door de Atlantische Oceaan, maar ook in andere klimaten in India en Australië”, zegt William Borgstein, market development manager building envelope bij Tata Steel. 

“De producten zijn voorzien van een unieke en bewezen Galvalloy™ metallische coating, gemaakt van een speciale mix van 95 % zink en 5 % aluminium, die een combinatie van verhoogde barrière en bescherming biedt in vergelijking met conventioneel thermisch verzinkt staal. Dit zorgt voor een uitstekende weerstand tegen corrosie, zelfs aan de snijranden. Het is geweldig om te zien hoe deze duurzame producten waarde opleveren voor gebouweigenaars gedurende de levensduur van het gebouw.”

Het nieuwste product, Colorcoat Prisma® met drie lagen, verlegt de grenzen op het gebied van uv-bestendigheid en zorgt voor langdurig kleur- en glansbehoud. Architecten en eindklanten kunnen kiezen uit een breed scala aan kleuren en effecten, zodat ze hun inspiratie creatief en naar eigen inzicht kunnen vormgeven. Tot slot biedt de Confidex®-Garantie tot veertig jaar voor de gevels van industriële en commerciële gebouwen die aan het weer blootgesteld zijn. Beide voorbewerkte staalproducten kunnen worden gebruikt onder ‘clip and fix’-zonnepanelen zonder dat dit invloed heeft op de garantieperiode, zodat alle delen van het dak voor dezelfde lange duur gedekt zijn.

De unieke Galvalloy™ metallische coating zorgt voor een verbeterde corrosiebescherming en biedt een duurzame oplossing voor bouwschilprojecten. (Beeld: Erwin Tecqmenne Fotografie)

Duurzaam bouwen met circulaire materialen 

In tegenstelling tot niet-herbruikbare of niet-recycleerbare materialen biedt staal veel voordelen voor de bouwsector. Terwijl aannemers de koolstofuitstoot snel willen terugdringen, moeten we ook naar de lange termijn kijken. Staal is immers het meest gerecycleerde materiaal ter wereld, maar kan aan het einde van zijn levensduur ook opnieuw gebruikt worden.

Kwaliteit is cruciaal bij Colorcoat®, omdat deze producten gemonteerd worden op een gevel die tot veertig jaar of meer kan meegaan. Ondertussen blijft de vraag naar (voorbewerkt) staal groeien, dus is het belangrijk dat het op een verantwoorde en duurzame manier gemaakt wordt – lees: met een beperkte impact op het milieu en het klimaat.

Tata Steel werkt aan het minimaliseren van de CO2-uitstoot in zijn productiefaciliteiten, maar kijkt ook naar andere aspecten van een doorgedreven duurzaamheidsstrategie om een positieve bijdrage aan het milieu te leveren. Zo heeft de productiefabriek in Shotton (Noord-Wales), die al meer dan 125 jaar staalproducten maakt, haar eigen ambitieuze duurzaamheidsbelofte opgesteld. In 2022 stelde de fabriek zichzelf een CO2-reductiedoelstelling van 20 %, op een jaar tijd. Dat doel werd behaald. Het overschakelen van de elektriciteitsvoorziening op 100 % hernieuwbare bronnen was al goed voor een jaarlijkse vermindering van 16 %, maar het bedrijf keek ook naar andere aspecten van zijn toeleveringsketen. Alle voertuigen op het terrein zijn nu bijvoorbeeld elektrisch of rijden op waterstofbehandelde plantaardige olie. De fabriek ligt nu op schema om haar uitstoot nog verder te verlagen.

Voorgelakt staal is erg populair in de bouwsector en wordt al vele jaren gebruikt.

“Het is onze ambitie om Shotton Works CO2-neutraal te maken, ruim voor de deadlines van de Overeenkomst van Parijs en de nationale doelstellingen, in het bijzonder de doelstelling van 2050 voor de netto nuluitstoot van broeikasgassen in het Verenigd Koninkrijk”, concludeert William Borgstein. “De inzet van de Shotton-fabriek op het gebied van duurzaamheid behelst meer dan alleen CO2-reductie, het omvat ook het ontwikkelen en produceren van producten en diensten die duurzaam bouwen ondersteunen, het beschermen en uitbreiden van de biodiversiteit die aanwezig is, het maximaliseren van de materiaalefficiëntie en het bereiken van een nulafvaldoelstelling.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?