Platform voor de bouw
WTCB heet voortaan Buildwise
Met het oog op een hoge levensduur en het hightech karakter van het gebouw is er qua gevelbekleding voor een semireflecterende rvs-beplating geopteerd.

WTCB heet voortaan Buildwise

Na een bestaan van meer dan zestig jaar heeft het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) zijn naam veranderd in Buildwise. De nieuwe naam is de exponent van een uitgebreide transformatie van onderzoekscentrum tot innovatiecentrum, dat zijn innovatievermogen wil versterken door samenwerkingen en een transdisciplinaire aanpak te stimuleren.

Het WTCB werd in 1959 opgericht om het toegepast onderzoek in de Belgische bouwsector te bevorderen en zo zijn concurrentievermogen te verhogen. De bedrijven in de sector zijn dan ook sterk betrokken bij de werking ervan. Vergelijkbare centra werden toen ook opgericht voor onder meer de wegenbouw en de textielindustrie. Het WTCB is vooral bekend via de Technische Voorlichtingen voor de correcte uitvoering van bouwwerken, maar er is nog veel meer dan dat.

“Buildwise is in de eerste plaats een vooruitstrevend centrum. Met sterke ambities voor 2025 rond de drie hoofdthema’s ‘Metier’, ‘Green Deal’ en ‘Bouw 4.0’ sluit de nieuwe strategie aan bij de wensen en noden van zijn leden en andere bouwprofessionals”, vertelt voorzitter Johan Willemen. “Buildwise wil zijn rol als forum voor interactie en verbinding tussen de verschillende spelers in de bouwsector versterken. Onze 280 medewerkers vertalen hun kennis en expertise naar concrete en innovatieve oplossingen op het terrein.”

In het Belgische en Europese landschap heeft de nieuwe naam het enorme voordeel dat hij niet alleen bondig, maar ook eenduidig klinkt voor gebruikers met verschillende moedertalen. De oude, lange namen klonken erg divers in het Nederlands, Frans en Engels.

Directeur-generaal Olivier Vandooren (links) en voorzitter Johan Willemen. (Beeld: Stefaan van Hul)

Innovatieve technieken stimuleren

“Buildwise wordt de inspirerende gids die de modernisering van de sector en de introductie van innovatieve technieken zal stimuleren voor meer duurzaamheid en efficiëntie”, aldus Willemen. “De aannemers staan centraal in deze ambitie, met aan de bron kennisontwikkeling dankzij de onderzoeksactiviteiten en de verschillende toonaangevende projecten. De activiteiten sluiten nauw aan bij de huidige en toekomstige behoeften op het terrein dankzij de wisselwerking met de bouwondernemingen zelf, die deel uitmaken van de bestuursorganen en de technische comités van Buildwise. Deze activiteiten zijn gericht op thema’s zoals energetische renovatie en transitie, circulariteit, waterbeheer, digitalisering, industrialisering en logistiek.”

Zichtbare stalen structuren, automatisch openende raamelementen, aerodynamische windschermen enzovoort beogen een dynamische beleving.

Transformatie ondersteunen

“Vandaag heeft de sector nood aan een onderzoeks- en innovatiepartner die de soms radicale transformatie van de bouwberoepen en -processen ondersteunt. Momenteel gaan we door een periode die zowel stimulerend als complex is. Stimulerend omdat we midden in een boeiende digitale en industriële transformatie zitten. Dit stelt ons in staat om het imago van de sector te updaten, jongeren aan te trekken en concrete oplossingen aan te reiken voor de huidige maatschappelijke uitdagingen. Maar het zijn ook complexe tijden, omdat de ene na de andere beproeving de organisatie of financiering van onze activiteiten bemoeilijkt. We moeten ambitieus zijn en durf tonen om de touwtjes van onze toekomst stevig in handen te houden. Buildwise begeleidt ons in het collectieve engagement om innovatie te ondersteunen en aan te moedigen.”

Willemen wees er ook op dat in 2022 (tot begin november) al 30 % meer aannemers een beroep deden op de kennis van Buildwise dan in 2021. Negentienduizend extra bedrijven konden al genieten van een gepersonaliseerde dienstverlening. “In 2023 zullen we op dezelfde manier nog eens 28.000 nieuwe bedrijven kunnen helpen.”

De verticale minituinen zijn geconcipieerd als zelfdragende modulaire elementen uit rvs. Dankzij hun vorm en het fabricatieconcept bleef hun wanddikte beperkt tot 2 mm.

Groene renovatie

Naast de naamsverandering verhuist Buildwise naar een nieuw, duurzaam gerenoveerd pand dat aan de strengste energienormen voldoet. Het gebouw vormt een proeftuin voor nieuwe technologieën en een inspiratiebron voor bouwprofessionals. Het omvat ook een Experience Center, waar de industrie zich kan laten inspireren door nieuwe technologieën. 

Om een nieuwe, centrale polyvalente ruimte te realiseren, werd de bestaande patio overdekt. Dit atrium fungeert als demonstratieruimte voor nieuwe technologieën en als katalysator voor een kruisbestuiving tussen de verschillende bouwdisciplines. De groene gevel is geconcipieerd als verticaal toegankelijk labo en uitgerust met loopbruggen, waarbij onderhoud, monitoring en onderzoeksactiviteiten gemakkelijk kunnen plaatsvinden.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?