Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

1.274 heipalen voor nieuwe gevangenis

Trillingsvrije grondverdringende schroefpalen voor het Westland Shopping Center in Anderlecht.

Tekst | Kris Vandekerckhove

Beeld | De Waal Solid Foundations

16 maart 2023 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

De funderingspalen voor de nieuwe gevangenis van Dendermonde werden geplaatst door De Waal Solid Foundations. “Omdat er geen constructies in de buurt van het te bouwen complex stonden én omdat de sonderingen zich ertoe leenden, hebben we geopteerd voor geprefabriceerde heipalen”, legt CEO Olivier Rens uit.

De keuze voor geprefabriceerde heipalen is opvallend. “Het is een systeem dat in België bijna niet meer toegepast wordt omdat lawaai en trillingen meestal uit den boze zijn. Ook de lange leveringstermijn van deze palen zorgt af en toe voor uitdagingen. Dat is spijtig, want dit paaltype zorgt doorgaans voor een zeer bevredigend resultaat. Door het heien worden de palen voorbelast en zijn de zettingen kleiner dan bij schroefpalen. Ook de hoeveelheid beton die de grond ingaat is beperkt en er is geen sprake van betonafval op de werf. In september 2020 zijn we begonnen met de installatie van in totaal 1.274 palen. Ze hebben een lengte van 8 à 10 meter en een draagvermogen van 400 à 1000 kN. De uitvoeringstermijn bedroeg 25 werkdagen met twee machines”, vertelt Olivier Rens.

Trillingsvrije grondverdringende schroefpalen en in de grond gevormde geheide palen voor Weerts in Oupeye.

Ongeziene snelheid

De Waal Solid Foundations heeft een rijke geschiedenis, die begon toen De Waal Palen in 1959 boven de doopvont werd gehouden. Het begon als een afdeling van de Nederlandse moedermaatschappij De Waalpaal bv en was voornamelijk actief in het heien van geprefabriceerde palen. Maar daar stopte het zeker niet! In 1987 nam toenmalig directeur Frank Poorteman het roer van de Belgische afdeling over. Het bedrijf – met hoofdkantoor in Lokeren – ontwikkelde in die periode een innovatief systeem van dubbel grondverdringende schroefpalen, een volledig trillingsvrij systeem waarbij geen grond wordt opgeboord. Deze palen komen in twee types: de gvs-paal – een schroefpaal met een gladde cilindrische schacht die ideaal is om diep in vrij harde zandlagen te boren – en de schroefvormige paal met schroefvormige schacht, perfect voor palen op kleef. 

De voordelen zijn duidelijk. Het is volledig trillingsvrij, er komt geen uitgeboorde en af te voeren grond aan te pas, de palen hebben een hoog nuttig draagvermogen met een relatief kleine paaldiameter én wapening over de volledige lengte werd mogelijk. Het was van meet af aan een succes. Met behulp van speciaal voor het systeem ontwikkelde machines en het gebruik van betonpompen was het mogelijk om palen uit te voeren aan een ongeziene snelheid. Ook internationaal …

Trillingsvrije grondverdringende schroefpalen voor het nieuwe casino van Middelkerke.

Totaaloplossingen en topservice

In de loop der jaren is dit paaltype geëvolueerd tot de belangrijkste activiteit van de firma. Er werden werven uitgevoerd in België, Luxemburg, Nederland en het noorden van Frankrijk. Het machinepark voor kokerpalen werd eveneens verder uitgebouwd, zodat er ook binnen bestaande gebouwen een oplossing kan worden geboden. Na verschillende acquisities, de opening van een filiaal in Polen én een fusie in 2017 kan De Waal Solid Foundations een totaaloplossing voor bouwputten en diepfunderingen bieden, inclusief topservice. 

Olivier Rens: “Door de toename van het aantal werven en verschillende technieken plus de grotere spreiding in België, Nederland, Frankrijk, Polen en Roemenië groeide de behoefte om één centrale organisatie te creëren. Die fusie moest er dus voor zorgen dat de dienstverlening nóg verder werd geoptimaliseerd. Missie geslaagd!”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details