Platform voor de bouw
​3D-laserscanner zorgt voor prefab perfectie
De Leica RTC360 3D-laserscanner in actie.

​3D-laserscanner zorgt voor prefab perfectie

Aannemersbedrijf Den Bouw Realisaties uit Wevelgem heeft nood aan precisie. Niet zomaar precisie. Perfecte precisie. En snel. Samen met Lasertopo gingen zaakvoerders Benny Buyse en Dries Mahieu daarom op zoek naar de gepaste aanvulling op hun totaalstation. Die vonden ze in de Leica RTC360 3D-laserscanner.

Den Bouw is geen traditioneel aannemersbedrijf. Als prefab systeembouwer ontpopte de firma zich sinds 2015 tot absolute specialist in het 4S-bouwconcept. “4S staat voor ‘Sterk, Slim, Strak en Snel’”, verduidelijkt Benny Buyse. “In sneltempo trekken wij met andere woorden sterke en stabiele prefabconstructies op. Niet alleen loodsen en fabriekshallen, maar ook bedrijfsgebouwen en moderne woningen. Dat is onderscheidend: veel van onze projecten hebben een moeilijkheidsgraad en techniciteit die traditioneel niet met prefab geassocieerd wordt.”

Een demo volstond om Den Bouw Realisaties van de potentiële meerwaarde van de RTC360 te overtuigen. (Beeld: Elise Noyez)

Op zoek naar een gepaste oplossing

Om de steeds complexere projecten tot een goed einde te brengen, zet Den Bouw vooral in op een uitgekiende voorbereiding en opvolging. “Als je met prefab werkt, moeten alle mogelijke problemen in de voorbereidingsfase zichtbaar worden. Bij een vrijstaande nieuwbouw is dat relatief eenvoudig, maar in ons geval gaat het vaak om complexe structuren of constructies die op bestaande elementen moeten aansluiten. Dan moet je heel goed weten waar je aan toe bent. Een foutmarge van zelfs enkele centimeters is al nefast.”

Tot voor kort werden bestaande situaties bij Den Bouw vooral met een totaalstation in kaart gebracht. “Ik was echter al even op zoek naar een manier om opmetingen sneller en efficiënter te laten verlopen”, vertelt Dries Mahieu, die de werfopvolging voor zijn rekening neemt. “Een totaalstation meet immers enkel punten en het vergt dus veel werk om echt een totaalbeeld te krijgen van een situatie. Als aanvulling had ik daarom al aan drones of fotogrammetrie gedacht, maar geen van beide leverde me de nodige precisie. Tot ik in mijn zoektocht op de website van Lasertopo stootte. Ik nam contact op en kreeg meteen een heel gedegen advies. Het toestel dat Jochen mij voorstelde – de Leica RTC360 3D-laserscanner – was weliswaar niet de oplossing die ik in eerste instantie voor ogen had, maar het was wel de juiste.” 

De RTC360 in de praktijk

Een demo van Jochen volstond om Benny en Dries van de potentiële meerwaarde van de RTC360 te overtuigen. In de zomer van 2022 volgde dan ook meteen de aankoop. “Vanmorgen heb ik er nog een werf mee opgemeten”, vertelt Dries Mahieu. “Hoewel het een erg complex project was, waarbij sommige bestaande delen behouden en andere afgebroken moesten worden, was de klus in amper twee uur geklaard. Zelfs een landmeter zou daar met een totaalstation meer dan een dag werk aan gehad hebben.”

De precisie, in combinatie met de snelheid en het erg volledige beeld dat de RTC360 oplevert, biedt Den Bouw meer dan één belangrijk concurrentieel voordeel. Benny Buyse: “Ten eerste kunnen we onze uitvoeringstekeningen perfect op de bestaande situatie afstemmen. Zelfs als een gevel bol staat of er ergens een regenpijp in de weg zit, hebben we het gezien. Ten tweede kunnen we de opeenvolging van werken verder optimaliseren. We kunnen namelijk perfect inschatten welke bestaande delen we wanneer kunnen of moeten afbreken om alles zo snel en efficiënt mogelijk te laten verlopen. En ten derde kweken we vertrouwen. Als de architect inschat dat er een niveauverschil van 60 cm is en wij komen het opmeten en het blijkt maar 40 cm te zijn, dan weet de bouwheer dat we onze job serieus nemen.” 

“Dankzij de 3D-laserscanner kunnen we onze uitvoeringstekeningen perfect op de bestaande situatie afstemmen”, aldus Benny Buyse.

Een perfecte leerkracht

Den Bouw ziet echter nog veel extra potentieel in de RTC360, waaronder besparingen op grondverzet. Dries wil vooral de software beter benutten. “Het toestel zelf is relatief eenvoudig in gebruik, maar de software moet je toch gaandeweg leren kennen. Al moet ik toegeven dat je met de uitleg en ondersteuning van Jochen al heel ver geraakt. Hij is duidelijk, gericht en blijft altijd bereikbaar voor advies. Vaak zit ik maar een uur per dag aan mijn bureau. Als ik dan een probleem heb, dan wil ik dat ook binnen dat uur opgelost hebben.En daar is Jochen voorlopig ook altijd in geslaagd. Eigenlijk zou hij een perfecte leerkracht zijn!”

Binnen een jaar hoopt Dries in ieder geval dat de tekenaars van Den Bouw rechtstreeks in de puntenwolk van de RTC360 aan de slag kunnen. “Vandaag maak ik nog steeds doorsnedes van de 3D-scan en geef ik die 2D-tekeningen door aan de tekenaars. Dat kan dus nog efficiënter. Gelukkig kunnen we hiervoor rekenen op extra opleidingsmomenten die Lasertopo kan organiseren.  Zo leren we stap voor stap het beste uit het toestel te halen.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details