Platform voor de bouw
Thema's

41 extra woningen voor exemplarische ecowijk

Tekst | Philippe Selke

Beeld | Urban Platform, Ondernemingen Louis De Waele, Grondregie Stad Brussel

21 april 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

De Voorbeeldgebouwen boden plaats aan dertig passiefwoningen, waaronder reeds vijf energieneutrale appartementen. In fase 3 kwamen er nog eens 41 wooneenheden bij. De verschillende woonblokken zijn zo gepositioneerd dat ze het stedelijk weefsel op termijn op een duurzame manier kunnen laten herleven. 

Verschillende baksteentexturen animeren de gevels en creëren samen een intrigerend reliëf.

Fase 3 van het Harenberg-project werd door Ondernemingen Louis De Waele opgeleverd in januari, naar een ontwerp van Urban Platform. 30 % van de 41 nieuwe woningen is bestemd voor senioren. Voorts is er ook een polyvalente zaal ingericht en een ondergrondse parking voor 35 wagens voorzien. Het doel is om betaalbare huurwoningen aan te bieden, waar het erg aangenaam vertoeven is. De bewoners kunnen tevens genieten van het magnifieke kader (ondanks het feit dat het complex vlak bij de werkplaatsen van de NMBS gelegen is) en de gezellige omgevingsinrichting (moestuinen, speelplekken, pergola’s …). Bovendien verbruiken ze slechts een minimum aan energie. Zowel de productie van het sanitair warm water als de verwarming worden verzekerd door performante individuele verwarmingsketels. De fotovoltaïsche panelen op de daken voeden het ventilatiesysteem met warmterecuperatie in de appartementen. En ook het regenwater wordt gerecupereerd.

De woningen van Harenberg III zijn zo georiënteerd dat ze maximaal van de zon en de natuurlijke lichtinval profiteren.

EGD – Groendaken
Om het duurzame karakter van het project extra te benadrukken, zijn de woonblokken van Harenberg III uitgerust met groendaken. De Grondregie van de Stad Brussel opteerde resoluut voor het drielagige Floradak-systeem, dat vakkundig geplaatst werd door EGD (Lummen). “Het Floradak is een extensief groendak met een intensief karakter dat meer mogelijkheden biedt dan een traditioneel groendak”, legt bestuurder Joël Eyckens uit. “Het bestaat uit drie lagen. Boven op de dakdichting wordt het Florapanel geplaatst, een EPS-paneel dat met zijn unieke structuur voor een ideale waterhuishouding zorgt. De Floratex-doek bewaakt het evenwicht tussen wateropslag en verdamping. Tot slot is er het Florasubstraat, waarin de begroeiing de nodige voedingsstoffen vindt. Het verschil met een traditioneel groendak is dat het Floradak een grotere drainage- en buffercapaciteit heeft (50 liter per vierkante meter), waardoor de sedumplantjes meer en langer water kunnen opnemen, sneller groeien en langer groen blijven in droge periodes. Dat wij de Floradaken van Harenberg III mochten plaatsen, is geen toeval. We zijn een erkend installateur en waren in 1992 een van de eerste Belgische bedrijven die zich toespitste op groendaken. Door de specifieke volumetrie van de gebouwen was elk dak verschillend, dus het was zeker geen copy-paste. In totaal ging het om een oppervlakte van 600 m².”

Hellend terrein

Laurent Klopfert, werfleider bij Ondernemingen Louis De Waele: “De gebouwen voldoen uiteraard aan de passiefstandaard en de inrichting van de site is niet alleen afgestemd op de noden en de behoeften van de bewoners van het Harenberg-complex, maar ook op die van de overige inwoners van Haren (denk onder meer aan de creatie van een publieke doorsteek). De appartementen zijn ondergebracht in trapsgewijze gebouwen met verschillende gabarits, die optimaal inspelen op de helling van het terrein. De polyvalente zaal bevindt zich op het laagste punt van de site.” Een andere bijzonderheid is dat al het afvalwater naar het rioleringsnet van de Harenbergstraat gestuwd wordt met behulp van een rist afvoerpompen. Laurent Klopfert: “Het was geen sinecure om dat afvoersysteem te ontwerpen en te realiseren. Aangezien een eventuele stroompanne de werking van de pompen zou hypothekeren, hebben we noodstroombatterijen geïnstalleerd om de continuïteit van het pompproces te allen tijde te kunnen garanderen.” 

De gevels zijn overal uitgerust met verdiepingshoge ramen.

“De baksteenafwerking geeft het geheel cachet. Het zijn dergelijke details die echt het verschil maken”

Dynamische baksteengevel

De drie gebouwen tellen maximaal drie bouwlagen (gelijkvloers + twee verdiepingen). De gevels zijn overal uitgerust met verdiepingshoge ramen. Ondernemingen Louis De Waele hanteerde een bouwmethode die klassiek te noemen is voor dit soort projecten: boven op de ondergrondse parking met bodemplaat en betonnen premuren is een kalkzandsteenstructuur met predallen en welfsels opgetrokken. De gevels zijn niet bekleed met witte crepi, maar met een dynamische mengeling van twee gevelstenen. Laurent Klopfert: “De baksteenafwerking geeft het geheel cachet. Het zijn dergelijke details die echt het verschil maken en die ook steeds vaker opduiken in overheidsopdrachten.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details