Platform voor de bouw
5 redenen waarom elk bouwbedrijf moet inzetten op digitalisering

5 redenen waarom elk bouwbedrijf moet inzetten op digitalisering

In iedere sector staat digitale transformatie al enkele jaren hoog op de agenda. Terwijl de ene intussen vergevorderd is, blijkt het elders toch niet helemaal van een leien dakje te lopen. Dat laatste is zeker waar voor de bouwindustrie. Nochtans biedt een datagedreven aanpak voor bouwbedrijven een grote meerwaarde. Niet alleen om projecten sneller af te ronden, maar ook om kosten te besparen en met dezelfde hoeveelheid handen meer werk te verrichten.

Een terugblik op de voorbije twintig jaar leert ons dat de bouwindustrie in die twee decennia op veel vlakken is blijven stilstaan. Jaar na jaar heeft de sector slechts 1% productiviteitsgroei laten optekenen. Projecten die falen, zijn vaak te wijten aan verkeerd projectbeheer en slechte communicatie. Intussen krijgen bouwbedrijven te maken met de impact van het tekort aan arbeidskrachten, de hoge kost van bouwmaterialen en het feit dat klanten kampen met een gebrek aan kapitaalkracht om te bouwen.

Het zijn stuk voor stuk problemen waar innovatieve, datagedreven technologie bij kan helpen. Volgens een survey van FM Consulting zijn de meeste organisaties er dan ook mee bezig. De voorbije drie jaar is het volume data bijvoorbeeld verdubbeld. Terwijl 40% van de bevraagden aangeeft dat ze op geregelde tijdstippen bezig zijn met het analyseren en kwaliteitsvol maken van hun data, slaagt slechts een kleine minderheid erin om de data in hun dagelijkse activiteiten te benutten. Zonder rendement betekent dit dus dat al deze investeringen verloren gaan in een soort van pseudodigitalisering.

Sneller vooruit met een bouwspecifiek cloudplatform

Wat zijn dan de voornaamste obstakels voor bedrijven om hun data optimaal te benutten? De meeste organisaties kampen met tijdsgebrek en de urgentie van de beslissingen die ze moeten nemen. En als bouwbedrijven beweren dat ze al volledig gedigitaliseerd zijn, dan blijkt dat ze dit voornamelijk op divisieniveau hebben gedaan. Door individuele afdelingen te digitaliseren, kan je er inderdaad voor zorgen dat iedereen binnen één team in dezelfde richting roeit. Als alle entiteiten naast elkaar blijven werken, dan gaat de onderneming in zijn geheel daar nog steeds niet door vooruit.   Digitalisering moet daarom het ultieme doel hebben om data als één flow doorheen de volledige organisatie te laten vloeien.

Digitale samenwerking zal de komende jaren alleen maar belangrijker worden. Natuurlijk is het niet eenvoudig om data uit verschillende bronnen te combineren. Waar cloud in het verleden al voor een doorbraak zorgde zien we nu industrie-specifieke cloud platformen ontstaan die verschillende toepassingen in de engineering- en bouwcyclus samenbrengen. Vaak gaat het nog over een platform met gegroepeerde maar weliswaar individuele (niet geconnecteerde) applicaties.  De meest innovatieve platformen zorgen voor een volwaardige end-to-end beleving. Ze creëren meerwaarde door alle processen, data en gebruikers met elkaar in één flow te connecteren zonder dubbel input werk.

Digitalisering biedt dus niets dan voordelen voor bouwondernemingen. Hieronder geven we alvast vijf redenen waarom dit absoluut de hoogste prioriteit moet krijgen:

1. Bouwbedrijven kunnen slimmer inspelen op arbeidstekorten

De arbeidsmarkt staat al geruime tijd onder druk. Zo is er in de bouwsector momenteel een tekort van ongeveer 20.000 werkkrachten. En dat cijfer is nog redelijk optimistisch, aangezien het enkel rekening houdt met de uitstroom van huidige werknemers en dus niet naar groeipotentieel kijkt. Digitalisering verhoogt de efficiëntie, waardoor de oplevering van projecten vlotter verloopt. Hierdoor wordt het bestaande personeelsbestand optimaal ingezet en kunnen tekorten beter worden opgevangen.

2. Minder fouten en hogere marges

Dankzij een digitale aanpak kunnen projecten veel planmatiger worden aangepakt. In de praktijk maakt een bouwbedrijf bij een project gemiddeld tot 30% fouten. De meeste falingen zijn het resultaat van processen die slecht op elkaar zijn afgestemd en teams die er niet in slagen om goed te communiceren. Met behulp van een datamodel zijn deze fouten perfect te vermijden. Een snelle rekensom maakt duidelijk wat de impact hiervan op de omzet van jouw bouwonderneming zal zijn.

3. Met de juiste aanpak wordt bouwen terug betaalbaarder

Door de onzekerheid en inflatie is er een serieuze drempel ontstaan om te beginnen bouwen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er in het eerste kwartaal van 2023 zo’n 35% minder woonleningen zijn aangevraagd. Aangezien een project dankzij digitalisering efficiënter kan worden opgeleverd, biedt dit ook mogelijkheden om de prijs opnieuw aantrekkelijker te maken voor mensen die de stap willen zetten. Als je bijvoorbeeld weet dat de kosten voor isolatiemateriaal de pan uit swingen, dan wil je liefst zo weinig mogelijk van dat materiaal verspillen door fouten. Bedrijven die hier dankzij BIM in slagen, hebben minder provisie nodig en kunnen een betaalbaarder project aanbieden.

4. Duurzaamheid wordt een troef in plaats van een remmende factor

Bouwprojecten lopen vaak vertraging op omdat er milieuvergunningen moeten worden aangevraagd. Wanneer je op voorhand niet alleen van het gebouw, maar ook van het bouwproces een digital twin kunt opmaken, beschikken provincies en lokale besturen meteen over alle informatie waardoor ze transparant beslissingen kunnen nemen. Bijsturen voorafgaand aan de vergunning is dan veel makkelijker. Met het oog op duurzaamheid moeten er ook steeds meer rapporten en attesten worden voorgelegd. Door BIM-bouwmodellen maximaal te benutten doorheen de bouwcylcus bekomen we in één moeite inzichten over de identiteit van de materialen (paspoort), de CO2-uitstoot van een constructie of de stikstofemissies op een werf.  Dit verrijkt op zijn beurt ook meteen het as-built dossier.

5. Digitaal samenwerken verhoogt de veiligheid

Tot slot draagt digitalisering ook bij tot een veiligere werkplek. Dashboards kunnen bijvoorbeeld een helder overzicht geven van alle incidenten en problemen op de werf. Nog beter wordt het wanneer je informatie kunt gebruiken om aan preventie te doen. Een eenvoudig voorbeeld: dankzij een end-to-end platform en gestroomlijnde processen zou je sluitend kunnen voorkomen dat twee ploegen op hetzelfde moment op de werf actief zijn. Als één team bezig is aan de vloer op de tweede verdieping, dan wil je immers niet dat een andere ploeg op de verdieping eronder aan het plafond begint te werken. Het zijn dingen die vandaag nog te vaak gebeuren.

Kortom, doordachte en strategisch gestuurde digitalisering is een must voor ieder bouwbedrijf dat relevant wil blijven in de toekomst en op een verstandige manier wil inspelen op de uitdagingen en verwachtingen van onze moderne maatschappij.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details