Platform voor de bouw
Nieuws

5 tips voor een mooi terras

Terras

20 juni 2022 Leestijd 8 minuten

Deel dit artikel

Een gezellig terras is een must om warme avonden door te brengen. Het is misschien wel dé belangrijkste plek van een tuin. Je kunt er ’s ochtends met een tas koffie de krant lezen of ’s avonds met je vrienden barbecueën. Daarom is het belangrijk om van dit deel van je woning een aangename plek te maken waar je urenlang kan vertoeven.

Is je terras toe aan renovatie? Of wil je het gewoon wat charmanter maken? Lees dan nu onze vijf tips voor een mooi terras:

 1. Preparation is key

Vooraleer je begint met dit tuinproject is het belangrijk om op voorhand na te denken wat je juist wil veranderen. Je kunt wel allerlei spullen kopen die je leuk vindt, maar eenmaal ze naast elkaar staan blijkt de kleurencombinatie te vloeken. Of die leuke tuinset van de promo valt toch iets groter uit dan verwacht.

Begin daarom met goede voorbereidingen:

 • Schuim Pinterest af voor inspiratie en maak een moodboard. Daarop staan genoeg foto’s van verschillende types terrassen en tuinaccessoires. Op die manier kun je een stijl kiezen waar je jouw terras en decoratie op gaat baseren.
 • Meet je terras op en maak een plattegrond. Zo weet je wat de ruimte is om mee te werken en kom je niet voor verrassingen te staan. Hou ook zeker rekening met de stand van de zon op verschillende tijdstippen.
 • Bespreek met je huishouden waar zij belang aan hechten bij een terras. Liever een grote loungeset om te rusten of graag een grote tafel om te dineren? Maak heel het gezin blij door rekening te houden met elkaars wensen.
 • Doe grondige research over de uit te voeren projecten.  Ga je ze zelf uitvoeren of huur je toch een vakman in? Hoeveel geld zet je best aan de kant? Allemaal belangrijke aspecten om goed over na te denken vooraleer je je buitenplekje onder handen neemt.
 1. Terrasvloer

Heb je een huis gekocht en is de terrasvloer niet helemaal jouw smaak, maar heb je geen zin om het terras volledig te laten renoveren? Of ben je aan het huren en mag je geen drastische aanpassingen maken? Geen zorgen, je kan kiezen voor verschillende houten of plastic vlonders om over je huidige vloer te leggen. Het is een snelle en eenvoudige manier om grauwe klinkers te verbergen of om een deel af te bakenen. Daarnaast zijn ze onderhoudsvriendelijk en simpel om te verwijderen als je eens iets anders wil of om eronder schoon te maken. De prijs hangt af van het soort materiaal je kiest. Reken op zo’n 10 tot 40 euro per m².

Als je het budget hebt en graag een volledige terrasrenovatie wilt doen, kun je best rekenen op de hulp van een vakman. Hij kan je helpen met de keuze van soort materiaal en de plaatsing ervan. Hiervoor kan je de TrustUp.be raadplegen. Daar vind je voor elke klus de geschikte professional die je project volledig naar wens kan uitvoeren. Ook voor een nieuw terras kan je rekenen op de expertise van betrouwbare vakmannen.

 1. Go green

De tuin is sowieso een groene omgeving, maar vergeet niet dat potjes en plantjes op je terras ook een heuse meerwaarde kunnen zijn. Denk aan struiken als afbakening of plantenbakken tegen een muur. Of wat vind je van een paar bomen op de hoeken van je terras? Het is niet enkel een mooie manier om je tuin tot leven te brengen, maar het biedt ook een natuurlijke vorm van schaduw.

Het is ook zeker mogelijk om op een klein appartementsbalkon het gevoel te creëren van een groene omgeving. Hang plastic klimop tegen de muur of koop een scherm waar je planten op kan hangen. Extra privacy plus extra gezelligheid!

 1. Sfeerverlichting

Je hebt een mooi terras, prachtig gedecoreerd met de nodige planten, maar dan gaat de zon onder. Je steekt de lamp aan en… een felle TL straal begroet je terug. Niets kan de sfeer zo hard verpesten als een slecht licht. Zorg er dus voor dat je tuinlampen een gezellige sfeer creëren: niet te fel en aan de warmere kant. Als je geen groter licht hebt in de tuin kun je ook kiezen voor allerlei decoratieve verlichting zoals een lichtsnoer met kleine lampjes. Een vuurkorf is in dit geval ook een optie voor warmte en licht.

Daarnaast kun je kiezen voor smart lampen. Deze zijn te bedienen op afstand en kan je laten veranderen van intensiteit en kleur. Kies de ideale lichtsetting voor elk moment met deze slimme soort verlichting.

 1. Bar

Als het warm is, is je terras de plek om gasten te verwelkomen. Maak er daarom een ware relaxspot van door een buitenbar neer te zetten. Hier kun je zo ver in gaan als je zelf wil: houten platen die je zelf ineen zet of een designtafel met bijhorende krukken. Er zijn verschillende keuzes voor verschillende budgetten. Je vrienden zullen sowieso enthousiast zijn om bij je langs te komen voor een fris glas bier of mocktail te heffen. Vergeet ook niet bijhorende cafédecoratie. Retro pubborden of een ‘open’-bordje brengen je meteen in de sfeer van een echte bar, en dat vanuit je eigen tuin.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

  Stuur ons een bericht

  Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

  Details