Platform voor de bouw
6% btw op sloop en heropbouw voortaan in heel België

6% btw op sloop en heropbouw voortaan in heel België

De Confederatie Bouw en de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (BVS) zijn tevreden dat de federale regering het btw-tarief op sloop en wederopbouw overal in België terugbrengt tot 6%. Positief is ook dat deze fiscale maatregel van toepassing is op de koper van hernieuwbouw. De maatregel geldt wel enkel voor woningen die gedurende 5 jaar als hoofdverblijfplaats worden gebruikt. De btw-verlaging is belangrijk voor stadsvernieuwing, verdichting en het duurzamer maken van ons woningpark, zo benadrukken de twee organisaties. En dat is zeker niet onbelangrijk nu Europa met boetes zal zwaaien wanneer EU-lidstaten hun klimaatdoelstellingen niet halen.

Vandaag geldt de verlaagde btw van 6% op sloop en heropbouw in 32 stedelijke gebieden. Vanaf 1 januari 2021 zal deze maatregel veralgemeend worden naar heel België, wat binnen de huidige economische context uiteraard positief is. Beide organisaties vinden het bovendien zeer positief dat deze fiscale maatregel niet enkel geldt voor particulieren die een huis slopen en heropbouwen, maar ook wanneer die particulieren een woning kopen die door professionele bouwheren en promotoren heropgebouwd wordt na aankoop en afbraak van één of meerdere oude panden. Het moet wel gaan om woningen die gedurende 5 jaar de enige en eigen woning van de bouwheer/koper zijn en die een bewoonbare oppervlakte hebben van maximum 200 m2.

Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “Deze fiscale maatregel is niet enkel positief voor de consument, maar zal ook een impuls geven aan de bouw- en vastgoedsector. Bovendien wordt het proces van stadsvernieuwing, verdichting en duurzamere woningen hiermee versneld. De maatregel laat toe om oude, vervallen en weinig energie-performante gebouwen te vervangen door een nieuwbouw die – wettelijk gezien – aan de strengste voorwaarden inzake energieprestaties dient te voldoen.”

Olivier Carrette, gedelegeerd bestuurder van de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (BVS) : “Deze btw-verlaging kan tevens de meerkost van het huidige trage vergunningenbeleid gedeeltelijk compenseren.” De looptijd van de maatregel gaat van 1 januari 2021 tot 31 december 2022.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details