Platform voor de bouw
84% bouwbedrijven vervroegt uurroosters omwille van hitte

84% bouwbedrijven vervroegt uurroosters omwille van hitte

Confederatie Bouw pleit voor halve dagen tijdelijke werkloosheid bij hittegolven

Uit onderzoek van de Confederatie Bouw blijkt dat 84% van de bouwbedrijven tijdens hittedagen vroeger aan de slag gaat om zo vroeger te kunnen stoppen en de grootste hitte te vermijden. Ze nemen ook extra maatregelen, zoals het aanbieden van gratis drankjes, meer pauzes en een lager werkritme. Verder blijkt dat 32% van de bouwondernemingen ooit al arbeiders op tijdelijke werkloosheid heeft gezet omwille van de hitte. Dat moet nu steeds per volledige dag gebeuren, maar dat ziet de Confederatie Bouw liever anders: tijdelijke werkloosheid moet bij extreme weersomstandigheden ook per halve dag kunnen worden opgenomen.

Een nieuwe hittegolf dient zich aan, maar de bouwsector past haar werkzaamheden hierop aan, zo blijkt uit onderzoek van de Confederatie Bouw waaraan 347 bouwondernemingen hebben deelgenomen. 84% past de uurroosters aan door vroeger te beginnen en dus ook te stoppen op de werf. In subsectoren met veel buitenwerkzaamheden, zoals infrastructuurwerken (92%) of dakwerken (91%), ligt dat aantal nog een pak hoger. Opmerkelijk: 35% van de bouwfirma’s geeft tijdens de zomermaanden aan sowieso vroeger te starten en te stoppen. Ook hier ligt dat aantal hoger bij de dakdekkers (46%) en bij de infrastructuurwerken (38%).

Daarnaast nemen zowat alle bouwbedrijven ook extra maatregelen om de hitte de baas te kunnen. Zo biedt 94% extra gratis drankjes aan, last 72% meer pauzes in en staat 71% een lager werkritme toe. Gezien de veranderde klimaatomstandigheden en de toename van het aantal hittegolven in ons land vreest de Confederatie Bouw ook dat steeds meer bouwbedrijven hun werknemers tijdelijk werkloos zullen stellen tijdens zulke hittepieken. Uit het onderzoek blijkt dat nagenoeg 1/3de van alle bouwondernemingen (32% meer bepaald) dat ooit al heeft gedaan als gevolg van de hitte.

Toch pleit de Confederatie Bouw voor een aanpassing aan de tijdelijke werkloosheid. Een onderneming die zijn werknemers nu tijdelijk werkloos wil maken, moet dat steeds gedurende een volledige dag doen. Toch is het tijdens periodes van extreme hitte, zoals nu, best mogelijk om in de bouw gedurende de eerste uren van de dag te werken en te stoppen rond bijvoorbeeld 11 uur, wanneer de hitte zich fel opdringt. Daarom wil de sectororganisatie dat tijdelijke werkloosheid tijdens extreme weersomstandigheden ook in halve dagen kan worden opgenomen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details