Platform voor de bouw
Nieuws

875 Vlaamse leerlingen nemen donderdag deel aan grootste schrijnwerkerswedstrijd van België

De Confederatie Bouw_0002

19 april 2022 Leestijd 2 minuten

Deel dit artikel

Op donderdag 21 april zullen 875 leerlingen uit 58 scholen van over heel Vlaanderen deelnemen aan de grootste schrijnwerkerswedstrijd van ons land: de Vlaamse Houtproef. Bij die wedstrijd, een initiatief van de Confederatie Bouw – Vlaamse Schrijnwerkers, krijgen leerlingen uit de richting hout of schrijnwerkerij in de tweede en derde graad van het middelbaar onderwijs (BuSO / BSO / TSO) één dag tijd om een werkstuk te maken. De sectorfederatie wil zo het belang van praktijklessen accentueren. Door de coronacrisis gingen er de afgelopen jaren veel praktijkuren verloren, wat bijzonder jammer is.

De leerlingen krijgen de plannen voor het werkstuk pas de ochtend van de wedstrijd te zien. Het stuk is zo ontworpen dat de leerlingen verschillende houtbewerkingstechnieken moeten toepassen (zowel manueel als machinaal) en met verschillende houtsoorten moeten werken. Een vakjury van ervaren schrijnwerkers zal de werkstukken nadien evalueren en aan het eind per studierichting (BuSO / BSO / TSO) een winnaar uitroepen. 

De Confederatie Bouw – Vlaamse Schrijnwerkers wil met deze wedstrijd het belang van praktijklessen onder de aandacht brengen. Door de coronapandemie en het vele deeltijdse afstandsonderwijs hebben de leerlingen de afgelopen twee jaar immers veel praktijkuren gemist. En dat is geen goede zaak, aangezien de praktische vaardigheden van leerlingen al jaren achteruitgaan. 

Het beroep van schrijnwerker behoort in Vlaanderen sinds jaar en dag tot de knelpuntberoepen. Schrijnwerkerijen hebben de grootste moeite om geschoold, vakbekwaam personeel te vinden.

Meer info en een overzicht van de deelnemende scholen op www.houtproef.be

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details