Platform voor de bouw
Aan de leiding gaat…

Aan de leiding gaat…

Toonaangevende fabrikant van leidingisolatieproducten en -systemen vergelijkt veelgebruikte toepassingen in state-of-the-art referentieproject

Voor de thermische isolatie van leidingen maken installateurs al jaren gebruik van traditionele materialen. Kunnen deze materialen de vergelijking doorstaan met een innovatief product zoals Kooltherm®? “Het is in het belang van investeerders én gebruikers om de kosten voor leidingisolatie op de korte én lange termijn zo budgetvriendelijk mogelijk te houden”, meent Wouter Steeman, Marketing Manager Technical Insulation bij Kingspan Technical Insulation. “We hebben de resultaten en conclusies van diverse vergelijkende praktijkonderzoeken samengevat in een whitepaper, waarin het voordeel van Kooltherm®-leidingisolatie aan de hand van diverse berekeningen wordt aangetoond.”

Wie investeert in de realisatie van een gebouw en de bijbehorende installatietechnieken wordt steeds vaker geconfronteerd met de stijgende kostprijs voor verwarming en koeling. “De komende jaren zullen beslissingen over energie en isolatie dan ook steeds hoger op de agenda komen”, verwacht Wouter Steeman. “Van ingenieurs, adviseurs, aannemers en installateurs, maar ook van gebouwontwerpers en -eigenaren, voor wie deze keuzes ook grote gevolgen hebben. Denk maar eens aan utiliteitsgebouwen die 24/7 gebruikt worden. Als verwarmingsleidingen er onvoldoende geïsoleerd worden, bestaat de kans dat er op het laagste niveau te veel warmte ontsnapt en opstijgt, waardoor het op de onderste verdiepingen van het gebouw te koud en op de hogergelegen niveaus te warm wordt. Om dit te voorkomen, moeten ingenieurs, adviseurs én andere betrokken partijen weloverwogen keuzes maken. In onze whitepaper onderzoeken we een belangrijk aspect dat niet alleen kan helpen om aan de huidige én toekomstige normen te voldoen, maar ook om het budget voor energie en isolatie onder controle te houden: het isoleren van leidingsystemen.”

Kooltherm®-leidingisolatie heeft een warmtegeleidingswaarde van 0,025 W/m.K.

 

Praktijkvergelijking

De whitepaper beschrijft een state-of-the-artproject in Frankrijk, met name de realisatie van diverse gebouwen voor universiteitscampus ‘Condorcet’ in Aubervilliers (Parijs). Een bewuste keuze, volgens Steeman. “Dit project was volledig voorgeschreven in Kooltherm®, wat ons in staat stelde om onze
leidingisolatie in drie (!) verschillende toepassingen te vergelijken: een centraal verwarmingssysteem, een leidingsysteem voor koud water en een change-over (WKO-)systeem. Bovendien werd dit project gerealiseerd conform de EN 12828-norm. Deze beschrijft de ontwerpcriteria voor verwarmingssystemen, en dan met name voor warmteopwek
kingssystemen, -distributiesystemen en -afgifte-systemen. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen diverse isolatieprestatieklassen, die de maximaal toegestane warmteverliezen beschrijven (0=niet geïsoleerd, 6=zeer goed geïsoleerd). In Vlaanderen wordt deze isolatienorm beschreven in het Typebestek 105. In dit project werd een isolatieklasse 2 of hoger voorgeschreven voor de isolatie van de warme leidingen, terwijl er voor de koudwaterleidingen en het change-oversysteem op klasse 3 of hoger werd gemikt.

De uitkomsten

In Aubervilliers heeft Kingspan Technical Insulation de Kooltherm®-leidingisolatie vergeleken met minerale wol, PIR en flexibel elastomeerschuim. “Daarbij hebben we gefocust op de installatie-kosten, energiekosten, isolatieprestaties en terugverdientijden. Uit onze onderzoeken is gebleken dat de installatiekosten voor de isolatie van het volledig leidingnetwerk volgens EN 12828 klasse 2 (centrale verwarming) en klasse 3 (koud water en change-oversysteem) bij Kooltherm®-leidingisolatie aanzienlijk lager liggen dan bij een combinatie van minerale wol en PIR. En ook de operationele kosten liggen bij Kooltherm® een stuk lager. Zelfs wanneer men voor Kooltherm®-leidingisolatie met één klasse hoger dan voorgeschreven kiest, blijven de totale installatiekosten een tikkeltje lager dan wanneer men voor traditionele alternatieven met de voorgeschreven klassen kiest. Een keuze voor Kooltherm® met klasse 3 en 4 zorgt daarbij voor nog minder warmteverliezen en dus voor nog lagere jaarlijkse operationele kosten. Door de stijgende energie-prijzen zullen de besparingen alsmaar groeien.”

Kooltherm®-leidingisolatie laat toe om zowel de warme als koude leidingen met hetzelfde materiaal te isoleren. Mits met een beperkte bijkomende investering zal de isolatieklasse nog verder verhoogd kunnen worden tot klasse 4 en 5, vertelt In ’t Veld. “De terugverdientijd voor deze verhoogde investering ligt volgens de berekeningen op minder dan een jaar. Trekt men de prestatieklassen op naar klasse 5 en 6, dan zal de investering volledig terugverdiend zijn op 3,8 jaar. De bijkomende jaren zullen dan goed zijn voor pure energiebesparingen.”

Optimale ondersteuning

“Veel opdrachtgevers en installateurs zien alleen de kosten van de materialen, maar waar ze eigenlijk op moeten focussen, zijn de terugverdientijden”, meent In ’t Veld. “Bovendien grijpen installateurs vaak naar materialen die ze van oudsher kennen. De ontwikkeling staat echter niet stil. Niet op het vlak van techniek, maar ook niet op het vlak van montagegemak. De beste isolatie is een samenspel van diverse factoren. Om hier optimaal invulling aan te geven, moet je deze factoren niet alleen kennen, maar ook op de juiste manier toepassen. Als organisatie spelen wij hier graag een rol in. We verzorgen regelmatig presentaties bij voorschrijvende instanties, waarin we het belang van (de juiste) leidingisolatie en de voordelen en verwerking van Kooltherm® actief delen. Bovendien ondersteunen we installateurs en ‘isoleerders’ met de calculatie en montage van onze producten, waarmee de betrouwbaarheid en kwaliteit te
allen tijde worden gewaarborgd.”

Benieuwd naar de whitepaper? Kijk dan op www.kingspan-whitepaper.com of maak een Lunch&Learn-afspraak met Jan Paeleman via jan.paeleman@kingspan.com.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details