Platform voor de bouw
Aan de slag met de realisatie van duurzame nieuwbouwwoningen

Aan de slag met de realisatie van duurzame nieuwbouwwoningen

Duurzaamheid speelt een cruciale rol bij de realisatie van nieuwbouwwoningen. Zo wordt tegenwoordig vrijwel standaard gekozen voor het gebruik van zonnepanelen op het dak van deze huizen. Evenals dat men voor de installatie van een warmtepomp of WTW-installatie kiest. Het is een duurzame vorm van het verwarmen; zeker in combinatie met vloerverwarming. Voor kopers biedt de combinatie het voordeel dat hun maandlasten relatief laag uitvallen; het energieverbruik ligt laag. De oplopende inflatie heeft er de afgelopen periode toe geleid dat huishoudens steeds vaker op zoek gaan naar mogelijkheden om te besparen. Dit doen zij niet alleen door te investeren in zonnepanelen, maar bijvoorbeeld ook door hun autoverzekering te vergelijken met het huidige aanbod bij verzekeringsmaatschappijen. Het kan al snel een besparing van tientallen euro’s op jaarbasis opleveren. 

Tip: organisaties die kopers bij nieuwbouwprojecten begeleiden bij het aankooptraject kunnen kopers wijzen op de mogelijkheid hun schuldsaldoverzekering vooraf bij verschillende aanbieders te vergelijken. Ook dit kan hen helpen geld te besparen. Veel banken stellen een schuldsaldoverzekering verplicht bij het uitgeven van een lening. 

Groenvoorzieningen rondom grote appartementencomplexen 

Het bewust omgaan met duurzaamheid bij de realisatie van nieuwbouwwoningen rond Vlaanderen draagt niet alleen bij aan het beperken van de maandelijkse vaste lasten voor woningeigenaren. Steeds vaker kampen Europese steden met hittestress. Het is het gevolg van de toenemende bebouwing, gecombineerd met de bestrating die er wordt aangelegd. Om de gevolgen van hittestress enigszins te beperken, zoeken ontwikkelaars naar mogelijkheden om grote appartementencomplexen en bedrijfspanden van groenvoorzieningen te voorzien. Denk bijvoorbeeld aan een appartementencomplex, waarbij op iedere etage voor plantenbakken met heesters of zelfs kleine bomen wordt gekozen. 

Niet alleen draagt dit bij aan het beperken van hittestress in de grote steden; het helpt bewoners hun woning koel te houden in de zomermaanden. 

Hergebruik van regenwater bij bouwprojecten 

Duurzaamheid speelt naast de reeds gegeven voorbeelden een rol bij het hergebruik van regenwater. Bij bouwprojecten wordt vaker geprobeerd het regenwater op te vangen en vervolgens te filteren of te hergebruiken voor het bewateren van groenvoorzieningen in de zomer. Het filteren van regenwater is interessant om dit te hergebruiken voor bijvoorbeeld het doorspoelen van het toilet binnen woningen en appartementen. Niet alleen regenwater kan worden hergebruikt; hetzelfde geldt voor het water wat gebruikt wordt bij het gebruik van een wastafel of gootsteen. Er zijn moderne systemen die bewoners hierin faciliteren. Een hele duurzame en toekomstbestendige oplossing voor ontwikkelaars in de bouwsector. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details