Platform voor de bouw
Aandacht voor bouwakoestiek vanaf de ontwerpfase
Venac Part of Sweco stond in voor de akoestische engineering bij de realisatie van het Jules Bordet Instituut in Anderlecht.

Aandacht voor bouwakoestiek vanaf de ontwerpfase

“Er is nog te weinig aandacht voor akoestiek in gebouwen”, zegt Tom Vandervorst van Venac Part of Sweco. Al sinds 1985 kunnen bouwheren en bouwbedrijven er terecht voor akoestische studies, akoestische ontwerpen en geluidsmetingen. Van gezinswoningen over industriële gebouwen, kantoren en hotels tot concertgebouwen en cinemazalen. Op 11 oktober 2022 sloot het ingenieursbureau Sweco een Share Purchase Agreement met Venac. Door die opname binnen de Sweco-groep willen de betrokken experts een onestopshop voor duurzame engineering vormen voor architecten en bouwheren. Bovendien zullen ze akoestiek verder digitaliseren en integreren in het BIM-verhaal.

Detailbeeld van de geluidsabsorberende wand.

Tom Vandervorst: “Akoestiek is een belangrijk onderdeel van elk bouwproject. Denk maar aan een appartementsgebouw waar je de stappen en het toilet van de bovenburen hoort. Of de vreselijke galm en het oorverdovende lawaai in eetzalen, landschapskantoren en grote hallen. Of de geluidsniveaus van technische installaties in een fabriek. Nog te vaak komen mensen pas bij ons aankloppen als er een akoestisch probleem opduikt: overdreven galm, trillingen, geluidsoverlast … In het ideale scenario maken we deel uit van het bouwteam en staan we de architect al bij vanaf de eerste ontwerpen.”

Van ontwerp tot ingebruikname

Neem je contact op met Venac Part of Sweco voor een geluidsstudie of geluidsadvies? Dan stemmen ze eerst met jou af hoever je wilt gaan inzake akoestische prestaties. Op basis van die parameters geven ze adviezen voor het ontwerp van je nieuwbouw. Welke soorten wanden en vloeren zijn er nodig om het overeengekomen akoestische niveau te behalen? Waar teken je bepaalde ruimtes in, bijvoorbeeld het technische lokaal, een rustruimte of het sanitair? En welke materialen gebruik je in de publieke ruimtes om de galm onder controle te houden? Venac Part of Sweco berekent en adviseert niet alleen. Het bureau volgt de akoestiek ook tijdens de werken op. Als het gebouw wordt opgeleverd, meten ze na of alle akoestische parameters worden behaald. En ze volgen de akoestiek in het gebouw ook verder op na de oplevering. 

De cafetaria met geluidsabsorberende wanden en geluidsabsorberend plafond.

Akoestiek in het nieuwe Jules Bordet Instituut

Een van de recentste projecten van Venac Part of Sweco is het Jules Bordet Instituut, het universitair ziekenhuis in Anderlecht. Tom Vandervorst: “Er waren heel wat akoestische uitdagingen. Onder andere de schaal: het ziekenhuis heeft een oppervlakte van 80.000 vierkante meter. Het gebouw heeft één centrale gang als circulatieas, die enkele verdiepingen hoog is. Met zo’n volume is galm nooit ver weg. Daarnaast vormde ook de cafetaria een behoorlijke uitdaging. Het ziekenhuis kreeg op maat gemaakte geluidsabsorberende wandbekleding voor de publieke ruimtes. Voor het operatiekwartier moesten we een compromis sluiten. Die ruimte voldoet uiteindelijk niet aan de eisen voor nagalm. Hygiëne komt vóór akoestiek. En absorptiematerialen zijn bijna altijd zachte, niet-afwasbare materialen.”

NAVO-hoofdkwartier

Een ander groot project van Venac Part of Sweco is het NAVO-hoofdkwartier in Evere. Tom Vandervorst: “Een gebouw van 250.000 vierkante meter met een explosiebestendige gevel, tv-studio, vertaalcabines, conferentiezalen, sport-complex en allemaal aparte kantoren voor de vertegenwoordigers van alle NAVO-landen. Alle mogelijke akoestische disciplines passeerden daar de revue. We zijn daar uiteindelijk twaalf jaar actief geweest, uiteraard in golven. Zoiets maak ik in mijn leven niet meer mee. Het was een fantastische ervaring!”

De centrale gang is uitgerust met geluidsabsorberende plafonds en wanden.

Geïntegreerde projecten

Begin 2023 gaat de vennootschap van Venac officieel op in Sweco. Door de combinatie van duurzame bouwtechnieken en akoestische diensten worden ze een van de weinige bureaus in België en Luxemburg die alle disciplines aanbieden in geïntegreerde projecten. Tom Vandervorst: “We werkten al voor verschillende projecten samen met Sweco en zo is het idee van de samensmelting gegroeid. Door de fusie bieden we bouwpartners één aanspreekpunt voor alles wat met architectuur en duurzame technieken te maken heeft. We kunnen ook stappen zetten op het vlak van digitalisering. Voor grotere bouwprojecten wordt BIM stilaan een evidentie. Alleen maakte akoestiek daar tot nu toe geen deel van uit. Dankzij de samenwerking wordt dat wél realiteit.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details