Platform voor de bouw
Aandeel huizenbouw in Vlaanderen blijft standhouden

Aandeel huizenbouw in Vlaanderen blijft standhouden

Van november 2018 tot en met oktober 2019 werden in Vlaanderen 25.610 vergunningen voor nieuwe flats en 17.361 vergunningen voor nieuwe huizen ingediend. Met een aandeel van 40 % op de volledige nieuwbouwmarkt houdt de Vlaamse huizenmarkt dus nog relatief goed stand. De voorbije jaren hebben volgens de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) een belangrijke voorraad aan vergunningen voor nieuwe woningen opgeleverd. Die worden nu geleidelijk aan gerealiseerd.

In 2019 werden wel minder vergunningen toegekend dan in 2018. Ook dat blijkt uit de recentste statistieken. In Vlaanderen daalde het aantal vergunningen voor nieuwe flats en huizen samen met circa 14 %. Maar 2018 was dan ook een topjaar, onder meer omdat er eind 2017 massaal vergunningen werden ingediend om te ontsnappen aan een aantal verstrengde energie-eisen die vanaf januari 2018 van kracht werden, met enerzijds de daling van het maximale E-peil van E50 naar E40 en anderzijds de invoering van het S-peil in plaats van het K-peil.

Vooral voor nieuwe appartementen werden toen versneld vergunningen ingediend. De daling in 2019 was in veel mindere mate te wijten aan het aantal vergunningen voor nieuwe huizen. Dat aantal daalde in Vlaanderen maar met 2 % in vergelijking met 2018. Daardoor bleef het aandeel van vergunningen voor huizen tegenover dat van de flats in 2019 ongeveer 40 % bedragen. De daling in 2019 neemt niet weg dat de vergunningen die de voorbije twee jaar werden afgeleverd voor een belangrijke hoeveelheid bestellingen zorgden. In Vlaanderen blijft de conjunctuurcurve in de bouw dan ook positief evolueren.

Het aantal vergunningen voor woningrenovaties
is gedurende de laatste twaalf maanden waarvoor cijfers beschikbaar zijn met ongeveer 6 % gestegen. De vergunde woningenrenovaties vertegenwoordigen echter slechts een beperkt deel van de totale renovatiemarkt. Uit een recente enquête van de VCB is gebleken dat vooral reno-vaties voor energiebesparing of hernieuwbare energie aan belang zullen winnen. Daarvoor is meestal geen vergunning nodig.

Marc Dillen, directeur-generaal van de VCB: “Het hypothecair rentepeil ligt momenteel nog altijd
bijzonder laag. Dat is op zich al een belangrijke aanmoediging om nu te bouwen. Daarnaast zal het maximale E-peil vanaf begin 2021 verder dalen tot E30. Tegelijk dreigt er vanaf dan een verdere verstrenging van het S-peil (de eis voor de bouwschil). De ruimte om in Vlaanderen nog huizen te bouwen wordt steeds schaarser – letterlijk en figuurlijk!

Om in stads- en dorpskernen tot leefbare wijken met appartementen te komen, zijn investeringen in omgevingswerken een must. Dan pas zullen die wijken een waardig alternatief vormen voor de viergevelwoningen waarvan heel veel Vlamingen nog steeds dromen. Gelukkig plannen de besturen van de grotere steden de komende jaren alvast extra investeringen. Wij hopen dat die investeringsplannen effectief gerealiseerd worden. Investeringen in een aantrekkelijke randinfrastructuur zijn noodzakelijk om verdichte en tegelijk leefbare stads- en dorpskernen te kunnen realiseren.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details