drj_3203-kopieren
03:49
08-05-2020

Aannemer bouwt voor zichzelf Modern kantoorgebouw met duurzame aanpak

‘Practice what you preach’, dachten ze bij aannemer Vandenbussche toen ze de site naast hun hoofdgebouw in de Groendreef in Aalter onder handen namen. De totaalaanpak in bouwteam was dan ook een evidente keuze. Net als de focus op duurzaamheid en de hoge afwerkingsgraad.

Naast zijn eigen gebouw in Aalter had bouwgroep Vandenbussche nog een stuk grond ter beschikking. Een ruime site van maar liefst 11.000 vierkante meter, een mooie opportuniteit om in eigen beheer een aangename werkomgeving te creëren voor diverse firma’s. Het resultaat is een combinatie van twee loodsen en een kantoorgebouw, samen goed voor 7.500 vierkante meter nieuwe werkruimte en een indrukwekkende hoeveelheid energiezuinige technieken. Uiteraard schakelde de bouwgroep zijn eigen projectontwikkelaar (Corabo) in voor de ontwikkeling.

drj_3234-kopieren

Rond het gebouw is circa 1.800 vierkante meter open opslagruimte ingericht.

 

Op maat van huurder

Een state of the art kantoorgebouw met loodsen vergt een fikse investering. Eentje waarvoor Vandenbussche logischerwijs graag wat zekerheid achter de hand had. Dienstverlener SPIE stapte mee in het verhaal en sloot nog voor de start van de bouwwerken een lang huurcontract af. “Op voorwaarde dat we bij de bouw rekening hielden met enkele vereisten”, legt projectleider Frederik De Prest uit. “Denk bijvoorbeeld aan een goede luchtdichtheid, een uitstekende akoestiek, energiezuinige installaties voor verwarming en koeling, enzovoort.”

De loodsen en de werkplaats achter de kantoren beslaan bijna 5.000 vierkante meter. Het kantoorcomplex is goed voor 2.800 vierkante meter bebouwde oppervlakte. Rond het gebouw is nog eens circa 1.800 vierkante meter open opslagruimte ingericht. Daarnaast zijn er 85 parkeerplaatsen voorzien. Kortom: alles wat een hedendaagse productiesite nodig heeft.   

drjf4977-kopieren

Het gebouw telt vier bouwlagen en is opgetrokken rond een gemeenschappelijke inkomhal en trapkern.

 

Eigen afwerkingsbedrijf als buur

De tweede nieuwbouwloods is de nieuwe uitvalsbasis van Qubus. Dit afwerkingsbedrijf ontstond in 2012 in de schoot van Vandenbussche, na een overname van een schrijnwerkerij uit Merendree. In vijf jaar tijd groeide de onderneming van 7 naar 32 medewerkers. Zowel de kantoren als het atelier waren daardoor te klein geworden. Tegelijk bracht het de twee bedrijven letterlijk een stuk dichter bij elkaar. Twee vliegen in één klap voor de Vandenbussche groep.

Het kantoorgebouw wordt gedeeld door vijf gebruikers. Het is dan ook een aantrekkelijk gebouw. Het hedendaagse comfort en de duurzame infrastructuur zijn verpakt in een boeiende architectuur.

Ter plaatse gestort

Als bouwheer met tonnen ervaring in het veld wisten de medewerkers van Vandenbussche goed wat ze wilden. Hoge raampartijen en veel lichtinval waren belangrijke aandachtspunten in het ontwerp, net als maximaal gebruik van de vrije hoogte. Frederik De Prest: “Daarom moesten onze betonstructuren doordacht en slank uitgevoerd worden. Dat losten we op door alle betonkolommen en vloeren ter plaatse te storten. Geen prefab dus, wel bekisting op de werf. Om alles zo slank en strak mogelijk te kunnen uitvoeren, optimaliseerden we de wapening en werkten we met betonsterkte C50/60. De betonkolommen zijn zichtbaar gebleven in de architectuur en geven het gebouw extra karakter.”   

Het kantoorgebouw telt vier bouwlagen, die gegroepeerd zijn rond een gemeenschappelijke inkomhal en trapkern. De bureauruimtes en vergaderzalen zijn ingericht op de gelijkvloerse, de eerste en tweede verdieping. De kantoren hebben aan de achterzijde zicht op de patio. Op de tweede verdieping is een skybox ingericht. Daar bevinden zich de gemeenschappelijke ruimtes: de eetruimte, de ontspanningsruimte en de eventzaal. Zij sluiten aan op een groen dakterras. Samen met de binnentuin en de landschapsparking geeft deze daktuin de site een rustgevende, groene uitstraling.

drjf4918-kopieren

Op het dak liggen meer dan 1.300 zonnepanelen.

 

Energie-efficiënte werkplek

Als aannemer staat Vandenbussche onder meer bekend voor zijn ecologische en duurzame visie. Een insteek die in dit prestigieuze bouwproject natuurlijk niet kon ontbreken. Het resultaat: een bijna-energieneutraal kantoorcomplex. “Dankzij de combinatie van geothermie, zonnepanelen, warmtepompen, ledverlichting met daglichtsturing, klimaatplafonds, luchtbevochtiging en automatisch gestuurde zonnescreens”, licht de projectleider toe. “Voor het BEO-veld zijn maar liefst 45 boringen van 150 meter diep uitgevoerd. Het systeem zorgt in de winter voor verwarming en in de zomer voor aangename verkoeling. Op het dak liggen meer dan 1.300 zonnepanelen, terwijl een groendak een deel van het regenwater opvangt, om het vervolgens gradueel af te geven aan de beplanting op het dak. We plaatsten ook een infiltratie-buis met een diameter van 800 millimeter, en dat over een afstand van 480 lopende meter. Dat zijn geen alledaagse cijfers. Ze getuigen van onze duurzame ambitie.”

Om een aangenaam binnenklimaat te creëren, werkte Vandenbussche met klimaatplafonds. Achter de aluminium lamellen zijn vloerverwarmingsbuisjes geïntegreerd. Samen met de andere groene technieken houden zij het E-peil van het kantoorgebouw laag. Dat de naam van het project ‘The Green’ is, is dan ook geen toeval.

Multidisciplinair bouwteam met BIM

Het liefst begeleidt Vandenbussche een bouwproject mee van a tot z. Indien gewenst zelfs vanaf de zoektocht naar een architect. Dat er in het begin van de ontwerpfase een bouwteam werd samengesteld, hoeft dus niet te verbazen. De multidisciplinaire equipe van onder meer Achtergael Architecten uit Gent, stabiliteitsingenieur BM Engineering uit Kortrijk en akoestisch ingenieur EOS Acoustics uit Oostkamp werkte het ontwerp van het gebouw met vereende krachten uit. Bouwheer Vandenbussche stond in voor de coördinatie.

drjf4894-kopieren

Dankzij de duurzame technieken is dit een bijna-energieneutraal kantorencomplex.

 

“Voor mij als projectleider was het interessant om de voordelen van BIM al doende te ontdekken”, zegt Frederik De Prest. “Aanvankelijk was het nog wat zoeken, maar gaandeweg was er veel meer data beschikbaar via ons BIM-project, met alle praktische voordelen van dien.” Gezien de pittige timing, was praktisch en efficiënt werken overigens noodzakelijk. In november 2018 startten de funderingswerken voor de twee loodsen. In februari 2019 begonnen de bouwwerken. De deadline voor oplevering (begin juli) werd net gehaald. Het kantoorgebouw moest vervolgens openen in november 2019. Ook dat lukte net, met dank aan de collectieve inspanning van alle betrokken partijen”, benadrukt Frederik.

Familiale aannemer met grote slagkracht

Vandenbussche is al meer dan dertig jaar actief in de bouwsector. Het familiebedrijf realiseert zowel openbare als private gebouwen in alle vormen, stijlen en types. Als klasse 8-bouwbedrijf zijn de mogelijkheden quasi oneindig. “Naast onze ervaring en ons uitgebreid portfolio prijzen onze klanten vooral voor de persoonlijke aanpak”, zegt CEO Kristof Defruyt. “We ontzorgen hen maximaal. Wij dragen de verantwoordelijkheid voor risicovolle factoren, zoals timing of prijs. We durven een forfaitair bedrag vooropstellen, en een woord is een woord. Vandaar onze baseline, die we sinds de oprichting van onze onderneming dagelijks waarmaken: ‘Wij trekken uw plan’.”

Het ambitieuze bouwbedrijf, dat met circa 170 medewerkers permanent een 35-tal projecten realiseert, is nog steeds in handen van de eerste generatie Vandenbussches. De twee dochters werken zich ondertussen gaandeweg in. “Het familiale karakter blijft ook in de toekomst gewaarborgd”, verzekert de CEO. “En dat is een grote troef. De cijfers zijn voor ons niet het belangrijkste aspect, al moeten we uiteraard zorgen voor een financieel gezond bedrijfs-klimaat. Vandenbussche durft investeren in de toekomst!”     

Tekst Stephanie Demasure    |    Beeld Vandenbussche, Jo De Rammelaere

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Participanten aan het woord

Gromak – Grondwerken

De nieuwbouw van Vandenbussche telt vier bouwlagen, inclusief één ondergronds niveau. Het uitgraven van de kelder was goed voor 5.000 m³ grondafvoer – een kolfje naar de hand van Gromak uit Tielt, dat ook circa 3.000 m³ steenpuin aanvoerde om het terrein bouwrijp te maken. “We werken volledig gps-gestuurd”, zegt zaakvoerder Kevin Maes, die Gromak meer dan tien jaar geleden oprichtte. “Het ontwerp van de architect vormde de basis voor onze gps-coördinaten. Dat is het voordeel van een modern machinepark. Het is een extra garantie voor de bouwheer en de aannemer dat de grondwerken met de nodige precisie uitgevoerd worden. Bij het plaatsen van de ankers voor de loodsen is dat bijvoorbeeld van cruciaal belang.”

Wat in 2008 begon als een bedrijf voor kleine grond- en nivelleringswerken, is ondertussen uitgegroeid tot een stevige firma met een ervaren equipe medewerkers. Op de werf in Aalter was een vijfkoppig Gromak-team aan de slag om de vlotte en tijdige uitvoering van de voorbereidende grondwerken te verzekeren.

Lees meer over: Vandenbussche

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer Vandenbussche (Aalter)

Architect Achtergael Architecten (Gent)

Hoofdaannemer(s) Vandenbussche (Aalter)

naamloos-1-kopieren