Platform voor de bouw
Aanpak studiebureau doorslaggevend voor budget bouwheer

Aanpak studiebureau doorslaggevend voor budget bouwheer

Studiewerk is theorie, maar staat nooit los van de praktijk: volgens ingenieursbureau Abicon zijn beide onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een theoretisch perfect plaatje is immers weinig waard als het later moeilijk uitvoerbaar blijkt te zijn. En dat brengt op zijn beurt ook financiële nadelen met zich mee. Klinkt logisch, maar hoe werkt zo’n praktische aanpak dan?

Project Basisschool De Ster Poperinge.

 

Studiebureau Abicon maakt al 35 jaar stabiliteitsberekeningen voor uiteenlopende bouwprojecten. “Er zit veel variatie in ons portfolio: de ene keer zijn we betrokken bij de bouw van een kantorencomplex, een een- of meergezinswoning of een industriële loods. De andere keer bij de restauratie van een monument, of geven we stabiliteitsadvies bij een sanering. En dan kan je telkens op twee manieren te werk gaan. Je kan naar een opstartvergadering gaan met het idee om een kant-en-klare studie uit te werken of je kan eerst even luisteren en meedenken met je klant: misschien kan het wel goedkoper én tegelijk ook beter? Wij kiezen bewust voor dat laatste en vertrekken daarom altijd vanuit een praktische insteek”, zegt Dieter De Leersnyder, bestuurder bij Abicon.

Project Decathlon Oostende.

 

Realistische werkwijze

Goedkoper en beter, dat klinkt als een droomscenario. “Dat is het ook, maar dan wel eentje dat realistisch is. In onze studie streven we in de eerste plaats naar een correcte vertaling van de wensen van architect en bouwheer. Door onze ruime ervaring en door de vinger aan de pols te houden bij de aannemers weten we ook welke uitvoeringsmethodiek uiteindelijk tot een economische offerte en een vlotte uitvoering leidt. Bij het kiezen van draagrichtingen, overspanningen, materiaalgebruik en funderingstype adviseren we daarom altijd de technisch en economisch beste keuze. Zo ontstaat er een win-winsituatie voor alle partijen. Bij Abicon is iedereen doordrongen van deze no-nonsensementaliteit”, aldus Bart Verstraete, bestuurder bij Abicon.

Dossiers in 3D

Bij Abicon zijn ze ook sterk overtuigd van het BIM-model (LOD400 geen probleem): “Wij tekenen projecten graag uit in 3D, klaar voor uitvoering. Twee mooie recente referenties zijn de nieuwe Decathlonwinkel in Oostende en basisschool ‘De Ster’ in Poperinge. Voor beide hebben we de stabiliteits­studie verzorgd en het volledige uitvoerings­dossier voor de aannemer uitgewerkt in 3D (alle productietekeningen van beton-, staal- en hout­elementen). Daarnaast waren we recent ook betrokken bij een aantal andere mooie projecten, zoals X-Vent in Kortrijk, R.Plaza in Roeselare … Stuk voor stuk mooie en uitdagende projecten. Afhankelijk van de partijen waar we mee samenwerken en het type project kunnen we ook kiezen in welke software we de studie en het tekenwerk uit­werken. Dit bevordert de onderlinge communicatie en maakt het makkelijker om aanpassingen te ver­werken, tot ieders tevredenheid.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details