Platform voor de bouw
Onderwijs

Aantrekkelijke vormen met constant wisselend perspectief

foto-1_0001
Er werd optimaal ingespeeld op de aanwezige bebouwing en de ruimere omgeving.

Tekst | Kris Vandekerckhove

Beeld | Van Tornhaut

5 december 2022 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Dat studentenhuisvesting – zowel in de verhuur als de verkoop – al enkele jaren booming business is, weet elke eerstejaarsstudent van een businessschool. Maar waar de meeste ‘studentenkoten’ een eerder zielloze of ouderwetse beleving aanbieden, bekeken ze dat bij VIVES Hogeschool in Brugge toch wel even anders. The Crown, de nieuwe campus, is een toevoeging aan de bestaande VIVES-campus. Het ronduit prachtige complex bestaat uit diverse leslokalen, een auditorium én studentenwoningen.

Alles komt samen rond de grote centrale binnentuin, waardoor er een fascinerende dynamiek ontstaat.

Naast de esthetische troeven is ook de locatie van The Crown een uniek pluspunt. Het is namelijk centraal gelegen op de groene campus, nabij het hoofdgebouw van de katholieke hogeschool VIVES Noord én naast de nieuwe multifunctionele Xaverianen-site. Daarnaast is The Crown ook heel gemakkelijk bereikbaar met de fiets, de auto én het openbaar vervoer. Voor ‘de eerste echte leefcampus in Vlaanderen’ sloegen onder andere Salens Architecten en aannemer Van Tornhaut de handen in elkaar …

De vorm van het gebouw biedt een constant wisselend perspectief.

Ruimtelijke schakel

Bavo Vereenooghe, ingenieur-architect bij Salens Architecten: “Om dit project te kunnen realiseren, ging eerst een weinig kwalitatief appartements-gebouw uit de jaren zeventig tegen de vlakte. Op die manier werd plaatsgemaakt voor de uitvoering van een gemengd nieuwbouwproject en de gedeeltelijke heraanleg van de campussite. Het betreft een totaalproject met een boeiende mix van functies, gebundeld rond een nieuwe omgevingsaanleg waarmee op een aangename manier een nieuwe schakel gevormd wordt tussen de nieuwbouw, de bestaande site en de omgeving.”

Een cirkel of ronde is het symbool bij uitstek dat samenhang belichaamt.

“Om optimaal in te spelen op de aanwezig bebouwing op de site en de ruimere omgeving kozen we voor een ronde planopbouw. Een cirkel of ronde is het symbool bij uitstek dat samenhang belichaamt. Het vormt een sterke nieuwe identiteit waarmee de VIVES Campus een gezicht krijgt langs de Xaverianenstraat. Dit gebouw presenteert zich alzijdig en houdt op die manier optimaal rekening met zowel de buren als de gebouwen op de site zelf. De vorm maakt het bijzonder aantrekkelijk om erlangs te flaneren en biedt een constant wisselend perspectief.”

Door de inspirerende mengelmoes van verschillende functies ontstaat binnen in het gebouw een echt campusgevoel.

Fascinerende dynamiek

Voor de VIVES-leefcampus werd de eerste steen gelegd op 10 mei 2021. Een kleine zestien maanden later, netjes voor de start van het nieuwe academiejaar, werd The Crown opgeleverd. Dit was vooral mogelijk door de vlotte samenwerking van het volledige bouwteam én de supersnelle afwerking van de ruwbouw, die slechts zes maanden in beslag nam!    

Jonas De Brouwer, hoofdprojectleider bij Van Tornhaut Algemene Ondernemingen: “De nieuwbouw valt meteen op door zijn ronde vorm met wisselende hoogtes. Door de inspirerende mengelmoes van verschillende functies ontstaat binnen in het gebouw een echt campusgevoel. Aan de kant van de Xaverianenstraat vind je leslokalen, samen met ontspanningsruimtes, een foyer, een foodcorner en sanitaire voorzieningen. De studentenkamers liggen ideaal aan de rustige achterzijde van het gebouw en kijken uit over de campus. De studenten beschikken op elke verdieping over een ruime, gemeenschappelijke keuken en een gezellige leefhoek. Alles komt samen rond de grote centrale binnentuin, waardoor er een fascinerende dynamiek ontstaat. Doorheen het gebouw loopt een wandelpad, waarmee ook ingezet wordt op een sterke connectie met andere functies op de campus. Bovendien zorgt een nieuw fietspad – dwars door de campus – voor een snelle en veilige verbinding met het station en het centrum van Brugge.”    

COSMIXX – Optische opwaardering beton

COSMIXX is jong, maar heeft tonnen ervaring. Het ambitieuze bedrijf uit Aalter werd een tweetal jaar geleden boven de doopvont gehouden door Jonathan Coeman en enkele collega’s, die allemaal al jaren actief waren in de sector. De focus van COSMIXX ligt op het waterdicht maken (door het plaatsen van flexibele membranen of door injectie), het beschermen (hydrofoob maken) én het opwaarderen (structureel en/of optisch) van beton. Met dat laatste gingen ze aan de slag voor The Crown. “We krijgen veel aanvragen voor het waterdicht maken en beschermen, maar beschouwen de opwaardering van beton wel als ons paradepaardje”, zegt zaakvoerder Jonathan Coeman. “Als alles volgens planning verloopt, zullen we in 2022 zo’n 25.000 m² beton opgewaardeerd hebben, zowel in de Benelux als in Frankrijk. Ook voor The Crown werden we door de bouwheer ingeschakeld omdat de architect niet 100 % tevreden was met het eindresultaat – hoewel de sierlijsten rond de ramen perfect waren afgeleverd. Door middel van onze lazuurtechniek hebben we een optische opwaardering gerealiseerd, omdat de sierlijsten complementair moesten zijn met de kleur van de voegen. Doordat deze behandeling in het beton dringt en dus niet kan afbladeren, vormt de techniek een niet-recurrente kost voor de bouwheer. Eigenlijk zorgen we ervoor dat alle betonkwaliteiten kunnen worden opgewaardeerd naar de hoogst mogelijke afwerkingsgraad. Een fikse besparing voor elk betongerelateerd project dus!”

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer ION (Waregem)
  • Architect Salens Architecten (Brugge)
  • Hoofdaannemer(s) Van Tornhaut Algemene Ondernemingen (Aalter)
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details