Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Abutriek, Vichte | Abutriek zet expertise in voor eigen nieuwbouw

beeld-abutriek-04-kopieren

19 augustus 2019 Leestijd 8 minuten

Deel dit artikel

‘Practice what you preach’, moet Abutriek gedacht hebben toen het aan de plannen voor een nieuwbouw op zijn bestaande site begon. Voor één keer zette de firma haar ervaring en kennis niet in voor haar klanten, maar voor zichzelf. Mét de troeven van stijlvolle industriebouw.

Sinds 1997 heeft Abutriek zijn thuisbasis in de Jagershoek in Vichte. Van daaruit werkt het voor industriële klanten in de voeding, autosector, petrochemie, metaalindustrie, scheepsbouw … Van engineering tot plaatsing en dienst na verkoop van allerhande technische installaties. Ruim 35 jaar geleden startte de firma met een viertal bureaumedewerkers. Vandaag zijn dat er al vijftien. Dat er nood was aan meer kantoorruimte spreekt voor zich. Het was tegelijk het uitgelezen moment om in te zetten op een hedendaagse werkomgeving, waar ook klanten en leveranciers warm onthaald worden. Dat planning en coördinatie van groot belang waren om het bedrijf tijdens de werken draaiende te houden met minimale hinder, spreekt voor zich.

beeld-abutriek-02-kopieren

Grote glaspartijen en beton domineren de architectuur. (Beeld: Lenzer)

 

Industriële look en technisch vernuft

Bij de uitbreiding van zijn bedrijfsgebouwen enkele jaren geleden had Abutriek een goede samenwerking met aannemer Altez Industriebouw. Voor de nieuwbouw besloot het dezelfde toer op te gaan. In overleg met Altez koos Abutriek voor een vrij klassieke industriebouw. Grote glaspartijen en beton domineren de architectuur. Bovendien werden alle technieken in het zicht gelaten. “Dat maakt van ons nieuwe kantoorgebouw meteen ook een soort casestudie voor onze klanten”, legt Nick Vanneder, gedelegeerd bestuurder van Abutriek, uit. De nieuwbouw van twee verdiepingen is opgetrokken op de bestaande bedrijvensite. Ook het oude gebouw zal nog een grondige renovatie ondergaan, met een nieuwe inkom voor het per-soneel, een moderne ontvangstruimte en een eigen keuken.

Dat Abutriek voor de nieuwbouw in zee ging met aannemer Altez, was een logische keuze. En niet alleen vanwege de eerdere realisatie op de eigen bedrijfssite. Bij opdrachten voor externe firma’s werken de twee bouwpartners vaak samen. Abutriek berekende en plaatste de technieken zelf. Van nutsvoorzieningen over verlichting en verwarming tot HVAC en databekabeling. Nick Vanneder: “Uiteraard gingen we aan de slag met hedendaagse installaties. En met oog voor een zuinig en duurzaam resultaat. Dat zie je onder meer aan de warmtepompen, de ledverlichting, de timers, de klimatisatie en de ventilatie.”

Bouwteam voor een optimale aanpak

Onder de noemer ‘Design & Build’ werkten aannemer, architect en bouwheer van bij de start van het project nauw samen in een bouwteam. “We zochten steeds de meest esthetische en functionele oplossingen. Zo slaagden we erin om de verschillende mogelijkheden en wensen te verenigen in een strak en tijdloos ontwerp”, weet Dorine Brackx van Altez. “De beschikbare oppervlaktes hebben we optimaal benut. De nieuwbouw heeft een grondoppervlakte van 485 vierkante meter en een verdieping van 450 vierkante meter.”

Om het gebouw een sterke uitstraling te geven, bleef de elegante staalstructuur zichtbaar, in combinatie met koudebrugvrij geïsoleerde betonpanelen, die een comfortabel binnenklimaat garanderen. Dorine Brackx: “Zowel de staalstructuur als de panelen hebben we vervaardigd in ons eigen atelier en uiteraard ook professioneel geplaatst op de werf. Voor de afwerking van het plat dak kozen we zwart steeldeck, isolatie en roofing. De vloeren bestaan dan weer uit grijs gepolierd beton.”

beeld-abutriek-03-kopieren

De vide met lichtkoepel tussen het gelijkvloers en de verdieping creëert licht én ruimte. (Beeld: Lenzer)

 

Harmonie van licht en ruimte

Strakke raampartijen trekken het natuurlijke daglicht zo veel mogelijk naar binnen in de kantoorruimtes. Bovendien is er in de burelen sprake van een uitzicht op de waterpartij over de volledige lengte van het gebouw. Een oversteek aan de inkom houdt het gebouw speels en voegt tegelijk een praktische meerwaarde toe.

Tussen het gelijkvloers en de verdieping is er nog een vide geïntegreerd, met daarboven een lichtkoepel. Dit creëert licht én ruimte. “De grote uitdaging was om de schuine vorm van het gebouw uit te werken en de inkomtrap op te vangen met zo weinig mogelijk kolommen. Net om die harmonie tussen licht en ruimte maximaal te bewaren en die unieke troef verder uit te spelen”, vult Dorine Brackx van Altez nog aan.

Compleet team binnenshuis

Als bouwheer had Abutriek een duidelijk beeld van zijn wensen én mogelijkheden. Met dank aan de ervaring die het opdeed in zijn dage- lijkse activiteiten. Uiteraard plaatst Abutriek allerhande industriële installaties bij zijn klanten, maar als totaalpartner beschikt het ook over een team van ervaren ingenieurs. Zij voeren het studiewerk vooraf uit. “Zo bieden we steeds oplossingen op maat van het specifieke project aan. Dat is cruciaal om te kunnen inspelen op de noden en verwachtingen van onze klanten”, aldus Vanneder. Abutriek staat vervolgens in voor de projectopvolging, de uitvoering en de service. Die dienst na verkoop is sinds het begin belangrijk bij Abutriek. In 1982 richtte de vader van Nick het bedrijf op. Nu bouwt de tweede generatie in het familiebedrijf verder op die solide basis. En dat doet het ook in de toekomst wellicht samen met Altez, want beide partijen zijn het er roerend over eens: dankzij hun gebundelde expertise zetten ze een nieuwbouw neer om trots op te zijn.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details