Platform voor de bouw
Alheembouw huisvest StAPwest in akoestisch meesterwerk
Akoestisch comfort, gebruiksgemak en een knappe vormgeving gaan hand in hand.

Alheembouw huisvest StAPwest in akoestisch meesterwerk

In Veurne is sinds het voorjaar van 2024 een nieuwe Stedelijke Academie voor Podiumkunsten in gebruik. Het StAPwest vormt de thuishaven voor muziek-, woordkunst- en dansstudenten in de Westhoek. De creativiteit komt honderd procent tot zijn recht door de ultieme akoestiek. Alheembouw nam de volledige binnenafwerking en geluidsoptimalisatie voor zijn rekening, een sterk staaltje vakmanschap in combinatie met toparchitectuur.

StAP West vormt het nieuwe hoofdkwartier voor podiumkunsten in de Westhoek.

In Veurne was de suikerbietenfabriek bijna honderd jaar een gekend begrip. Na de sluiting en sloop kreeg de site een indrukwekkende make-over. Op het huidige Suikerpark vind je onder andere woningen, appartementen, commerciële ruimtes, een stadspark, wijkplein en de nieuwe Stedelijke Academie voor Podiumkunsten in de Westhoek. Het StAPwest ligt pal tussen twee moderne woontorens in. Een niet zo voor de hand liggende keuze, vertelt Alheembouw-projectleider Jarne Deleersnijder: “Een slagwerkklas naast je slaapkamer? Geen ideaal scenario, lijkt me. Van bij de start van het ontwerp was de akoestische ontkoppeling van het gebouw dan ook de norm. We zijn trots dat we de vereiste doelstellingen gehaald hebben.”

De authentieke gebakken plavuizen in het atrium zijn een knipoog naar de oude Veurnse suikerbietfabriek.

Box-in-box

Omdat de vorige lokalen van de kunstacademie niet meer voldeden, kocht de stad Veurne de casco ruwbouw tussen de twee suikertorens aan. Dat bracht een bijkomende uitdaging met zich. Want de betonnen draagstructuur van de muziekschool vormt een geheel met de woon-torens. De akoestische ontkoppeling ervan was dus geen evidentie. Hiervoor moesten van binnenuit de nodige aanpassingen gebeuren.

Jarne: “Op de bestaande constructie konden we omwille van het gewicht geen scheidingsmuren metselen. In plaats daarvan kozen we voor scheidingswanden in vezelversterkte gipsplaten met ontkoppelde profielen. Ook de klassieke vloeropbouw werd vervangen door verhoogde houten vloeren, opgelegd op rubberen pootjes. Die laatste vangen de trillingen op. Voor elk muzieklokaal werd een specifieke vloeropbouw bepaald, rekening houdend met de gecreëerde geluidsgolven. Een slagwerkklas vergt bijvoorbeeld een andere isolatie dan een pianoklas. Ook alle plafonds en ventilatiesystemen zijn bevestigd met verende ophangpunten. Daarnaast was het aluminium buitenschrijnwerk niet voldoende geluidswerend, waardoor we een tweede voorzetraam moesten plaatsen om de ontkoppeling compleet te maken.” 

Behalve leslokalen is ook een polyvalente concertzaal voorzien, uitgerust met hoogstaande projectiefaciliteiten.

Superefficiënt bouwteam

Over de hele lijn was akoestiek een van de belangrijkste uitgangspunten, zonder in te boeten op esthetiek en efficiëntie. 

Daarom schakelde Alheembouw van bij de aanbesteding EVA-International in, een onafhankelijk studiebureau met expertise in geluiden en trillingen. De vormgeving is van de hand van Maatschap Suikerbeat, een tijdelijke samenwerking tussen architectenatelier Vyvey & Partners uit Nieuwpoort en A2D uit Tervuren. “Alheembouw heeft een ruime expertise in geavanceerde fabrieksbouw, kantoren en totaalprojecten, en in scholenbouw. StAPwest behoort tot die laatste categorie”, vervolgt Jarne. “Typisch voor scholenbouw is de betrokkenheid en input van de eindgebruiker, die info is cruciaal bij het ontwerp en de inrichting van de lokalen. Alle partners vormden een superefficiënt, tof bouwteam. Samen hebben we dit prachtige resultaat neergezet.”

Alle lokalen vormen als het ware een ‘box in a box’ om ongehinderd en voluit te kunnen spelen.

State of the art vormgeving

StAPwest vormt het nieuwe hoofdkwartier voor podiumkunsten in de Westhoek. Behalve leslokalen zijn een polyvalente concertzaal en een lichtrijk atrium aanwezig. De vloer van het atrium verwijst naar de geschiedenis van het gebouw. “Als bouwteam kozen we voor authentieke gebakken plavuizen twintig op twintig centimeter. Die rustieke tegel en de moderne architectuur vormen een geslaagde combinatie. In de klassen opteerden we voor zachte materialen zoals linoleum, rubberwood en hpl-binnenschrijnwerk”, besluit Jarne. “De bijna 700 leerlingen zullen zich ten volle creatief kunnen ontplooien in deze state of the
art kunstacademie.”    

Didakta – projectiefaciliteiten

Na enkele eerdere samenwerkingen in de scholenbouw schakelde hoofdaannemer Alheembouw ook nu Didakta in. Het bedrijf uit Zwevezele is gespecialiseerd in meubelinrichtingen, digitale borden en IT-infrastructuur voor kantoren en onderwijsinstellingen. Didakta heeft bijna 25 jaar ervaring in totaalinrichtingen van educatieve ruimtes, van vast en los meubilair tot de technologietoepassingen en decoratie. Voor StAPwest installeerde Didakta een groot projectiescherm met bijhorende projectoren in de polyvalente zaal en in de zwarte toneelklas. “Beide schermen zijn eenvoudig tevoorschijn te halen of weg te doen”, vertelt educatief adviseur bij Didakta Vincent Vanhecke. “Voor deze lokalen was dat absoluut een vereiste. Bij podiumkunsten vertrekt men zoveel mogelijk van een ‘black box’ voor optimale creatieve vrijheid bij het creëren. Heb je toch een projectiescherm nodig, dan zet je dat heel flexibel in.” In de polyvalente zaal heeft het scherm met vierenhalve meter breedte best grote afmetingen. Dat vereist de nodige beeldkwaliteit. “We installeerden een krachtige beamer met truss-bevestiging om de projectiekwaliteit op zo’n oppervlakte te garanderen. Dat bewijst de noodzaak om met experts samen te werken voor IT-voorzieningen. Bovendien organiseren we vanuit Didakta de nodige opleidingen voor de eindgebruiker om hen vertrouwd te maken met de apparatuur. Zo zet je elke les de technieken optimaal in.”

TECHNISCHE FICHE

Bouwheer Stad Veurne (Veurne)
Architect Architectenatelier Vyvey & Partners (Nieuwpoort) en A2D (Tervuren)
Hoofdaannemer(s) Alheembouw (Oostnieuwkerke)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details