Platform voor de bouw
Nieuws

Alle funderingstechnieken onder één dak

Viabuild
Funderingswerken aan het Churchilldok in Antwerpen.

Tekst | uwtekst.be

Beeld | Votquenne Foundations

21 november 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Wie het werk van Votquenne Foundations wil bewonderen, moet onder de grond zijn. Het bedrijf fundeert en beschoeit. Van micropalen om een huis te stabiliseren of een verzakking te voorkomen tot diepfunderingen voor de grootste en zwaarste bouwprojecten. Dankzij de samenwerking met zusterbedrijven die gespecialiseerd zijn in grondonderzoek, kwaliteitscontrole, transport en bemaling verhogen ze het gemak en verlagen ze de uitvoeringskosten en doorlooptijd voor hun klanten.

Votquenne Foundations verstevigde samen met zusterbedrijf Lameire de kaai met 140 palen, en dat in amper twee weken.

Deze zomer voerde Votquenne Foundations in opdracht van Viabuild funderingswerken uit aan het Antwerpse Churchilldok. Het funderingsbedrijf verstevigde de grond naast een kaaimuur met 140 palen tot 20 meter diepte voor de nieuwe hijskraan die in gebruik wordt genomen op de terminal. En dat in amper twee weken tijd. Votquenne Foundations voerde een grondsondering uit om de grondlagen in kaart te brengen en te controleren of er niets in de weg zat voor de palen. En het haalde een van zijn zwaarste machines naar Antwerpen om zo nog sneller te kunnen werken.

DEMA-shop: goed voor 135 structuurpalen en zevenhonderd palen met een verbrede kop voor de vloerondersteuning.

Van grondonderzoek tot fundering

Projectingenieur Ludovic Huysentruyt: “We hebben een eigen studiebureau dat de uitvoeringsplannen omzet in rekennota’s en technische plannen voor de benodigde technieken. Er zijn vaste teams voor elke machine uit ons uitgebreid machinepark. Daarnaast zorgt ons logistiek bedrijf ervoor dat het materiaal op de bouwplaatsen geraakt. Onder de vleugels van Votquenne Foundations zit ook een firma die gespecialiseerd is in grondonderzoek en quality control. Zij controleren de staat en draagkracht van de ondergrond en kunnen oude funderingen, holtes en zwaktes detecteren. Dankzij zo’n onderzoek weten wij en de klant beter waaraan we beginnen en reduceren we de kosten en gevaren tot een minimum. De klant wint daarmee tijd, want we kunnen de planningen van onze teams op elkaar afstemmen. En door die technieken als één pakket aan te bieden, liggen de kosten voor de klant meestal ook een stuk lager.”

Fundering voor het nieuwe magazijn van DEMA-shop in Roeselare.

Just in time

Votquenne Foundations kan alle mogelijke projecten aan: van enkele palen voor één woning tot meer dan vijfduizend palen voor bijvoorbeeld nieuwe logistieke complexen. Bovendien kunnen klanten er zeker van zijn dat de verschillende teams op het juiste moment in actie komen, conform hun planning. Youri Coucke, commercieel projectingenieur: “Dankzij onze doorgewinterde planningsdienst, studiebureau en projectbeheer hebben we een heel straffe just-in-time-dienstverlening. Vergelijk het met een groot circus dat tijdelijk ergens neerstrijkt. Dankzij die aanpak slagen we erin om zelfs de kortste deadlines te halen.”

De grotediameterpalen komen 20 meter diep in de Ieperse klei.

DEMA-shop en Picanol Group

Youri Coucke: “Op dit moment werken we – tegen de klok – voor twee van onze eigen leveranciers: DEMA-shop en Picanol Group. Voor het nieuwe magazijn van DEMA-shop in Roeselare plaatsen we 135 structuurpalen voor de ruwbouw en zevenhonderd palen met een verbrede kop voor de vloerondersteuning. Door de nauwe samenwerking met het studiebureau van de klant kon de vloerplaat geoptimaliseerd worden. Daarvoor werd het boormateriaal op maat gemaakt, zodat we de vloerpalen van de correcte, verbrede kop kunnen voorzien.”

Vijftig kinderen gaven het startschot voor de bouw van het Picanol-hoofdkwartier.

“In Ieper plaatsen we de paalfundering voor het nieuwe Picanol Group-hoofdkwartier – een architecturaal pareltje in de vorm van een schietspoel. Daarvoor zetten we twee machines in, waaronder een van onze 3 LRB355-paalmachines: het zwaarste machinetype in de Benelux. We boren grotediameterpalen tot 20 meter diep in de tertiaire Ieperse klei en zullen daarvoor meer dan 2000 m³ beton nodig hebben. We kennen de site intussen goed: het is al de derde keer dat we er werken uitvoeren, wat onze goede verstandhouding en vertrouwde samenwerking met Picanol Group aantoont.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details