Platform voor de bouw
Nieuws

Alles weten over de verstrengde isolatienormen in 2021?

24 februari 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Niet altijd eenvoudig om als verbouwer het bos door de bomen te zien. Dankzij een schetsing van het wettelijk kader rond de nieuwe regels en normen door Vlaams Minister van Wonen Matthias Diependaele en een bijdrage van producenten actief in de zes belangrijkste isolatiedomeinen, krijgt de verbouwer de mogelijkheid om de nodige kennis en praktische tips te vergaren en zo het totaalplaatje te zien. De Waalse  situatie wordt geschetst door het kabinet van Waals Minister van Energie Henry, want ook zonder verstrengde regelgeving in Wallonië, is het van groot belang om de woning op een correcte manier te isoleren. 

Isoleren heeft meeste impact 

In België leven we groot, zijn er veel alleenstaande woningen en is het woningpark daarenboven ook zeer verouderd. Helaas zijn de meeste van deze woningen niet energievriendelijk gebouwd en ligt het renovatiepercentage te laag. En dat vormt een probleem om de klimaatdoelstellingen van 2030 te behalen. Het doel hierbij is de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, het aandeel hernieuwbare energie te verhogen en de energie-efficiëntie te verbeteren. Om de vooropgestelde streefcijfers te behalen, moeten er dringend een versnelling hoger geschakeld worden. Daarom heeft de Vlaamse regering sinds 1 januari 2021 verstrengde isolatienormen in het leven geroepen, maar ook een aantal wijzigingen doorgebracht op vlak van premies. Isoleren is namelijk het begin van alles en heeft de grootste impact op de energieprestatie van een woning.  

Story image

Aangepaste Vlaamse regelgeving 

Eén van de belangrijkste veranderingen is dat wie vanaf dit jaar een woning koopt of erft binnen de vijf jaar verplicht aan drie van de zes isolatie-eisen moet voldoen, zijnde:  

  • Gevelisolatie   
  • Dakisolatie   
  • Vloerisolatie   
  • Isolerende beglazing en profiel van vensters  
  • Hernieuwbare energie door middel van een warmtepomp of zonneboiler  
  • Condensatieketel die minder dan 15 jaar oud is   

Maar, ook wie voor 1 januari 2021 al een woning gekocht heeft, heeft er belang bij om zijn woning voldoende te isoleren alvorens na te denken over andere energiebesparende maatregelen.  

Producenten aan het woord 

Na het wettelijk kader en de context, maken de deelnemende producenten de particulier wegwijs in de voordelen van dak-, muur- en vloerisolatie, isolerende beglazing en profiel van vensters, en het gebruik van hernieuwbare energie door een warmtepomp en zonneboiler. De valkuilen en belangrijke factoren waar de verbouwer rekening mee moet houden komen aan bod, alsook wat hulp in hoe je als verbouwer nu begint aan dat hele proces en een correcte chronologie of stappenplan bij elk onderdeel.  

Sto neemt om het luik rond gevelisolatie op zich en Daikin deelt zijn kennis als producent van warmtepompen. Winsol neemt het deel rond profiel en beglazing van vensters op zich en Isopearls gaat dieper in op de vloerisolatie. Rockwool maakt de particulier wegwijs in dakisolatie. 

Praktische informatie 

De webinar wordt gehost op het platform van Batibouw. Afspraak vanaf woensdag 3 maart op de Two cents exposantenpagina of de programmapagina van Batibouw. De webinar zal vanaf dan online beschikbaar zijn tot het einde van Batibouw.

Wenst u meer informtie over de webinar? Contacteer ons via ad@twocents.be.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details