In 1946 startte Prefa in het Oostenrijkse Marktl en Lilienfeld met de productie van dak- en gevelsystemen uit aluminium. De sterke stormweerstand van de Prefa-producten maakte het bedrijf groot in die bergachtige streken. Sinds 2011 is Prefa ook in België actief, met succes.
De Oostenrijkse aluminiumspecialist Prefa ontwikkelt en produceert al meer dan zeventig jaar dak- en gevelsystemen. De productie van de meer dan zesduizend hoogwaardige producten vindt uitsluitend plaats in Oostenrijk en Duitsland, waar meer dan vierhonderd werknemers aan de slag zijn. Ondanks de sterke groei van de laatste decennia is Prefa nog steeds een familiebedrijf dat de creativiteit van zijn werknemers zo veel mogelijk stimuleert. Die creativiteit zien gebruikers terug in de innovaties die het bedrijf aanbiedt. Zo bracht Prefa dit jaar de Siding X op de markt, voorgehangen gevelpanelen met achterventilatie die zowel binnen als buiten worden gebruikt voor de bekleding van daken en gevels. De onzichtbare bevestiging door middel van een tand-en-groefsysteem garandeert een aantrekkelijke aanblik. Maar Prefa biedt ook totaalsystemen aan, inclusief alle mogelijke toebehoren en accessoires om een dak of gevel af te werken, zoals waterafvoerbuizen, bevestigingspunten voor zonnepanelen, dakdoorvoeren, VELUX-omkaderingen en sneeuwstoppers.
Aluminium is veelzijdiger dan de meeste andere materialen. Stormvast, breukvast, corrosiebestendig: achter elke Prefa-gevel schuilen aantrekkelijke eigenschappen. Behalve hun sterkte bieden de gevelsystemen alle gewenste speelruimte voor design dankzij hun veelzijdigheid qua kleuren en vormen. Het lage gewicht – gemiddeld 2,5 kilo per vierkante meter – maakt het product uiterst geschikt voor renovaties. Zeker bij bestaande constructies die extra isolatie vergen is dat interessant. De dakpannen kunnen namelijk ook op oude en zwakke dakconstructies geplaatst worden.
Dankzij de uitgekiende bevestigingswijze hebben Prefa-panelen en -dakpannen een hoge stormweerstand. De plaatser begint onderaan met een startprofiel waarop hij de eerste rij inhaakt. Bovenaan bevestigt hij de panelen met klangen of rechtstreeks met schroeven of nagels. Elk paneel haakt dan in het volgende paneel, waardoor ze elkaars bevestiging overnemen, maar wel nog voldoende kunnen uitzetten. Dat gebeurt door middel van de indirecte, verborgen bevestiging met de Prefa-patentkrammen op volle bebording of latwerk.
Aluminium is natuurlijk ook roestvast. En dankzij het niet-poreuze karakter van het materiaal kan vuil zich overigens niet vasthechten, waardoor het oppervlakkig blijft. Een goede regenbui wast het al weg. Dat doet de onderhoudskosten aanzienlijk dalen.
Prefa is sinds 2011 aanwezig op de Belgische markt. “De eerste jaren moest men er wennen aan het idee om met aluminium te werken, maar door de veelzijdigheid van het materiaal wint het de laatste jaren ook in de Lage Landen aan populariteit. We zien dat architecten meer en meer begrijpen hoe je onze producten op een creatieve manier kan toepassen”, zegt een tevreden Tom Vanhandenhove, country manager Benelux bij Prefa. “Plaatsers zien vooral de voordelen op het vlak van verwerkbaarheid – ook bij lage buitentemperaturen kan je gewoon doorwerken. De panelen worden trouwens op maat gemaakt, wat het materiaalverlies beperkt.”
“Om de voorschrijvers en installateurs te ondersteunen, staan onze experts voortdurend met hen in contact, in heel Europa. Perfect opgeleide medewerkers staan hen met raad en daad bij, vanaf de planning tot en met de realisatie van een project. Dit garandeert in eerste instantie de planners en dakdekkers en daarna ook de opdrachtgevers een hoge mate aan zekerheid. Het is niet voor niets dat wij op onze sterke producten een unieke garantie van veertig jaar kunnen geven, op het materiaal én op de kleur. Dat bewijst dat we zeker zijn van ons product.”