Platform voor de bouw
Thema's

Aluminium garandeert lange levensduur van gevel en dak

Wanneer zijn gevels en daken duurzaam? Als ze bestand zijn tegen alle weersomstandigheden en zo een lange levensduur garanderen. De aluminium dak- en gevelsystemen van Prefa, ontwikkeld en geproduceerd in Oostenrijk en Duitsland, voldoen ruimschoots aan die vereiste.

Deze gevelruiten met afmetingen 44×44 cm kregen een op maat gemaakte kleur, via anodisatie.

Tekst | Jeroen Schreurs en Wouter Polspoel

Beeld | Prefa

11 maart 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Prefa produceert al sinds 1946 een gamma dak- en gevelsystemen voor het soms gure weer in de bergachtige streken van Oostenrijk en omliggende landen. Daar zijn ze dankzij hun stormvastheid en stevigheid al lang gemeengoed. Sinds 2011 is het bedrijf ook in België actief, met succes.

Prefa’s gevelsysteem PREFALZ in patina grijs.

Veelzijdig in kleur en vorm

“Aluminium is veelzijdiger dan de meeste andere materialen. Stormvast, breukvast, corrosiebestendig: achter elke Prefa-gevel schuilen aantrekkelijke eigenschappen”, zegt Tom Vanhandenhove, country manager voor Vlaanderen en Luxemburg bij Prefa. “En behalve hun sterkte bieden de gevelsystemen speelruimte voor design dankzij de veelzijdigheid aan kleuren en vormen. Het lage gewicht – gemiddeld 2,5 kilo per vierkante meter – maakt het product ideaal voor renovaties. Zeker voor bestaande constructies die extra moeten worden geïsoleerd is dat interessant. De dakpannen kunnen namelijk ook op oude en zwakke dakconstructies
geplaatst worden.”

“Sinds kort hebben we met de houtimitaties walnoot en grijs eiken trouwens ook enkele nieuwe kleuren in het segment sidings voor de gevel. Er zullen tevens nog enkele nieuwe afwerkingsmogelijkheden komen voor de goten en afvoeren.”

De kleur van dit kartelprofiel van Prefa was maatwerk.

Duurzaamheid door hoge stormweerstand

Het is echter vooral de stormweerstand die bij de systemen van Prefa in het oog springt en die de duurzaamheid van de gevel of het dak bevordert. Met dank aan de uitgekiende bevestigingswijze. De plaatser begint onderaan met een startprofiel waarop hij de eerste rij Prefa-panelen of -dakpannen inhaakt. Bovenaan bevestigt hij de panelen met klangen of rechtstreeks met schroeven of nagels. Elk paneel haakt in het volgende paneel, waardoor ze elkaars bevestiging overnemen, maar nog wel voldoende kunnen uitzetten. Dat gebeurt door middel van de indirecte, verborgen bevestiging met de Prefa-patentkrammen op volle bebording of latwerk. Tom Vanhandenhove: “Ingrijpende renovaties of vernieuwingen van het dak zijn hier niet aan de orde aangezien de dakpannen, schindels en losanges van Prefa de bewoners decennialang beschermen tegen weer, wind en zon. Geen enkel ander bouwmateriaal houdt even lang stand.”

Aluminium is natuurlijk ook roestvast. En dankzij het niet-poreuze karakter van het materiaal kan vuil zich trouwens niet vasthechten, waardoor het aan de oppervlakte blijft. Een goede regenbui wast het weg. Dat doet de onderhoudskosten aanzienlijk dalen. 

De Siding.X van Prefa, in antraciet.

Creatief toepassen

Prefa is sinds 2011 aanwezig op de Belgische markt. “De eerste jaren moest de Belgische markt wennen aan het idee om met aluminium te werken, maar we zien dat architecten meer en meer begrijpen hoe je onze producten op een creatieve manier kan toepassen”, zegt Vanhandenhove tevreden. “Plaatsers zien vooral de voordelen op het vlak van verwerkbaarheid – ook bij lage buitentemperaturen kan je gewoon doorwerken. De panelen worden trouwens op maat gemaakt, wat het materiaalverlies beperkt.” 

Dat toenemend succes laat zich gevoelen. Tot voor kort was Vanhandenhove verantwoordelijk voor België en Luxemburg, maar door het grotere klantenbestand kwam er met Stéphan Dupret een nieuwe collega bij. Dupret is area sales manager voor Wallonië, Vanhandenhove verkleinde zijn actieradius tot Vlaanderen en Luxemburg.

“Om de voorschrijvers en installateurs te ondersteunen, staan onze experts voortdurend met hen in contact, in heel Europa. Van de planning tot en met de realisatie van een project staan opgeleide medewerkers hen met raad en daad bij. Dit garandeert allereerst de planners en dakdekkers en nadien ook de opdrachtgevers een hoge mate aan zekerheid. Niet voor niets kunnen wij op onze sterke producten een unieke garantie van veertig jaar geven, op het materiaal én op de kleur. Dat bewijst dat we zeker zijn van ons product.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%