Platform voor de bouw
Aluminium garandeert lange levensduur van gevel en dak
Ook in de Benelux maakt Prefa inmiddels furore met zijn kwalitatieve aluminiumtoepassingen.

Aluminium garandeert lange levensduur van gevel en dak

Wanneer zijn gevels en daken duurzaam? Als ze bestand zijn tegen alle weersomstandigheden en zo een lange levensduur garanderen. De aluminium dak- en gevelsystemen van Prefa, ontwikkeld en geproduceerd in Oostenrijk en Duitsland, voldoen ruimschoots aan die vereiste. Dat de onderneming ook in de Benelux een exponentiële groei doormaakt, hoeft dus niet te verbazen. 

Prefa produceert al sinds 1946 een gamma dak- en gevelsystemen voor het soms gure weer in de bergachtige streken van Oostenrijk en omliggende landen. Daar zijn ze dankzij hun stormvastheid en stevigheid al lang gemeengoed. Ook in de Benelux maakt Prefa inmiddels furore met zijn kwalitatieve aluminiumtoepassingen. 

“Geen enkel ander bouwmateriaal houdt even lang stand”, benadrukt Tom Vanhandenhove.

Veelzijdig in kleur en vorm

“Aluminium is veelzijdiger dan de meeste andere materialen. Stormvast, breukvast, corrosiebestendig: achter elke Prefa-gevel schuilen aantrekkelijke eigenschappen”, zegt Tom Vanhandenhove, countrymanager Benelux bij Prefa. “Het lage gewicht – gemiddeld 2,5 kilo per vierkante meter – maakt het product ideaal voor renovaties. Zeker voor bestaande constructies die extra moeten worden geïsoleerd is dat interessant. De Prefa-daksystemen kunnen namelijk ook op oude dakconstructies geplaatst worden, vaak zonder bijkomend te moeten verstevigen.”

Daarnaast bieden de gevelsystemen speelruimte voor design dankzij de veelzijdigheid aan kleuren en vormen. “In het segment sidings voor de gevel worden de houtimitaties walnoot en grijs eiken meer en meer gebruikt, wat als voordeel heeft dat er nooit meer geschilderd moet worden. We hebben tevens een heel aantal afwerkingsmogelijkheden voor de goten en afvoeren. Ze zijn beschikbaar in zeven P.10-kleuren om volledig overeen te stemmen met de dak- en gevelsystemen in een P.10-kleur.”

“Stormvast, breukvast, corrosiebestendig: achter elke Prefa-gevel schuilen aantrekkelijke eigenschappen”, zegt Tom Vanhandenhove.

Duurzaamheid door hoge stormweerstand

Het is echter vooral de stormweerstand die bij de systemen van Prefa in het oog springt en die de duurzaamheid van de gevel of het dak bevordert. Met dank aan de uitgekiende bevestigingswijze. De plaatser begint onderaan met een startprofiel waarop hij de eerste rij Prefa-panelen of -dakpannen inhaakt. Bovenaan bevestigt hij de panelen met klangen of rechtstreeks met schroeven of nagels. Elk paneel haakt in het volgende paneel, waardoor ze elkaars bevestiging overnemen, maar nog wel voldoende kunnen uitzetten. Dat gebeurt door middel van de indirecte, verborgen bevestiging met de Prefa-patentkrammen op volle bebording of latwerk. Tom Vanhandenhove: “Ingrijpende renovaties of vernieuwingen van het dak zijn hier niet aan de orde aangezien de dakpannen, schindels en losanges van Prefa de bewoners decennialang beschermen tegen weer, wind en zon. Geen enkel ander bouwmateriaal houdt even lang stand.”

Aluminium is natuurlijk ook roestvast. En dankzij het niet-poreuze karakter van het materiaal kan vuil zich trouwens niet vasthechten, waardoor het aan de oppervlakte blijft. Een goede regenbui wast het weg. Dat doet de onderhoudskosten aanzienlijk dalen. De panelen worden overigens op maat gemaakt, wat het materiaalverlies beperkt.

In het segment sidings voor de gevel worden de houtimitaties walnoot en grijs eiken meer en meer gebruikt, wat als voordeel heeft dat er nooit meer geschilderd moet worden.

Creatief toepassen

Prefa is aan een steile opmars bezig in de Benelux. In België is het bedrijf op zoek naar een vierde medewerker die Tom Vanhandenhove en zijn twee collega’s kan bijstaan en ook in Nederland is een driekoppig team actief. “We zien dat architecten meer en meer begrijpen hoe je onze producten op een creatieve manier kan toepassen”, zegt Vanhandenhove tevreden. “Plaatsers zien vooral de voordelen op het vlak van verwerkbaarheid – ook bij lage buitentemperaturen kan je gewoon doorwerken. Om hen in de toekomst nog beter te kunnen ondersteunen en nog meer vertrouwd te maken met ons materiaal, broeden we op een eigen opleidingscentrum voor dakwerkers in België: de Prefa Academy.” 

“Om de voorschrijvers en installateurs te ondersteunen, staan onze experts voortdurend met hen in contact, in heel Europa. Van de planning tot en met de realisatie van een project staan opgeleide medewerkers hen met raad en daad bij. Dit garandeert allereerst de planners en dakdekkers en nadien ook de opdrachtgevers een hoge mate aan zekerheid. Niet voor niets kunnen wij op onze sterke producten een unieke garantie van veertig jaar geven, op het materiaal én op de kleur. Dat bewijst dat we zeker zijn van ons product.”

Een belangrijke innovatie die in de pijplijn zit, is een nieuwe dakpan met geïntegreerde zonnecellen. “In Oostenrijk is ze al geïntroduceerd op de markt en er wordt volop aan gewerkt om ze in de nabije toekomst ook beschikbaar te maken in België. Wordt vervolgd!” besluit Tom Vanhandenhove.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details