Platform voor de bouw
De AA 100-vliesgevel kenmerkt zich door eenvoud in assemblage en montage. (Beeld: Lighthouse Productions – Dirk Verwoerd)

Aluminium systeemproducent speelt optimaal in op nieuwe brandwetgeving

Na een herziening van het koninklijk besluit uit 1994 werd op 1 juli 2022 de nieuwe brandwetgeving voor gevels van kracht. Om brandvoortplanting via gevels te vermijden, werd de bijbehorende regelgeving uitgebreid, aangescherpt en verduidelijkt. “Dit heeft uiteraard invloed op de manier waarop gevelsystemen ontwikkeld en geïnstalleerd worden”, klinkt het bij Kawneer, dat eindverwerkers de nodige technische ondersteuning biedt om de brandweerstand van (vlies)gevels op punt te stellen.

Het koninklijk besluit ‘Basisnormen voor de preventie van brand en ontploffing waaraan de nieuwe gebouwen moeten voldoen’ was vorig jaar 28 jaar oud en dus dringend toe aan een update. Het hield immers onvoldoende rekening met het risico op brandvoortplanting via het gevelsysteem. Vooral bij middelhoge en hoge gebouwen kan dit een probleem vormen. Vandaar dat er vandaag strengere eisen gesteld worden aan de gevelbekleding in hoogbouw, die voortaan moet voldoen aan brandklasse A2-s3,d0. Ook voor de gevelonderdelen gelden nieuwe eisen. Daarbij is er op detailniveau veel meer aandacht voor de brandweerstand van alle verschillende materialen die in een gevelopbouw gebruikt worden.

Maximale ontzorging via technische ondersteuning

De nieuwe brandwetgeving is intussen een jaar in voege. Toch is het voor aannemers en gevelbouwers niet altijd even eenvoudig om het bos door de bomen te zien. Gelukkig kunnen ze rekenen op de kennis en expertise de gerenommeerde gevelproducent Kawneer. “We beschikken over een team van échte aluminiumspecialisten die architecten, projectadviseurs en technical engineers ondersteunen en adviseren gedurende het gehele bouwproces”, vertelt Geoffrey Hogie, Team & Technical Lead Belgium bij Kawneer. “Vanuit deze knowhow en ervaring worden moeilijke gevelvraagstukken vertaald naar hoogwaardige, praktische en duurzame oplossingen. Van tekentafel naar oplevering. Van wens naar realiteit.”

Zelfs voor de deskundigste eindverwerkers zijn advies en technische ondersteuning geen overbodige luxe. De prestaties van de gevelsystemen zijn immers sterk afhankelijk van de individuele profielen, brandwerende accessoires, brandwerende beglazing en de afwerking tussen het gevelsysteem en de bouwconstructie. “Al deze factoren zijn zorgvuldig overwogen bij de ontwikkeling, maar de glas- en paneelinvulling blijft natuurlijk de verantwoordelijkheid van de eindverwerker”, benadrukt Geoffrey Hogie. “We zijn dan ook vragende partij om hier constructief over samen te zitten, zodat we via onze technical advisors de nodige technische ondersteuning kunnen bieden op basis van rapportages, projectspecifieke oplossingen (in samenspraak met onze project solutions-afdeling) en de ruime ervaring van onze Engelse en Franse collega’s. Zo kunnen we onze klanten maximaal ontzorgen, tot en met het uittekenen van 3D-details in de ontwerpfase.”

Het AA 100-vliesgevelsysteem. Ook brandwerend beschikbaar als AA 100 FR.

Brandweerstand zonder visuele impact

De gevel is en blijft het visitekaartje van een gebouw. Naast brandveiligheid is ook esthetische verfijning doorgaans een belangrijk aandachtspunt. Met de AA 100 FR ontwikkelde Kawneer een modulair vliesgevelsysteem dat het beste van beide werelden combineert. “Het AA 100 FR-systeem is verkrijgbaar met verschillende dieptes van stijlen die, in combinatie met de grote diversiteit aan afdekkappen, heel wat architecturale opties en ontwerpflexibiliteit bieden. Een breed scala aan profielen maakt de meest uiteenlopende geveloplossingen mogelijk, waarmee we moeiteloos kunnen inspelen op individuele projectvereisten.”

Ook qua brandveiligheid laat het AA 100 FR-vliesgevelsysteem uiteraard niets aan het toeval over. “Het is ontworpen als een vliesgevelconstructie die voldoet aan de nieuwste Europese normen en die afhankelijk van de gekozen opties 30 tot 60 minuten isolatie en integriteit biedt. Door intern in de kokerprofielen een aantal componenten toe te voegen, kunnen we de nodige brandweerstand garanderen en kan de gevel tegelijk zijn verfijnde uitstraling behouden. Bovendien is het systeem eenvoudig in opzet en montage. Op die manier doet het ons credo ‘Building Simplicity’ alle eer aan”, onderstreept Geoffrey Hogie. 

Naast de brandwerende geveloplossing biedt Kawneer ook raam-, deur-, gevel- en schuifsystemen aan die zich kenmerken door een hoge kwaliteit, hoge isolatiewaarde en modulaire opbouw. Uiteraard zijn ook deze systemen eenvoudig te produceren en te monteren.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details