Platform voor de bouw
Aluminiumspecialist zet resoluut in op duurzaamheid en Cradle to Cradle
Het kantoorgebouw van Kawneer kan pronken met een BREEAM Very Good-certificaat.

Aluminiumspecialist zet resoluut in op duurzaamheid en Cradle to Cradle

Duurzaamheid is een begrip dat te pas en te onpas gebruikt wordt en dat vele definities heeft. Eén ding is echter zeker: het gaat veel verder dan het minimaliseren van het energieverbruik en het reduceren van de CO2-uitstoot. Vraag dat maar aan Kawneer, dat als ontwikkelaar van aluminium profielsystemen voor ramen, deuren, schuifpanelen en vliesgevels forse inspanningen levert om zo zuinig mogelijk om te springen met schaarse grondstoffen. Door maximaal in te zetten op recyclage en de Cradle to Cradle-certificatie van haar producten evolueert de ambitieuze Nederlandse onderneming elke dag een beetje meer naar een volledig circulaire werkwijze.

Het RT 82 HI+ raam- en deursysteem van Kawneer heeft een Passiefhuis- en Cradle to Cradle-certificaat.

De deadline voor de Europese klimaatdoelstellingen lijkt nog ver weg, maar in termen van nieuwbouw en renovatie is 2050 al behoorlijk dichtbij. Dat im-pliceert niet alleen dat we zuinig en slim moeten omspringen met grondstoffen – conform het circu-laire model met gesloten materialenkringlopen – en dat nieuwe woningen en gebouwen op z’n minst moeten voldoen aan de BEN-eisen, maar ook dat we ons bestaande gebouwpatrimonium grondig moeten verduurzamen. Het isoleren van de gebouwschil is in dat opzicht een logische eerste stap. Aluminium profielen hebben een zeer goede isolatiewaarde en leveren dus een waardevolle bijdrage aan het algemene energiepeil. Op die manier maken ze woningen en gebouwen ook toekomstbestendig en hebben ze dus een positieve impact op hun waarde. Bovendien passen ze met hun levensduur van 75 jaar, onderhoudsarme karakter en vrijwel onbeperkte recycleerbaarheid (met dezelfde kwaliteit en gunstige eigenschappen!) perfect in het circulaire plaatje.

Het stadskantoor van Venlo is ontworpen en gebouwd volgens het Cradle to Cradle-principe.

Duurzame bedrijfsvoering

Als gespecialiseerde ontwikkelaar van profielsystemen voor ramen, deuren, schuifpanelen en vliesgevels is Kawneer al lang overtuigd van de vele voordelen van aluminium. Circulariteit en duurzaamheid vormen er bovendien een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering. Zo zijn tal van producten PassiefHuis- en Cradle to Cradle– gecertificeerd, werkte de onderneming twee duurzaamheidsprogramma’s uit om het aandeel gerecycleerd aluminium in de bouw te maxi-maliseren (AR 90 en AR 100) en wordt het gegeerde ISO 14001-certificaat niet zozeer beschouwd als een doel op zich, maar eerder als een middel om het interne milieubeleid verder te ontwikkelen en te waarborgen. Afvalbeperking, het scheiden van afvalstromen en het reduceren van papiergebruik zijn hierbij belangrijk speerpunten. Ook bij de realisatie van de nieuwe Kawneer-vestiging in Harderwijk was duurzaamheid een cruciaal uitgangspunt. Sensortechnologie om het energie- en waterverbruik te reduceren, de remenergie van de bovenloopkranen die wordt omgezet in stroom, gevels uit gerecycleerd aluminium, zonnepanelen die meer opwekken dan er jaarlijks verbruikt wordt …: er is niets aan het toeval overgelaten. Dit alles resulteerde in een energie-efficiënt gebouw met een BREEAM Very Good-certificaat.

Circulair dankzij Cradle to Cradle

Het spreekt voor zich dat Kawneer er ook alles aan doet om de ecologische footprint van zijn producten zo laag mogelijk te houden. Vandaar dat het veel belangstelling heeft in Cradle to Cradle, een wereldwijd erkende standaard voor circulaire producten. Als ultieme vorm van duurzaam ondernemen stimuleert dit concept onder meer hergebruik van grondstoffen zonder waarde-verlies. Kawneer zet er al sinds 2016 op in, waardoor de vliesgevels en raam- en deursystemen van de onderneming intussen kunnen pronken met een Cradle to Cradle-certificaat, inclusief hang- en sluitwerk, anodisatie of poedercoating en voor alle mogelijke dimensies en vormgevingen. Vooral op het vlak van ‘material reutilization’ en ‘renewable energy’ scoren ze erg goed. Raam- en deursystemen zoals de RT 72 Reflex-, RT 72 HI+- en RT 82 HI+ en de AA 100-vliesgevel behaalden een bronzen certificaat, terwijl de AA 100 HI+-vliesgevel zelfs een zilveren certificaat in de wacht sleepte. De ultieme ambitie is dan ook om alle Kawneer-producten te laten certificeren. Een droom die elke dag een beetje meer werkelijkheid wordt …

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details