Platform voor de bouw
Antwerp Tower na renovatie hoogste woongebouw van ’t stad
Er was veel discussie over de inplanting van een hoog torengebouw vlak naast de Opera. Het drukt in ieder geval zijn stempel op de Antwerpse skyline.

Antwerp Tower na renovatie hoogste woongebouw van ’t stad

Momenteel ondergaat hij een grondige renovatie. Tegelijk krijgt hij vier extra verdiepingen, zodat hij 100,3 meter hoog zal zijn en een stuk slanker zal ogen. In heel de Scheldestad is enkel de noordwestelijke toren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal hoger.

De Antwerp Tower is voortaan het hoogste woongebouw van Antwerpen en na de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal het hoogste gebouw van de Scheldestad.

Het bestaande gebouw is niet afgebroken, maar gestript. “Die aanpak kadert in de keuze voor duurzaamheid”, legt project engineer Steven Vanderghote (Matexi) uit. “Door de bestaande structuren te hergebruiken, spaar je veel vrachtverkeer, materialen en beton uit. Daarom behielden we een deel van de vloerplaten en de volledige centrale kern van het gebouw. Nu ligt er nog geen warmtenet in dit deel van Antwerpen, maar wij hebben ervoor gezorgd dat de vereiste infrastructuur al aanwezig is. Zo kan de Antwerp Tower meteen aangesloten worden als er in de toekomst een warmtenet zou komen. Het dak zal vol met zonnepanelen en zonnecollectoren liggen.”    

Beeld: Photojoris.

Het gelijkvloers krijgt een commerciële invulling, met onder meer een ‘foodstreet’ van ongeveer 1.000 m² en een vestiging van MediaMarkt. Er komen ook horecavoorzieningen met terrasjes. Daarboven zijn enkele verdiepingen voorbehouden voor kantoren. Net boven de kantoren wordt een restaurant met dakterras en een extensieve daktuin ingericht. Ondergronds beschikt de Antwerp Tower over een parkeergarage voor circa 250 auto’s en zevenhonderd fietsen.    

De Antwerp Tower springt niet alleen in het oog door zijn hoogte, maar ook door zijn witte kleur. (Beeld: Photojoris)

Panoramische uitzichten

Vanaf de zesde verdieping krijgt de toren een residentiële invulling met appartementen en – helemaal bovenaan – penthouses. De laagste appartementen van de Antwerp Tower bevinden zich op het penthouseniveau van de omringende gebouwen. “De hoogte maakt dat de bewoners een fraai uitzicht hebben over de stad en de verre omgeving, maar geen last hebben van inkijk”, zegt Luc Van Rysseghem, business unit manager bij Matexi. “Een project op deze schaal ontwikkelen is niet evident. Het gaat om een aanzienlijke investering en bij projecten van deze omvang schuiven verschillende partijen mee aan tafel, met soms andere visies en invalshoeken. Ik moest ervoor zorgen dat bouwtechnisch alle neuzen in dezelfde richting keken en dat deze complexe puzzel klopte.”    

De 241 appartementen verschillen zowel qua omvang als qua type. Op verdiepingen 6 tot 21 bevinden zich 204 appartementen van 66 tot 142 vierkante meter. Kopers kunnen kiezen tussen een tot drie slaapkamers. Ook de afwerking kunnen ze zelf kiezen. Op de verdiepingen 22 tot 26 bevinden zich 37 appartementen. Deze worden standaard luxueuzer afgewerkt. Ze zijn ook veel groter, met oppervlaktes tot 205 vierkante meter. De penthouses
op het hoogste niveau hebben een vrije hoogte van 3,28 meter.      

De bewoners van de hogergelegen appartementen kunnen genieten van een riant uitzicht. (Beeld: Ron Janssens)

Witte stad, witte toren

De Antwerp Tower springt niet alleen in het oog door zijn hoogte, maar ook door zijn witte kleur. “Wat mij opviel aan Antwerpen, is dat het een ‘witte stad’ is”, zegt architect Wiel Arets. Daarmee verwijst hij naar de witte materialen waarmee andere iconen, zoals de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, zijn opgetrokken. In zijn visie moest de toren tegelijk stevigheid uitstralen en, als buur van de Opera en het Centraal Station, geworteld zijn in de historische context.

De bewoners hebben geen last van inkijk. (Beeld: Ron Janssens)

“De Antwerp Tower bevindt zich midden in het bruisende leven van een stad die gevormd is door kunst, mode en cultuur. Als je in de binnenstad woont, moet je toch het gevoel hebben dat je buiten woont. Daarom is elke woning voorzien van een loggia. Daglicht in de woning wordt niet alleen bepaald door de kwantiteit, maar des te meer door de kwaliteit, de wijze waarop het licht wordt binnengehaald en in contact komt met de lichte terrazzo en de structuur van de materialen die het daglicht dragen.”

De kopers zijn zelden jonge gezinnen. “Eerder beleggers, mensen die een investering willen doen voor hun oude dag en expats die binnen enkele jaren van plan zijn om zich permanent in Antwerpen te vestigen”, merkt Van Rysseghem. “Ook mensen die momenteel in een villa aan de rand van Antwerpen resideren en die later in het stadscentrum willen wonen, kopen nu al een appartement.”    

De 241 appartementen verschillen zowel qua omvang als qua type.

Vorsselmans NV – Aluminium schrijnwerk, glazen balustrades en binnenzonwering

Vorsselmans NV (Loenhout) leverde en plaatste het aluminium schrijnwerk, de glazen balustrades en de binnenzonwering in de Antwerp Tower. “We zijn altijd op zoek naar dit type opdrachten, vermits we er een toegevoegde waarde kunnen bieden. In de Antwerp Tower schuilden de uitdagingen zowel in de techniek – wegens de grote doorbuigingen – als in het logistieke verhaal – wegens de zeer grote glasafmetingen, de gebouwhoogte en het binnenstedelijke karakter van het project”, licht hoofd van de verkoop Tom Jacobs toe. “We onderscheiden ons met onze manier van werken, want we zijn graag vanaf het begin bij een project betrokken om samen met de andere deelnemende partijen de meest efficiënte oplossing te vinden. Zo kunnen we ook de faalkosten tijdens het proces minimaliseren en een optimaal eindresultaat garanderen.”

“Een bouwproject van deze omvang kent altijd een lange doorlooptijd en passeert in verschillende fases bij ons bedrijf. We starten telkens met de uitwerking van de engineering. Aan-gezien we naar een projectspecifieke oplossing streefden, inclusief uitvoering van de nodige tests, gingen hier al ettelijke maanden overheen. Door de toevoegingen in hoogte en breedte van de bestaande structuur kregen we te maken met enorme door-buigingen, die een standaardsysteem niet kon opvangen. In overleg met onze partners hebben we een oplossing bedacht om deze zettingen op te vangen en de goede werking van de ramen en deuren te garanderen.”

Vorsselmans kwam in 1972 tot stand als familiebedrijf. Vandaag staat de tweede generatie er aan het roer. De viering van het vijftig-jarige bestaan valt volgend jaar samen met de ingebruikname van een nieuwe uitbreiding van het kantoor en de productiehal.

Polypane Glasindustrie – Beglazing

Op vraag van Vorsselmans leverde en plaatste Polypane Glasindustrie (Sint-Niklaas) de beglazing in de Antwerp Tower. “We zijn daarmee begonnen in september 2019 en hebben de laatste ruiten geplaatst in maart 2021”, blikt
gedelegeerd bestuurder Franky Symoens terug. “Deze opdracht was goed voor 11.700 m² Polyplus All Seasons 39-isolatieglas. Dit type glas werd gekozen op basis van zijn visuele neutraliteit en technische waarden, met een goede balans tussen isolerend vermogen en zonwerendheid. Ook de waarden voor doorvalveiligheid en akoestische isolatie in het eindproduct zijn conform de technische eisen van de opdrachtgever. Het glas moest langs buiten
geplaatst worden met behulp van de torenkraan en vacuümzuigers – altijd een moeilijke opgave als het om grote hoogtes gaat. Op de hoogste verdiepingen ging het om ruiten van meer dan 1.000 kg. Je wil niet dat er tijdens de werken een ruit naar beneden valt. We hebben dan ook bijkomende maatregelen genomen om dit te voorkomen.”

Polypane Glasindustrie bestaat al sinds 1946. Vandaag omvat het bedrijf twee afdelingen. Polypane zelf richt zich op de productie van isolatieglas en de verwerking van functionele beglazing voor toepassingen in de gevels van woningen en andere gebouwen, Miraxvit voert glaswerken uit voor binnen- en buitentoepassingen. Dit project werd door beide afdelingen samen uitgevoerd. Recent werkte Polypane ook mee aan de realisatie van het nieuwe gebouw van mediagroep DPG in Antwerpen en het nieuwe hoofdkantoor van BNP Paribas in Brussel. “Binnenkort starten we met de productie van het glas voor de verbouwing van de WTC-torens in de Brusselse Noordwijk en de renovatie van het beschermde gebouw van AXA Royale Belge”, vult Franky Simoens aan.

De ruime glaspartijen zorgen voor een overvloedige natuurlijke lichtinval.

Maldex – Parkeerboxen en industriële sectionaalpoort

Matexi koos ervoor om in de ondergrondse parkeergarage van de Antwerp Tower niet alleen afgelijnde parkeerplekken aan te bieden, maar ook 28 afsluitbare parkeerboxen. “Daarmee levert een kleine extra investering een enorme meerwaarde op”, zegt verkoopleider Dries De Vogelaere van Maldex (Evergem), dat de boxen installeerde. In een bestaande opening op straatniveau integreerde Maldex ook een industriële sectionaalpoort van de Duitse fabrikant Hörmann voor de leveringszone. “We werkten ze af als kopie van de bovenliggende gevelbekleding, zodat er een uniform esthetisch, maar toch functioneel geheel ontstond.” Maldex is adviseur en installateur van Hörmann-garagepoorten, -deuren en -gevelbekleding.

Ook de parkeerboxen zijn uitgerust met sectionaalpoorten. “Afgewerkt in een RAL-kleur naar keuze van de kopers. Dat is vrij uitzonderlijk, want goed 95 % van de parkeerboxen wordt standaard wit afgewerkt. Een sectionaalpoort biedt meer door-rijbreedte dan een kantelpoort en is ook plaatsbesparend, doordat het pootblad niet naar buiten zwenkt.” Drie montageploegen van telkens twee personen plaatsten de privéboxen binnen de vier werkdagen. “De unieke poort voor de leveringszone vergde heel wat precisie. Het aanbrengen van de bekleding nam meerdere werkdagen in beslag.”

Maldex is een familiebedrijf dat werd opgericht in 1976. Vandaag is de derde generatie er al aan het werk. Het bedrijf telt een zestigtal medewerkers en heeft toonzalen in Evergem, Erpe-Mere, Merelbeke en Brussel. Momenteel is Maldex aan het werk in onder meer residentie Duinenwater in Knokke, in de Belgica-woontoren op de voormalige Boelwerf in Temse en op de Tondeliersite in Gent.

De architect koos geen puur wit voor de gevelbekleding, maar een betonmengsel met wat grijze granulaten.

Seco  – Stabiliteit en circulair advies

Seco (Brussel) controleerde de stabiliteit van de gesloten ruwbouw tijdens de ver-schillende fases van het project. “De renovatie was erop gericht de vloerplaten en een deel van de kern te integreren in een nieuwe structuur”, aldus sales director Bernard de Bruyckere. “Het eerste aandachtspunt van onze ingenieurs was de stabiliteit van het gebouw gedurende de werken. Onze stabiliteitsexperten analyseerden hoe de bestaande funderingen gefaseerd versterkt konden worden en hoe er binnen de bestaande structuur een nieuwe kern kon worden gebouwd. Met onze ervaring inzake circulair bouwen mochten we Matexi ondersteunen om het hergebruik van bestaande structuren te evalueren. We controleerden ook de stabiliteit in het finale stadium, met het oog op een tienjarige verzekering. Ten slotte droegen onze gevelexperten hun steentje bij aan de creatie van een waterdichte schil, die uit een complexe combinatie van architectonisch beton, balkons en inpandige terrassen bestaat.”

Met meer dan tweehonderd technische experts in België is Seco al 85 jaar een begrip op het vlak van risiconormalisatie en kwaliteitscontrole voor alle types constructies en gebouwen, ongeacht hun complexiteit. “We voeren voor onze klanten ook andere opdrachten uit, zoals het nakijken van de conformiteit van de brandveiligheid, de technische beoordeling van de technische installatie en de afwerkingen, het nazicht van dynamisch en trillingsgedrag, het beoordelen van de aspecten van comfort en energieverbruik, akoestiek en geluiddemping en de veiligheidscoördinatie op tijdelijke of mobiele bouwplaatsen. Verder reiken we BREEAM- en WELL-attesten en -certificaten uit. De laatste tijd wint advies op het vlak van circulair bouwen aan belang.”

Decomo – Gepolijst beton

Decomo (Moeskroen) is gespecialiseerd in de productie van geprefabriceerde betonelementen. Het bedrijf werd opgericht in 1977. Sindsdien evolueerde het door uitbreiding via export geleidelijk aan naar een leidende rol op de markt van architectonisch beton. Er gebeuren continu investeringen om deze marktpositie te behouden en verder te versterken. Decomo bezit het ISO 9001-certificaat, het KOMO-productiecertificaat en het ISO 14001-milieucertificaat. Het heeft een grote productiecapaciteit (54 tafels), zodat het perfect kan inspelen op extreme eisen inzake hoeveelheid en leveringstermijn. Bovendien biedt Decomo als een van de weinigen ook een volledig gamma oppervlakteafwerkingen aan: gewassen, gedompeld, gezandstraald of gepolijst. Het kan ook baksteenstrippen, tegels en natuursteenplaten inwerken. Naast gevelpanelen maakt Decomo onder meer ook kolommen, balken, balkon en luifels.

“Voor de Antwerp Tower leverden we gepolijst beton voor de buitenbekleding en voor de wanden en plafonds van de open, inpandige terrassen”, vertelt projectingenieur Patrick Smessaert. “De architect koos geen puur wit, maar een betonmengsel met wat grijze granulaten. Zo ziet de toren er van ver nog altijd wit uit, maar overweldigt het wit de bewoners niet door zijn felheid. Om de draagstructuur niet te veel te belasten, mochten de betonelementen niet zwaar zijn. Daarom hebben we inpandig platen met een maximale dikte van 5 cm gebruikt en langs de buitengevel holle elementen met een buitendikte van 11 cm. Voor de plaatsers was het geen routinejob: de ramen en dichtingen waren immers al geplaatst voor ze onze betonelementen konden aanbrengen.”

A.T.A. – Binnendeuren, brandhaspelkasten en luiken

A.T.A. (Arendonk) leverde en plaatste circa tweeduizend houten binnendeuren in de Antwerp Tower. “Zowel die van de apparte-menten als alle technische deuren in de gemeenschappelijke delen: brandwerend, rookwerend, akoestisch, inbraakwerend en combinaties van dit alles”, zegt bestuurder Rudy van Dun. “Houten deuren zijn onze specialiteit, maar ook voor ander binnenschrijnwerk kunnen klanten bij ons terecht. In de Antwerp Tower leverden en installeerden we onder meer ook de brandhaspelkasten en allerlei luiken. De omvang, de diversiteit en de complexiteit van dit project liggen ons wel. We hebben hiervoor de nodige kennis en ervaring in huis.” Antwerp Tower is dan ook lang niet het eerste topproject waaraan A.T.A. meewerkte. Op het palmares prijkt bijvoorbeeld ook het nieuwe Résidence Palace, de hoofdzetel van de Europese Raad en de Raad van de Europese Unie in Brussel.

A.T.A. beschikt over een eigen toonzaal, waar opdrachtgevers en eindgebruikers hun specifieke keuze kunnen maken. “Daaren-boven leveren we maatwerk. In de Antwerp Tower waren goed zeven maanden lang gemiddeld een zestal van onze medewerkers aan de slag. Matexi is overigens een vertrouwde klant, waarmee we graag samenwerken. Dat deden we eerder onder meer al in de nieuwe woonwijk Eksterlaar, op de terreinen van een vroegere vuurwerkfabriek in Deurne.”

A.T.A. werd opgericht in 1998 en telt momenteel 25 medewerkers. “We maken deel uit van B&R Bouwgroep, de snelst groeiende familiale bouwgroep van België. De groep als geheel biedt werk aan zo’n 850 vakmannen en -vrouwen en telt 23 dochterbedrijven met elk hun eigen expertise in onder meer Oostkamp, Ternat, Ekeren en Tessenderlo.

TECHNISCHE FICHE

Bouwheer Matexi (Waregem)
Architect Wiel Arets (Heerlen, Nederland)
Hoofdaannemer(s) Democo (Hasselt)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details