Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Antwerpen Gemini | Gevelafwerking geeft Gemini karakter

dsc_0468_1

18 november 2019 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Langs de Waterwilgweg op Antwerpen-Linkeroever heeft Gemini een nieuw kantoorgebouw in gebruik genomen. Het complex is op amper veertien maanden tijd opgetrokken en valt op door zijn bijzondere gevel.

Gemini is een logistiek bedrijf, gespecialiseerd in recyclagematerialen. Het had zich in het begin van de jaren 80 van vorige eeuw in Antwerpen gevestigd. Het gebouw dat toen werd opgetrokken, was in de loop der jaren niet alleen te krap geworden voor het groeiende bedrijf, maar beantwoordde ook niet meer aan de hedendaagse comforteisen. 

De nieuwbouw staat op de plaats van de vroegere tuin en parking. Na de afwerking en de verhuis van de medewerkers is het oude gebouw gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe tuin en parking. De nieuwbouw dient zich aan als een compact volume met twee bovengrondse niveaus, binnen een vierkant grondplan van circa 20 op 20 meter. Blikvanger in de centrale vide is de stalen wenteltrap. Centraal bevindt zich ook een kern in metselwerk, met daarin onder meer het sanitair en de bergingen. De vide biedt hier niet alleen ‘doorzicht’, ze verruimt ook de contactmogelijkheden tussen de medewerkers van de verschillende afdelingen.

De gevelbekleding van het nieuwe Gemini-gebouw bestaat uit in wildverband aangebrachte keramische tegels met een formaat tot 2,4 op 1,2 meter.

Belevingen

“Licht, zicht en doorzicht zijn belevingen die we steevast in onze concepten verwerken”, vertelt architecte Sigrid Custers (BBSC-Architects). “Vandaar dat we de werkruimtes in open plan hebben ingetekend rond de centrale kern. Zo kunnen ze dankzij de ruime ramen in de buitengevels genieten van de lichtinval en mooie uitzichten op de tuin.” Dankzij de glazen binnenwanden tussen de kern van het gebouw en de werkruimtes dringt het natuurlijk licht tot diep in het gebouw door. De ramen reiken overal tot op de vloer van de lokalen om maximaal zicht te bieden op de tuin. Uitzicht is ook bepalend voor de vergaderzalen en een lunchruimte op de verdieping. Die geven uit op een zuidgericht terras aan de voorzijde van het gebouw.

Geen tolerantie

Buiten springt vooral de gevelbekleding in het oog. Die bestaat uit in wildverband aangebrachte keramische tegels met een formaat tot 2,4 op 1,2 meter. “Voor de medewerkers van gevelaannemer Limeparts-Drooghmans was het secuur aanbrengen van de tegels op het aluminium regelwerk een delicate taak, waarvan ze zich prima hebben gekweten. We konden immers geen enkele tolerantie toelaten omdat het de bedoeling was om een onderhoudsarme gevel met een lange levensduur te realiseren”, legt de architecte uit. “Daarom kozen we voor keramiek in plaats van voor natuursteen, hout of sandwichpanelen. Die materialen zijn poreus of hebben toleranties, zodat ze fragieler zijn of zodat er zich gemakkelijker vuildeeltjes in kunnen nestelen.”

Het aluminium plaatwerk voor de details en de borstwering aan het terras in de voorgevel heeft dezelfde bruingrijze kleur als het aluminium schrijnwerk van de ramen. Deze warme tint sluit perfect aan bij de beige kleur van de tegels. “Dat geeft het geheel een frisse uitstraling”, onderstreept Sigrid Custers.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details