Platform voor de bouw
Antwerpen, Handelsbeurs | Historische kleuren en  authentieke verfsystemen

Antwerpen, Handelsbeurs | Historische kleuren en authentieke verfsystemen

Tijdens de renovatie van de Antwerpse Handelsbeurs stond RIGO Verffabriek in voor de schilderwerken. “Een hele uitdaging, aangezien we met verschillende ondergronden geconfronteerd werden: leem, gips, baksteen, metaal, hout en oud grenen”, zegt technisch adviseur Quinty Meester. “We zochten een systeem dat geschikt was voor een groot deel van deze ondergronden en dat zo min mogelijk arbeid vroeg. Tijd was belangrijk, net zoals het gebruik van authentieke producten.”

RIGO Verffabriek is een Nederlands familiebedrijf dat sinds 1938 innovatieve verf-, lak- en olieproducten maakt. Het gebruikt hiervoor zo veel mogelijk hernieuwbare grondstoffen. Het ambacht staat centraal, waardoor RIGO Verffabriek een platform is voor en door vakmensen. “Bijzonder aan de Antwerpse Handelsbeurs is dat het pand al sinds de jaren 90 leegstond. Nu krijgt het wel een nieuwe functie, maar de architect wilde het zo authentiek mogelijk gerestaureerd zien”, vertelt Quinty Meester, technisch adviseur van RIGO Verffabriek.

Het was een hele uitdaging om een passend systeem te vinden voor alle verschillende ondergronden in
de Handelsbeurs.

 

Kleurhistorisch onderzoek

Samen met aannemer Denys ging RIGO Verffabriek op zoek naar de juiste verven en kleuren. Deze laatste zijn gekozen op basis van kleurhistorisch onderzoek. Iedere kleur is vervolgens speciaal gemengd voor de Handelsbeurs door de kleurenmenger van RIGO Verffabriek. Voor de wanden is de MARIL Lijnolie Muurverf gebruikt. De eerste laag is verdund met water voor een betere hechting. De tweede laag is onverdund aangebracht voor een perfecte dekking. “Zo moesten er slechts twee in plaats van drie lagen aangebracht worden”, vertelt Quinty. “Het systeem was geschikt voor de wanden, plafonds en ondergronden.”

Karakteristieke uitstraling

Voor het houtwerk werd TOPLIN Aqua gebruikt, een watergedragen Lijnolie-standverf. Het product is oplosmiddelvrij en bestaat voor 95 procent uit natuurlijke grondstoffen. “Hierdoor heeft het de karakteristieke uitstraling van lijnolieverf van weleer”, besluit Quinty. “Zo hebben we niet alleen de historische kleuren in ere hersteld, maar ook de authentieke verfsystemen. Een echte meerwaarde voor dit project!”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details